ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

EY: Σημαντική επιβράδυνση των δημοσίων εγγραφών στα χρηματιστήρια

Παρά την δυναμική αρχή του Ιανουαρίου που υπήρξε ο ισχυρότερος πρώτος μήνας των τελευταίων 21 ετών στη συνέχεια η παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών πραγματοποίησε «βουτιά» κλείνοντας το τρίμηνο με μείωση 37% των συναλλαγών και 51% των εσόδων.

Παρά το γεγονός ότι η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά με τις δημόσιες εγγραφές στα διεθνή χρηματιστήρια να συνεχίζουν στην ανοδική τροχιά που βρίσκονται από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ωστόσο η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων και η αστάθεια των χρηματιστηριακών αγορών που βρίσκονται σε φάση διόρθωσης έχει επιβραδύνει σημαντικά τις νέες δημόσιες εγγραφές στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ Global IPO Trends, ο Ιανουάριος υπήρξε ο ισχυρότερος πρώτος μήνας των τελευταίων 21 ετών, από άποψη εσόδων. Ωστόσο, μέχρι το δεύτερο μισό του τριμήνου, οι πτωτικές τάσεις των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της συνολικής δραστηριότητας. Για το πρώτο τρίμηνο του 2022, η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών κατέγραψε 321 συναλλαγές, συγκεντρώνοντας έσοδα 54,4 δισ. δολ., μια μείωση της τάξης του 37% και 51%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Όπως αναφέρει η EY, αυτή η ξαφνική ανατροπή μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων, τόσο αναδυόμενων, όσο και παγιωμένων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: η όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων, η αστάθεια των χρηματιστηριακών αγορών, η διόρθωση τιμών σε υπερτιμημένες μετοχές πρόσφατων δημόσιων εγγραφών, οι αυξανόμενες ανησυχίες για τη ραγδαία άνοδο των τιμών των βασικών αγαθών και της ενέργειας, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και των πιθανών αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς και ο κίνδυνος καθυστέρησης μιας πλήρους παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας του COVID-19.

Αντίστοιχα με την απότομη πτώση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημόσιων εγγραφών, σημαντική μείωση σημειώθηκε και στις διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές εταιρειών "unicorn" (startups με αποτίμηση πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια), στις "mega" δημόσιες εγγραφές (συναλλαγές με έσοδα πάνω από 1 δισ. δολάρια) και στις δημόσιες εγγραφές μέσω SPACs (εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού). Συγχρόνως, μια σειρά από δημόσιες εγγραφές αναβλήθηκαν εξαιτίας της αβεβαιότητας και της αστάθειας στην αγορά. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην τακτική, παγκόσμια έκθεση της ΕΥ, Global IPO Trends, για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στην αμερικανική ήπειρο, η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών αποδυναμώθηκε αυτό το τρίμηνο, σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2021, με τον αριθμό των συναλλαγών να μειώνεται κατά 72% (37 συναλλαγές) και τα έσοδα να μειώνονται κατά 95% (2,4 δισ. δολ.). Ο κλάδος της υγείας και των βιοεπιστημών βρέθηκε στην πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, ενώ, χάρη σε μια συναλλαγή υψηλής αξίας, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατέλαβε την πρώτη θέση ως προς τα έσοδα. Στη δεύτερη θέση ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, βρέθηκαν οι πρώτες ύλες, χάρη, κυρίως στα μικρότερα καναδικά χρηματιστήρια (CSE και TSX-V), ενώ ο κλάδος της υγείας και των βιοεπιστημών κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βάση τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν.

Η χρονιά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ξεκίνησε δυναμικά, με αύξηση των εσόδων κατά 18% σε ετήσια βάση, παρά τη μείωση του αριθμού των συναλλαγών κατά 16% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τέσσερις από τις επτά δημόσιες εγγραφές υψηλής αξίας (mega IPOs) του πρώτου τριμήνου του 2022, παγκοσμίως, πραγματοποιήθηκαν σε αυτήν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δύο από τις μεγαλύτερες συναλλαγές παγκοσμίως ως προς τα έσοδα. Στην περιοχή ολοκληρώθηκαν 188 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν έσοδα 42,7 δισ. δολ., ξεπερνώντας το πρώτο τρίμηνο του 2021, το οποίο είχε αντλήσει τα υψηλότερα έσοδα πρώτου τριμήνου των τελευταίων 21 χρόνων.

