ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: shutterstock

EY: Μειωμένες οι δημόσιες εγγραφές στα διεθνή χρηματιστήρια το 2023

Ο κλάδος της τεχνολογίας συνεχίζει να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών φέτος, καταγράφοντας ωστόσο μειωμένα έσοδα, και ακολουθεί η βιομηχανία που καταγράφει σταθερή ανάπτυξη.

Στη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου του 2023, πραγματοποιήθηκαν 968 δημόσιες εγγραφές στα διεθνή χρηματιστήρια, οι οποίες άντλησαν 101,2 δισ. δολ., καταγράφοντας μείωση 5% και 32% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η δυναμική της αγοράς ενισχύεται, με την απόδοση των τιμών των μετοχών μετά από δημόσια εγγραφή να καταγράφει αξιοσημείωτη βελτίωση το τρίτο τρίμηνο του έτους. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της τακτικής παγκόσμιας έρευνας της EY (Ernst & Young), Global IPO TrendsQ3 2023.

Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών και τα αντίστοιχα έσοδα στις αναδυόμενες αγορές, αυξήθηκαν περισσότερο από 30%, κυρίως λόγω της ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξής τους σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Μέχρι σήμερα, το 2023, οι αναδυόμενες αγορές αντιπροσωπεύουν το 77% του συνόλου των δημόσιων εγγραφών και το 75% των αντληθέντων κεφαλαίων.

Εκτός από τις ήδη ακμάζουσες κεφαλαιαγορές, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Ινδία, περιλαμβάνονται πλέον και νεοεισερχόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία και η Ρουμανία. Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες αγορές, στις ΗΠΑ καταγράφηκε υψηλότερος αριθμός μεγαλύτερων συναλλαγών, ενώ η Ιαπωνία και η Ιταλία συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των μικρότερων συμφωνιών.

Ο κλάδος της τεχνολογίας συνεχίζει να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών το 2023, καταγράφοντας, ωστόσο, μειωμένα έσοδα. Παράλληλα, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική ανάπτυξη στις δημόσιες εγγραφές startups τεχνητής νοημοσύνης, με ορισμένες να βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας.

Ο κλάδος της βιομηχανίας κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με σταθερή ανάπτυξη στους περισσότερους επιμέρους τομείς του. Από την άλλη πλευρά, οι δημόσιες εγγραφές εταιρειών-unicorns (δηλαδή, εταιρειών με αποτίμηση που ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια), παρουσίασαν σημαντική μείωση, άνω του 80%, σε ετήσια βάση, ως προς τον αριθμό τους και τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν, ιδίως σε κλάδους που παραδοσιακά σημειώνουν ανάπτυξη, όπως η τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες.

Από την αρχή της χρονιάς, στις περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), ολοκληρώθηκαν 286 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 21,9 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 2% των συναλλαγών σε ετήσια βάση, αλλά μείωση εσόδων κατά 44%. Τα χρηματιστήρια στην περιοχή, έχουν προσαρμοστεί σε μία «νέα κανονικότητα», εν μέσω ενός ολοένα και πιο αυστηρού οικονομικού περιβάλλοντος και μειωμένης ρευστότητας της αγοράς, παραμένοντας εντυπωσιακά σταθερά, με τους επενδυτές να επιδεικνύουν αυξημένη εμπιστοσύνη. Μία τάση που διαφοροποιεί την περιοχή, είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για δημόσιες εγγραφές στον κλάδο της ενέργειας, σε συνδυασμό με επιχειρηματικά αφηγήματα γύρω από το ESG.

Στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023, οι δημόσιες εγγραφές στην αμερικανική ήπειρο κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση εσόδων ύψους 159%, σε ετήσια βάση, συγκεντρώνοντας 19,3 δισ. δολάρια. Από τις 113 δημόσιες εγγραφές που ολοκληρώθηκαν φέτος, οι 96 πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι,επίσης, η μόνη αγορά που έχει προσελκύσει περισσότερες διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές, ενώ αναμένονται και ορισμένες συναλλαγές μεγάλης αξίας. Παράλληλα, τα έσοδα από δημόσιες εγγραφές εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPACs), μέχρι στιγμής, το 2023, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα επταετίας.

Μικτή είναι η εικόνα για τις δημόσιες εγγραφές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με τον αριθμό των συναλλαγών και τα έσοδα να μειώνονται, σε ετήσια βάση, κατά 8% και 41%, αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα στην περιοχή αντιστοιχεί περίπου στο 60% της παγκόσμιας αγοράς. Οι κυβερνήσεις, στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, προσπαθούν επίμονα να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών, μέσω πρωτοβουλιών, όπως η μείωση των φόρων χαρτοσήμου. Επίσης, εξαιτίας της υποτονικότητας σε βασικές αγορές, πραγματοποιήθηκαν λιγότερες συμφωνίες τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχει, όμως, μία γενική αισιοδοξία σχετικά με τις μεγάλες συμφωνίες που έρχονται, με αναμενόμενη μέτρια άνοδο της αγοράς των δημόσιων εγγραφών το επόμενο τρίμηνο ή στις αρχές του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

EY: Σημαντική επιβράδυνση των δημοσίων εγγραφών στα χρηματιστήρια

Παρά την δυναμική αρχή του Ιανουαρίου που υπήρξε ο ισχυρότερος πρώτος μήνας των τελευταίων 21 ετών στη συνέχεια η παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών πραγματοποίησε «βουτιά» κλείνοντας το τρίμηνο με μείωση 37% των συναλλαγών και 51% των εσόδων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονικές κινήσεις στην αγορά που διατηρεί επαφή με τις 1.450 μονάδες

Δεν καταφέρνει ο Δείκτης να ακολουθήσει τον βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών. Κέρδη άνω του 1% από ΤΙΤΑΝ και Coca Cola HBC στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη που επιβραδύνει από το «βαρίδι» της Εθνικής που υποχωρεί 1,5%.