ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:58:08
Metrita, Xrimata, Cash, Money
Φωτο; Shutterstock

Το μεγαλύτερο hedge fund έχει θέση short 10,5 δισ. στις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι short θέσεις αφορούν στις μετοχές 28 ευρωπαικών εταιρειών, αρκετές εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο, ενώ είναι διπλάσιες σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες.

Διόλου αισιόδοξος για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών δεν πρέπει να αισθάνεται ο Ρέι Ντάλιο, επικεφαλής του κορυφαίου fund Bridgewater Associates, καθώς προχώρησε σχεδόν σε διπλασιασμό των short θέσεών του έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών στα 10,5 δισ. δολάρια. 

Μάλιστα η αύξηση των short θέσεων έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι μετοχές 28 ευρωπαϊκών εταιρειών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ASML Holding, TotalEnergies, Sanofi και SAP, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία με την τεχνολογία να είναι ο τομέας που βρίσκεται στο «στόχαστρο». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, πριν από δύο εβδομάδες οι short θέσεις αφορούσαν 18 ευρωπαϊκές εταιρείες, με τη συνολική τους αξία να φθάνει στα 5,7 δισ. δολάρια. 

Οι short sellers προσπαθούν να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών των μετοχών, πουλώντας δανεικές μετοχές και αγοράζοντάς τες πίσω όταν υποχωρήσουν. Τοποθετούν τα στοιχήματά τους σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού που αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης. Δεν είναι σαφές αν τα στοιχήματα της Bridgewater αποσκοπούν στο καθαρό κέρδος ή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ο Greg Jensen, συν-επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας, δήλωσε ότι το ξεπούλημα των μετοχών είναι ακόμη μικρό σε σύγκριση με το ράλι που είχαν δει την τελευταία δεκαετία και ότι μεγαλύτερες κινήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανές. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρωπαϊκά στοιχήματα της Bridgewater.

Τα τρέχοντα στοιχήματα είναι τα υψηλότερα από τότε που η εταιρεία δημιούργησε μια θέση ύψους 14 δισ. δολαρίων κατά των ευρωπαϊκών εταιρειών το 2020 και πριν από αυτό, ένα στοίχημα ύψους 22 δισ. δολαρίων το 2018. Το σύνολο μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς τα hedge funds υποχρεούνται να γνωστοποιούν μόνο τα μεγαλύτερα στοιχήματά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.
Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω προσδοκιών αποκλιμάκωσης

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι προσδοκίες για διπλωματική λύση στη σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο. Δεν λειτουργεί σήμερα το ΧΑ λόγω 25ης Μαρτίου.
Τεχνητή νοημοσύνη χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Ευρώπης

Με άνοδο ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Παρίσι +1,32%, Φρανκφούρτη +1,68%, Λονδίνο +0,83%, Μιλάνο +1,34% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.