ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metrita, Xrimata, Cash, Money
Φωτο; Shutterstock

Το μεγαλύτερο hedge fund έχει θέση short 10,5 δισ. στις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι short θέσεις αφορούν στις μετοχές 28 ευρωπαικών εταιρειών, αρκετές εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο, ενώ είναι διπλάσιες σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες.

Διόλου αισιόδοξος για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών δεν πρέπει να αισθάνεται ο Ρέι Ντάλιο, επικεφαλής του κορυφαίου fund Bridgewater Associates, καθώς προχώρησε σχεδόν σε διπλασιασμό των short θέσεών του έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών στα 10,5 δισ. δολάρια. 

Μάλιστα η αύξηση των short θέσεων έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι μετοχές 28 ευρωπαϊκών εταιρειών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ASML Holding, TotalEnergies, Sanofi και SAP, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία με την τεχνολογία να είναι ο τομέας που βρίσκεται στο «στόχαστρο». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, πριν από δύο εβδομάδες οι short θέσεις αφορούσαν 18 ευρωπαϊκές εταιρείες, με τη συνολική τους αξία να φθάνει στα 5,7 δισ. δολάρια. 

Οι short sellers προσπαθούν να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών των μετοχών, πουλώντας δανεικές μετοχές και αγοράζοντάς τες πίσω όταν υποχωρήσουν. Τοποθετούν τα στοιχήματά τους σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού που αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης. Δεν είναι σαφές αν τα στοιχήματα της Bridgewater αποσκοπούν στο καθαρό κέρδος ή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ο Greg Jensen, συν-επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας, δήλωσε ότι το ξεπούλημα των μετοχών είναι ακόμη μικρό σε σύγκριση με το ράλι που είχαν δει την τελευταία δεκαετία και ότι μεγαλύτερες κινήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανές. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρωπαϊκά στοιχήματα της Bridgewater.

Τα τρέχοντα στοιχήματα είναι τα υψηλότερα από τότε που η εταιρεία δημιούργησε μια θέση ύψους 14 δισ. δολαρίων κατά των ευρωπαϊκών εταιρειών το 2020 και πριν από αυτό, ένα στοίχημα ύψους 22 δισ. δολαρίων το 2018. Το σύνολο μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς τα hedge funds υποχρεούνται να γνωστοποιούν μόνο τα μεγαλύτερα στοιχήματά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες για Wall Street στο χειρότερο εξάμηνο εδώ και δεκαετίες

Στο χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1962 οδεύει ο Dow Jones, ενώ ο δείκτης &P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη εξαμηνιαία πτώση από το 1970. Την μεγαλύτερη πτώση σε ένα εξάμηνο ιστορικά καταγράφει και ο Nasdaq. Στο 16,6% οι απώλειες του Stoxx 600 στο α' εξάμηνο.