ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bitcoin, cryptocurrencies, kriptonomismata, kryptonomismata
Φωτό: Shutterstock

Σε δίνη πιέσεων τα κρυπτονομίσματα, ακολουθούν τη «βουτιά» των μετοχών

Δεν δικαιώνει το bitcoin όσους υποστήριζαν ότι θα αποτελούσε ένα καταφύγιο σε δύσκολες εποχές, καθώς βυθίζεται μαζί με τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ισχυρό πλήγμα στα κρυπτονομίσματα από την κατάρρευση του Terra USD.

Αντιμέτωπα με μία εβδομάδα βίαιων διακυμάνσεων βρέθηκαν τα κρυπτονομίσματα και κυρίως το bitcoin, παρά την ανάκαμψή του την Παρασκευή, με αρκετά εξ αυτών να έχουν χάσει ακόμη και το 50% της αξίας τους, με κάποιους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι έχουμε εισέλθει στον «χειμώνα των κρυπτονομισμάτων». 

Η διολίσθηση τόσο του bitcoin, το οποίο εντός της εβδομάδας υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών, χάνοντας και το επίπεδο των 27.000 δολαρίων, αποδίδεται από τους ειδικούς σε μία σειρά βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των χρηματιστηρίων αλλά και της κατάρρευσης του stablecoin TerraUSD ή UST. 

Ως πρώτη αιτία αναφέρουν τη σύνδεση κυρίως του bitcoin με τις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες επίσης είχαν μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο εκδότη ή εποπτική αρχή και οι θιασώτες του υποστήριζαν πάντα ότι θα μπορούσε να διατηρεί την αξία του σε δύσκολες εποχές, με έξαρση πληθωρισμού και εν πολλοίς ανεπηρέαστο από την νομισματική πολιτική των κρατών και των κεντρικών τραπεζών. 

Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει. Όταν η πανδημία του κορονοϊού συνέτριψε τις παγκόσμιες αγορές τον Μάρτιο του 2020, έπεσε και το bitcoin, σημειώνοντας πτώση 57%. Στη συνέχεια, τόσο οι χρηματιστηριακές αγορές όσο και τα κρυπτονομίσματα ανέκαμψαν και αυξήθηκαν με εκπληκτικό ρυθμό, γεγονός που οι αναλυτές πιστεύουν ότι προκλήθηκε από έναν συνδυασμό ελεύθερου χρόνου, διαθέσιμου εισοδήματος και χρημάτων για την ανακούφιση από την πανδημία που διοχετεύτηκαν στον κόσμο από τις κυβερνήσεις.

Εβδομάδα των «παθών» για το bitcoin

 

Όμως τον τελευταίο καιρό, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, καθώς ο πληθωρισμός οδήγησε τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα εν μέσω των κρουσμάτων του κορονοϊού συμβάλλει επίσης στις οικονομικές ανησυχίες. Ορισμένοι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων  προβλέπουν ότι η τιμή του bitcoin θα αποσυνδεθεί από τη χρηματιστηριακή αγορά στην πορεία - αλλά προς το παρόν, οι δύο αυτές αγορές είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες.

Ένας ακόμη λόγος για τη βουτιά έγκειται στο γεγονός ότι από τη φύση τους τα κρυπτονομίσματα είναι ιδιαίτερα ασταθή, κάτι το οποίο αποτελεί και παράγοντα προσέλκυσης για ορισμένους επενδυτές. Δεδομένου ότι η κρυπτογράφηση αντλεί μέρος της αξίας της από την πίστη των ανθρώπων σε αυτήν, οι αγορές μπορεί να κλονιστούν από την αλλαγή στους εποπτικούς κανόνες. Η καταστολή της Κίνας στην εξόρυξη bitcoin στα μέσα του 2021, για παράδειγμα, οδήγησε στην κατάρρευση του κρυπτονομίσματος από τα 65.000 δολάρια τον Απρίλιο στα 35.000 δολάρια τον Ιούνιο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης έπεσε ομοίως περίπου την ίδια περίοδο, όταν ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η Tesla δεν θα δέχεται πλέον bitcoin για πληρωμές τον Μάιο του 2021, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους.