Όσον αφορά τη δραστηριότητα ανά κλάδο, ως προς τον αριθμό των συναλλαγών προηγήθηκε η βιομηχανία (40 δημόσιες εγγραφές και έσοδα 3,3 δισ. δολ.), ακολουθούμενη από τον κλάδο των πρώτων υλών (37 δημόσιες εγγραφές και 5,3 δισ. δολ.), ενώ η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες προηγήθηκαν ως προς τα έσοδα (11,2 δισ. δολ. μέσω οκτώ δημόσιων εγγραφών και 8,5 δισ. δολ. μέσω τριών δημόσιων εγγραφών, αντίστοιχα).

Η πρόσφατη αυξημένη αστάθεια στην αγορά εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, επηρέασε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις αγορές μετοχών της περιοχής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) και την επακόλουθη εταιρική δραστηριότητα. Πολλές υποψήφιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανέβαλαν τις δημόσιες εγγραφές τους, έως ότου αποκρυσταλλωθεί μια σαφέστερη εικόνα για τις οικονομικές προοπτικές. Συνολικά, η περιοχή της ΕΜΕΙΑ κατέγραψε 96 δημόσιες εγγραφές, σημειώνοντας μείωση 38% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν ήταν 9,3 δισ. δολ., μειωμένα κατά 68%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Ευρώπη αντιπροσώπευσε το 15% των παγκόσμιων συναλλαγών δημόσιων εγγραφών, αλλά μόλις το 5% των εσόδων, με 47 συναλλαγές που άντλησαν κεφάλαια ύψους 2,7 δισ. δολ. Δύο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν μεταξύ των 12 κορυφαίων στον κόσμο, με βάση τον αριθμό των συναλλαγών και τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκαν περιορισμένες αλλαγές στις επιδόσεις των επιμέρους κλάδων, που οφείλονται, εν μέρει, στο ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον και στις ρευστές συνθήκες της αγοράς. Οι κλάδοι της τεχνολογίας και των πρώτων υλών κυριάρχησαν ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, με 58 συναλλαγές ο καθένας, αντλώντας 9,9 δισ. δολ. και 5,9 δισ. δολ., αντίστοιχα. Ακολούθησε η βιομηχανία (57 δημόσιες εγγραφές και 5 δισ. δολαρίων). Η τεχνολογία συνέχισε να κυριαρχεί ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά κατέλαβε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τα έσοδα - μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα στην πρώτη θέση - συγκεντρώνοντας, παράλληλα, υψηλότερα κεφάλαια από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα, ο τομέας της ενέργειας βρέθηκε στην πρώτη θέση ως προς τα έσοδα (12,2 δισ. δολ., μέσω 15 δημόσιων εγγραφών), λόγω της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής του πρώτου τριμήνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο της Κορέας, ενώ οι τηλεπικοινωνίες κατέλαβαν την τρίτη θέση (8,6 δισ. δολ., μέσω έξι συναλλαγών), λόγω της δεύτερης μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής του πρώτου τριμήνου του 2022, στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ανθεί η αγορά εταιρικών ομολόγων παρέχοντας στήριξη στις επιχειρήσεις

Οι επιτυχημένες εκδόσεις των συγκεκριμένων ομολόγων, καταδεικνύουν επίσης και τις μεγάλες δυνατότητες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και τη συμβολή της στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Μαύρα σύννεφα» στις διεθνείς αγορές προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση πλησιάζει το 50% καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται, σημειώνει η Citigroup.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η ενεργοποίηση αγοραστών στο ΧΑ και τα blue chips που αντέχουν

Η ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών, αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τις οποίες απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, έδωσαν «ανάσα» στην αγορά. Το ερώτημα είναι εάν έχει δει τα χαμηλά της.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του πρώτου εξαμήνου 2022

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με πτώση 9,28% στις 810,42 μονάδες, ενώ λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου κατέγραφε την υψηλότερη τιμή στις 971,09 μονάδες για να υποχωρήσει έως τα χαμηλά 789,66 μονάδων, αρχές Μαρτίου.