ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:02:39
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Πιέσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή στοιχείων πληθωρισμού

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Γαλλία, με τις αγορές να αναμένουν περισσότερο επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη βρίσκονται οι επενδυτές, μετά τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γερμανία σε νέο υψηλό αρκετών ετών, εξέλιξη η οποία αυξάνει περαιτέρω τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων.

Πτώση 0,43% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να υποχωρεί 1,7%, ενώ αντίθετα κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο -0,67% ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να ακολουθεί θετική πορεία και να ενισχύεται 0,13%, ενώ πτώση 0,83% σημειώνει ο γαλλικός CAC 40. Απώλειες 0,61% για τον ιταλικό FTSE MIB, ενώ 0,30% χαμηλότερα κινείται ο ισπανικός IBEX 35

Οι ευρωπαϊκές αγορές ετοιμάζονται να κλείσουν έναν ακόμη μήνα μεγάλων απωλειών, ενώ από την αρχή του έτους έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα με τον Stoxx 600 να έχει απώλειες που ξεπερνούν το 8,5%. 

Σε μακροοικονομικό επίπεδο και βάσει των στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε τον Μάιο στο 8,7%, πολύ υψηλότερα από το 8% που ανέμεναν οι αναλυτές και από 7,8% που ήταν τον Απρίλιο. Και στη Γαλλία η πορεία ήταν ανοδική καθώς έφθασε στο επίπεδο – ρεκόρ για τη χώρα του 5,8% από 5,4% που ήταν τον Απρίλιο. Τα δεδομένα αυτά ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ, η οποία πάντως έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου, μία τον Ιούλιο και μία τον Σεπτέμβριο. 

Πτωτικά κινούνται τα futures της Wall Street, η οποία παρέμεινε χθες κλειστή λόγω αργίας, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,43%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,46%, ενώ απώλειες 0,32% σημειώνει ο Nasdaq. 

Συνεχίζει η άνοδος για την τιμή πετρελαίου μετά και το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία, με το brent να ενισχύεται 1,40% στα 123,37 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει κέρδη 3% στα 118,59 δολάρια. Ανοδικά και το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, με ενίσχυση 1,87% στα 93 ευρώ, μετά και την ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα. 

Πτωτική πορεία για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί έστω και κατά το οριακό 0,01% στα 1.857,50 δολάρια, ενώ απώλειες 0,45% εμφανίζει ο άργυρος στα 21,8 δολάρια. 

Μεικτές οι τάσεις στις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,33%. Αντίθετα κέρδη 1,08% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ και 1,19% υψηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.
Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω προσδοκιών αποκλιμάκωσης

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι προσδοκίες για διπλωματική λύση στη σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο. Δεν λειτουργεί σήμερα το ΧΑ λόγω 25ης Μαρτίου.
Τεχνητή νοημοσύνη χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Ευρώπης

Με άνοδο ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Παρίσι +1,32%, Φρανκφούρτη +1,68%, Λονδίνο +0,83%, Μιλάνο +1,34% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.