Πολλοί επενδυτές κρυπτογράφησης παρακολουθούσαν με αγωνία τις κυβερνήσεις χωρών με κεντρικό ρόλο στην εμπορία ή εξόρυξη κρυπτογράφησης -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας και της Γερμανίας- να προχωρούν σε ρυθμίσεις. Εν τω μεταξύ, το κρυπτονόμισμα έχει κλονιστεί από ένα κύμα παραβιάσεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης μίας επίθεσης με λεία 600 εκατ. δολάρια στο sidechain Ronin του Ethereum. 

Η πρόσφατη κατάρρευση της αξίας του TerraUSD, ενός από τα μεγαλύτερα stablecoins, έπαιξαν ρόλο στην πιο πρόσφατη κατάρρευση του bitcoin. Το TerraUSD, επίσης γνωστό ως UST, είναι ένα token που έχει σχεδιαστεί για να αξίζει πάντα 1 δολάριο, αλλά βυθίστηκε κάτω από τα 70 σεντς τη Δευτέρα, καθώς οι κάτοχοι πανικοβλήθηκαν και πούλησαν μαζικά τα κρυπτονομίσματά τους. 

Το αν η πτώση των κρυπτονομισμάτων θα συνεχιστεί, είναι κάτι που διχάζει τους αναλυτές. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές πανικοβάλλονται, ενώ οι πάντα πιστοί στη συγκεκριμένη αγορά επιμένουν ότι πρόκειται για μία προσωρινή και έως ένα βαθμό δικαιολογημένη διόρθωση, η οποία θα ξεπεραστεί αρκετά γρήγορα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

«Μαύρη» χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, αυξάνονται οι πιέσεις για εποπτεία

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στα κρυπτονομίσματα όχι μόνο για το καλό των επενδυτών αλλά και για το καλό της κοινωνίας. 
FTX, BITCOIN, CRYPTO
ΑΓΟΡΕΣ

Ο δισεκατομμυριούχος των crypto που έχασε τα πάντα σε λίγα 24ωρα

Η θεαματική άνοδος και η συντριπτική πτώση του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ: Το παιδί - θαύμα των κρυπτονομισμάτων, τα ασύλληπτα κέρδη από την πλατφόρμα συναλλαγών FTX και η πτώχευση που μετέτρεψε το όνειρο σε εφιάλτη.
FTX, BITCOIN, CRYPTO
ΑΓΟΡΕΣ

Κραχ στα κρυπτονομίσματα προκαλεί η απειλούμενη χρεοκοπία της FTX

Αποσύρθηκε από τη διάσωση του ανταλλακτηρίου η Binance και χρειάζονται τουλάχιστον 4 δισ. για να αποφύγει την πτώχευση. Κατάρρευση έως και 75% από το ρεκόρ του για το bitcoin. Πώς καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του.
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Ο μεγάλος «διχασμός» των αναλυτών για τις προοπτικές του bitcoin

Ορισμένοι αναλυτές δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να φθάσει έως και τα 100.000 δολάρια στο τέλος του α' εξαμήνου, με άλλους να υποστηρίζουν ότι θα αποδειχθεί μία «μεγάλη αποτυχία».
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Προειδοποίηση κινδύνου για το bitcoin: Έρχεται μεγάλη «βουτιά» το 2022

Τα δύο τρίτα των διαχειριστών κεφαλαίων που «ψήφισαν» στην ετήσια έρευνα της Natixis προβλέπουν sell off στα κρυπτονομίσματα τον επόμενο χρόνο και προειδοποιούν τους επενδυτές λιανικής να τα αποφύγουν.