ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το διήμερο... αποθέρμανσης στο ΧΑ: Πόσο έχουν χάσει τα blue chips

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η διορθωτική κίνηση του τελευταίου διημέρου μετά τη δυναμική άνοδο που προηγήθηκε. Ξεπέρασε το 3% η πτώση του Γ. Δείκτη, απώλειες έως 7,78% στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, διασώθηκαν μόνο δύο μετοχές.

Σε μια διορθωτική κίνηση, που προς το παρόν δεν εμπνέει ανησυχία στους αναλυτές, βρέθηκε το τελευταίο διήμερο η χρηματιστηριακή αγορά, με αφορμή και τις χθεσινές ανησυχίες για την τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο. Σε αυτή τη διήμερη κίνηση «αποθέρμανσης», οι σωρευτικές απώλειες του Γενικού Δείκτη ήταν 3,28%, ενώ μόνο δύο μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης απέφυγαν τις απώλειες, οκτώ μετοχές έχασαν περισσότερο από 5% και σε μία περίπτωση η πτώση πλησίασε το 8%.

Πολλοί παρατηρητές των χρηματιστηριακών εξελίξεων υπογραμμίζουν ότι η διορθωτική κίνηση ήταν αναμενόμενη, αν όχι και απαραίτητη, καθώς η αγορά ήταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα, φτάνοντας σχεδόν χωρίς ανάσα στα υψηλά των 949 μονάδων και στα προ έναρξης του πολέμου επίπεδα και έχοντας –για ακόμη μια φορά εντός του 2022– καλύτερη συμπεριφορά από τις διεθνείς αγορές.

Έχοντας χάσει δύο συνεδριάσεις (Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα) όπου διεθνώς καταγράφηκαν πολύ μεγάλες απώλειες στα περισσότερα χρηματιστήρια, το Χ.Α. βρήκε αφορμή λόγω της νέας ενεργειακής κρίσης και της ανησυχίας για διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία να διορθώσει. Και μπορεί στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης της Τρίτης να κρατήθηκε η αγορά. λόγω των προσδοκιών για αύξηση των ελληνικών μετοχών στο δείκτη MSCI Standard Greece, όμως στο τέλος «κρέμασε» χάνοντας 1,13%, ενώ χθες σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις 8 Μαρτίου, όταν ο Γ.Δ. είχε απωλέσει το 3,90% της αξίας του, πέφτοντας στις 789,66 μονάδες.

Το θετικό για τη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι ο Γ.Δ. απομακρύνθηκε από τα χαμηλά ημέρας που ήταν στις 913,71 όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 2,69%, ενώ κράτησε τις 918 μονάδες που σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές είναι κρίσιμη τεχνική ζώνη. Συνολικά το διήμερο αυτό ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 3,28%, ο FTSE 25 χάνει 3,44%, ο Mid Cap -3,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει σε ποσοστό 5,24%.

Τηρουμένων των αναλογιών, η εικόνα της αγοράς – και χθες – ήταν καλή, καθώς σε καμιά περίπτωση δεν παρουσιάστηκαν φαινόμενα πανικού ή ξεπουλήματος, ενώ είναι επίσης θετικό στοιχείο ότι οι συναλλαγές – σε πτωτική συνεδρίαση – μειώθηκαν, συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις και παρά το γεγονός ότι σε Εθνική και Μυτιληναίος – λόγω MSCI – γίνονται extra συναλλαγές με τους δύο τίτλους να ξεχωρίζουν με έμφαση.

Στις τρεις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 137 εκατ. ευρώ, την Τρίτη οι συναλλαγές ήταν στα 111,25 εκατ. ευρώ, ενώ χθες υποχώρησαν στα 93 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο τζίρος – όταν αυξάνεται – ενισχύει την εκάστοτε τάση της αγοράς, είτε ανοδική, είτε πτωτική.

Ένα στοιχείο που χαρακτήρισε τη χθεσινή κυρίως συνεδρίαση, ήταν η αυξημένη πίεση που δέχτηκαν μετοχές βιομηχανιών, λόγω της ανησυχίας από τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο της Ρωσίας και το ενδεχόμενο να σταματήσει και από την Ελλάδα η ροή, όπως έγινε με τις Πολωνία και Βουλγαρία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΗ χθες έκλεισε στην κορυφή των απωλειών στον Large Cap χάνοντας 5,51%, η Viohalco υποχώρησε κατά 5,11%, ενώ αυξημένη διόρθωση έως 3,24% έκαναν οι τραπεζικές μετοχές που είχαν ηγηθεί στην πρότερη κούρσα αντίδρασης. Σε επίπεδο διημέρου, η Viohalco υποχωρεί σε ποσοστό 7,78%, καθώς είναι όμιλος με τεράστια κατανάλωση ενέργειας, η ΔΕΗ χάνει 6,66% ακριβώς για τον ίδιο λόγο, η Ελλάκτωρ υποχωρεί 6,94%, ο Τιτάν -6,43%, η Lamda Development -5,18%, ElvalHalcor -4,76%, Coca Cola HBC -4,73%, Quest Συμμετοχών -4,48% κ.ο.κ.

