ΓΔ: 2578.3 0.40% Τζίρος: 89.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:36:39
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων

Έπειτα από την χθεσινή συνεδρίαση όπου κυριάρχησαν οι ενεργειακές ανησυχίες και η επιφυλακτικότητα, οι ευρωπαϊκές αγορές πήραν την σκυτάλη από την Wall Street καταγράφοντας κέρδη στην αρχή των συνεδριάσεων.

Θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από την θετική αντίδραση που έβγαλε στο τέλος της συνεδρίασης η Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου, αλλά και τις ανακοινώσεις των εταιρειών για τα αποτελέσματα τριμήνου.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ισπανία, τις βιομηχανικές πωλήσεις στην Ιταλία και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην περιοχή της ευρωζώνης.

Στις 11:00, o Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,22% στις 449,75 μονάδες, με τον Eurostoxx 50 να σημειώνει άνοδο 1,72%. Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 1,71% στις 14.030 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 1,70% στις 6.554 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,77% στις 7.482 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο βρίσκεται κατά 1,30% υψηλότερα στις 24.140 μονάδες και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται κατά 0,34% στις 8.505 μονάδες.

Δύσκολη απεδείχθη η χθεσινή ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές, με την επιφυλακτικότητα να κυριαρχεί και έντονες μεταβολές προσήμων, έπειτα από την ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία έως ότου οι δύο χώρες συμφωνήσουν στις απαιτήσεις της Μόσχας να πληρωθεί σε ρούβλια. Μια κίνηση που έχει σχεδιαστεί για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να διαμηνύει σε κάθε τόνο, πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή η απαίτηση της Μόσχας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε περισσότερα αιτήματα για εξαγωγή φυσικού αερίου των ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί να εξουδετερώσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το καύσιμο ως όπλο κατά των συμμάχων της Ουκρανίας.

Ο Απρίλιος έχει αποδειχθεί δύσκολος μήνας για τις ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας και των ανησυχιών για το νέο κύμα πανδημίας στην Κίνα και την επιβολή σκληρών lockdown στη Σαγκάη, ενώ σε αποκλεισμό κινδυνεύει να μπει και το Πεκίνο. Με την Σαγκάη να βρίσκεται ήδη επί ένα μήνα σε αυστηρό lockdown οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνονται, ενώ και η επιθετική στροφή από την Fed για τα επιτόκια έχει προκαλέσει φόβους ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα καθυστερήσει καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπαθεί να τιθασεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη, ο όμιλος οινοπνευματωδών ποτών Pernod Ricard σημείωσε άνοδο 20% στις πωλήσεις βιολογικών προϊόντων το τρίτο τρίμηνο, βοηθούμενος από την ισχυρή ζήτηση στις αγορές των ΗΠΑ, Κίνας και Ευρώπης.

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi κατέγραψαν άνοδο πάνω από 16% λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των πωλήσεων του φαρμάκου Dupixent, ενώ η Nokia ανέφερε λειτουργικά κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Η εταιρεία συμβούλων πληροφορικής Capgemini δημοσίευσε την Πέμπτη αύξηση στα έσοδα του πρώτου τριμήνου, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων cloud και δεδομένων.

Τις προσδοκίες της αγοράς ξεπέρασαν τα κέρδη προ φόρων για την Standard Chartered χάρις στην αύξηση των επιτοκίων, ενώ αργότερα σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των Banco de Sabadell και Barclays.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ταμπλό χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο ΧΑ, κάτω από τις 2.600 μονάδες ο ΓΔ - Απώλειες και στην Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1,30% κάτω από τις 2.600 μονάδες, ενώ πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Στατιστικά μετοχών σε κόκκινο
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο ΧΑ με πιέσεις στις τράπεζες – Αρνητικό και στις ευρωαγορές το κλίμα

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,50%. Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πετρελαίου και ομολόγων.
Χρηματιστηριακή αγορά γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος με οδηγό τις τράπεζες – Κέρδη και στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 2,98%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.680,90 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ήπια άνοδος μετά τις ισχυρές απώλειες – Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,55%, ενώ μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων σε Ισπανία και Γαλλία.