Φωτο: Shutterstock

Υπό πίεση η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά το ακριβό ομόλογο

Το ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο με το οποίο «έκλεισε» η μεγάλη ομολογιακή έκδοση της εταιρίας προκάλεσε απογοήτευση στους επενδυτές. Απώλειες άνω του 10% καταγράφει στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μεγάλες απώλειες άνω του 4% δέχτηκε η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τους επενδυτές να αντιδρούν αρνητικά στο υψηλό επιτόκιο, 6,375% με το οποίο έκλεισε η ομολογιακή έκδοση της εταιρίας.

Συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής υποχώρησε σήμερα κατά 4,5% στα 1,57 ευρώ, το χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Μαϊου 2019. Την ίδια ώρα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχώρησε σε ποσοστό 0,61% ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,63%.

Σημειώνεται ότι στις 29 Νοεμβρίου, όταν η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει σε μεγάλη διεθνή ομολογιακή έκδοση με στόχο κυρίως την αναχρηματοδότηση υφισταμένων υποχρεώσεων, η μετοχή της εταιρίας είχε κλείσει στα 1,7540 ευρώ.

Ωστόσο η δημοσιοποίηση των όρων της έκδοσης, όπου οι ομολογιούχοι αποκτούν σαφές προβάδισμα έναντι των μετόχων, και κυρίως το ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο με το οποίο έκλεισε η έκδοση τροφοδοτούν ρευστοποιήσεις.

 

Μάλιστα πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το επιτόκιο του ομολογιακού δανείου είναι σημαντικά υψηλότερο του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, δημιουργώντας πολλές ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της έκδοσης και την επίπτωσή της στο χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου.

Από το κλείσιμο της περασμένη Δευτέρας η μετοχή καταγράφει απώλειες άνω του 10% ενώ η μετοχή έχει υποχωρήσει πολύ, άνω του -30%, από τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου (2,25 ευρώ στις 22 Αυγούστου).

Το ομόλογο

Αρκετά πάνω από το 6%, στο 6,375%, διαμορφώθηκε το επιτόκιο δανεισμού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το ευρωομόλογο των 600 εκατ. ευρώ, για το οποίο συγκεντρώθηκαν περίπου διπλάσιες προσφορές από το ζητούμενο ποσό, καθώς ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές από νωρίς χθες στους χρηματιστηριακούς κύκλους για το υψηλό επιτόκιο της έκδοσης προκάλεσαν πιέσεις στη μετοχή του κατασκευαστικού ομίλου, που έκλεισε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 3,18%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελλάκτωρ: «Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. («ΕΛΛΑΚΤΩΡ») ανακοινώνει την χθεσινή επιτυχή τιμολόγηση (pricing) της διεθνούς έκδοσης και διάθεσης (η «Έκδοση») πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, συνολικής ονομαστικής αξίας €600 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 6,375%, λήξη το 2024 (οι «Ομολογίες») και τιμή έκδοσης 100,000%, που πρόκειται να εκδοθούν από την εξ ολοκλήρου θυγατρική της, ELLAKTOR VALUE PLC, η οποία είναι εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας. Οι πρόσοδοι της Έκδοσης θα διατεθούν (i) για την αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ Α.Ε., (ii) για την καταβολή των αμοιβών και των εξόδων της Έκδοσης, και (iii) για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Η Έκδοση προγραμματίζεται να διακανονιστεί στις 12 Δεκεμβρίου 2019, ή περί την ημερομηνία αυτή, εφόσον πληρωθούν οι συνήθεις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γλιτώνει τα χειρότερα η Αττική Οδός, μονοψήφια η μείωση κυκλοφορίας

Χαμηλότερη του 10% εκτιμά ο όμιλος Ελλάκτωρ ότι θα είναι η μείωση της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό, παρότι η κάμψη είχε ξεπεράσει το 70% στη διάρκεια του lockdown και το 26% κατά το πρώτο εξάμηνο.
ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη ημέρα «βουτιάς» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρά τη στήριξη από τον Αν. Καλλιτσάντση

Απώλειες της τάξεως του 11% κατέγραφε λίγο πριν τις 12:00 η μετοχή του κατασκευαστικού ομίλου, ενώ ανακοινώθηκε ότι ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος αγόρασε χθες 100.000 μετοχές.