Στις πλέον ανθεκτικές μετοχές θα βρούμε τις Motor Oil (δεν έχει εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ ευνοείται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου), Jumbo +0,33% (δεν επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις), ΟΤΕ -0,33%, ενώ ανθεκτική εικόνα έχουν επίσης οι Σαράντης (δεν είχε σημαντική συμμετοχή στην πρότερη αντίδραση), ΕΛΠΕ (ισχύει ότι και στην Motor Oil), Τέρνα Ενεργειακή (δεν έχει εξάρτηση από το φυσικό αέριο ενώ είναι το κατ’ εξοχήν «όργανο» της πράσινης μετάβασης) και Mytilineos (έχει προβλέψει να κλειδώσει καλές τιμές σε αέριο και ηλεκτρικό, ενώ παράγει και ο ίδιος ενέργεια).

Οι κύριοι δείκτες στο διήμερο της διόρθωσης

Γενικός Δείκτης-3,28%
Large Cap-3,44%
MidCap-3,60%
Τράπεζες-5,24%

Οι απώλειες των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Viochalco-7,78%
Ελλάκτωρ-6,94%
Eurobank-6,77%
ΔΕΗ-6,66%
Τιτάν-6,43%
Alpha Bank-5,42%
Τράπεζα Πειραιώς-5,41%
Lamda Develpment-5,18%
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ-4,76%
Coca Cola HBC-4,73%
Quest Συμμετοχών-4,48%
ΟΠΑΠ-3,77%
ΕΥΔΑΠ-3,59%
Aegean-3,37%
ΓΕΚ Τέρνα-3,19%
Εθνική Τράπεζα-3,10%
ΑΔΜΗΕ-2,83%
ΟΛΠ-2,70%
Mytilinaios-2,16%
Τέρνα Ενεργειακή-2,02%
ΕΛΠΕ-1,76%
Σαράντης Γρ.-1,65%
ΟΤΕ-0,33%
Jumbo0,33%
Motor Oil0,74%

Η πρώτη ανάγνωση των εξελίξεων και οι προοπτικές

Βεβαίως, η αγορά χθες έκανε μια πρώτη ανάγνωση στις εξελίξεις, με την κυβέρνηση να είναι καθησυχαστική. Έως τις 25 Μαΐου που είναι η επόμενη πληρωμή της χώρας μας, μέσω της ΔΕΠΑ, για φυσικό αέριο της Ρωσίας, μένει να διαφανεί τι εξελίξεις θα υπάρξουν και αν αυτές μπορούν να ανακόψουν το momentum της αγοράς.

Γιατί αναμφίβολα είναι πιθανόν να καταγραφεί όξυνση του μακροοικονομικού κινδύνου, επηρεάζοντας και την ανάπτυξη αλλά και τον πληθωρισμό, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει την κερδοφορία των εισηγμένων. Αν θεωρηθεί –στο εγγύς διάστημα– ότι θα κλιμακωθούν αυτές οι ανησυχίες, τότε ίσως αλλάξουν και τα δεδομένα. Προς το παρόν πάντως και όπως και χθες η αγορά έδειξε, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμπεριφορά των διεθνών αγορών. Μετά τις μεγάλες πιέσεις προηγούμενων ημερών, χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν ήπια ανοδικά, ενώ οι δείκτες της Wall Street έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών κερδών που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Χ.Α. είχε περιθώρια διόρθωσης ύστερα από το μεγάλο ράλι αποκατάστασης από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου, καθώς έως το κλείσιμο της Μεγάλης Πέμπτης ο Γ.Δ. έφτασε να κερδίζει άνω του 20%, ενώ και το μήνα Απρίλιο τα κέρδη ήταν σημαντικά φτάνοντας το 8,05%. Μάλιστα, παρά τη διόρθωση του τελευταίου διημέρου, το Χ.Α. κρατάει καλά κέρδη τον τρέχοντα μήνα και ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για τη λήξη του.

Ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 4,45% τον Απρίλιο, ο FTSE 25 κερδίζει 4,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +1,88%. 

Οι δύο μετοχές που είναι υποψήφιες για εισαγωγή στον MSCI Standard Greece, Εθνική και Mytilineos είναι πρωταγωνίστριες του μήνα με απόδοση 17,29% και 19,12% αντίστοιχα, ενώ τις τελευταίες ημέρες δεσπόζουν και στις συναλλαγές. Στη συνεδρίαση της Τρίτης η Εθνική έκανε το μεγαλύτερο τζίρο με 29,66 εκατ. ευρώ, αφήνοντας δεύτερο τον ΟΤΕ με 18,61 εκατ. ευρώ και τρίτο τη Mytilineos με 11,20 εκατ. ευρώ, ενώ χθες, Εθνική και Μυτιληναίος ήταν πρώτες στις συναλλαγές διακινώντας 19,05 και 11,77 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη ρεκόρ από τις εισηγμένες και S&P δίνουν στήριξη στο χρηματιστήριο

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη που έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι εταιρείες με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Έσπασε το καθοδικό σερί η αγορά, «μπόνους» η αναβάθμιση outlook από την S&P. Υπό έλεγχο ο γεωπολιτικός κίνδυνος.
ΑΓΟΡΕΣ

Ευχάριστες εκπλήξεις από τις εισηγμένες και «ψάρεμα» μετοχών στα χαμηλά

Διήμερο αντίδρασης στο χρηματιστήριο, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. Τα ισχυρά αποτελέσματα από εισηγμένες με θετικές εκπλήξεις και οι ελκυστικές αποτιμήσεις επαναφέρουν τους αγοραστές στο προσκήνιο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση 5,4% στο ΧΑ από τα υψηλά Μαρτίου, απώλειες έως 21% στον 25άρη

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τα υψηλά των 13 ετών και τις 1.434 μονάδες, όπου βρέθηκε το ΧΑ βρέθηκε στις 4 Μαρτίου.