ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ: Στο περιθώριο της ανάκαμψης στην Ευρώπη, προβληματίζει το ενδεχόμενο εκλογών

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο αυξάνει το ρίσκο και την αβεβαιότητα. Πιθανή ανοδική αντίδραση της αγοράς - «κλειδί» η αύξηση των συναλλαγών επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance).

Στην τελική ευθεία του πρώτου εξαμήνου εισέρχεται η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη, τέσσερις συνεδριάσεις πριν την ολοκλήρωση του Ιουνίου, να εμφανίζει μηνιαίες απώλειες -6,27% ενώ κάπου εκεί, στο -6,55%, διαμορφώνονται οι απώλειες από τις αρχές του έτους.

Με την εικόνα της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου σημαντικές διαφοροποιήσεις δεν αναμένονται έως το πέρας του μήνα, και τούτο διότι όπως φαίνεται τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν ανακόψει τις σημαντικές πρωτοβουλίες τους, κάτι που είχε κατακόρυφη αντανάκλαση στην αξία συναλλαγών που την περασμένη εβδομάδα έπαθε καθίζηση στα 53,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 52% έναντι της αμέσως προηγούμενης.

Το Χ.Α. συμπλήρωσε την Παρασκευή την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση μολονότι σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε θετικά (+1,14%), ενώ στην τελευταία συνεδρίαση υπήρξε εκκωφαντική αδυναμία της ελληνικής αγοράς να ακολουθήσει τη γενικευμένη ανοδική αντίδραση διεθνώς.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αντέδρασαν θεαματικά την Παρασκευή, με τον CAC 40 στο Παρίσι να κερδίζει 3,23% ή 190 μονάδες επανερχόμενος πάνω από το ψυχολογικό και κομβικό όριο των 6.000 μονάδων, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 2,68%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 1,59% ή 205 μονάδες και επανήλθε πάνω και από τις 13.100 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο +2,33%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 +1,70%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,62%. Σημειώνεται ωστόσο ότι η άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών επιταχύνθηκε μετά το κλείσιμο της εγχώριας αγοράς.

Την ίδια ώρα, στη Wall Street και οι τρεις δείκτες έκαναν πάρτι αντίδρασης, με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 800 μονάδες ξεπερνώντας μετά από ημέρες τις 31.500 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 3,06% με κλείσιμο στις 3.911,74 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με ράλι +3,34% στις 11.607,62 μονάδες.

Γενικότερα το περασμένο πενθήμερο τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές αγορές είχαν καλή αντίδραση, εν αντιθέσει με το ελληνικό χρηματιστήριο που κινήθηκε εντελώς υποτονικά. Ο CAC 40 κέρδισε 3,24% το πενθήμερο, ο FTSE 100 έκλεισε στο +2,74% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 +2,40%. Υστέρησε μόνο ο DAX που υποχώρησε κατά 0,06%.

Ακόμη πιο θεαματική ήταν η αντίδραση των αμερικανικών δεικτών, με τον Nasdaq να κερδίζει το πενθήμερο +7,49%, τον S&P 500 +6,45% και τον Dow Jones +5,39%.

Αντιθέτως, όπως προαναφέρθηκε, το Χ.Α. ενισχύθηκε μόλις με το φτωχό +1,14% την περασμένη εβδομάδα έχοντας συμπληρώσει τρία διαδοχικά πτωτικά κλεισίματα, με τις τράπεζες να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής, χάνοντας το τελευταίο τριήμερο 3,92%, ενώ έβγαλαν την εβδομάδα μόλις στο +0,65%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο πασχίζει να βρει τις νέες του ισορροπίες μετά τη μεγάλη πρόσφατη πτώση αλλά και την εξισορρόπηση που ακολούθησε. Η μεγάλη εικόνα της αγοράς παραμένει μουδιασμένη καθώς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής.

Τα σενάρια εκλογών και το ΧΑ

Στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει προκύψει και ένας ακόμη καταλύτης που φέρνει επιπλέον μούδιασμα και αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων στο σύστημα, που δεν είναι άλλος από τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, που όσο περνάει ο καιρός, γίνονται όλο και πιο πιθανά.

Πρόκειται για εξέλιξη που δεν ενθουσιάζει την αγορά, που μπαίνει σε περαιτέρω φάση αβεβαιότητας, ενώ οι εκλογές στη Γαλλία φαίνεται πως είναι ο καταλύτης για την κυβέρνηση για να σκεφτεί την επίσπευση των εκλογών, υπό το φόβο… αδικαιολόγητης και συγκυριακής φθοράς που θα κοστίσει περισσότερο αν αργήσει η κάλπη.

Εύλογα οι όγκοι και οι τζίροι έχουν στεγνώσει από την αγορά, καθώς οι συναλλαγές δείχνουν να παγιώνονται το τελευταίο διάστημα στα 50 έως 55 εκατ. ευρώ ημερησίως, ήτοι πολύ κάτω από τα 91,7 εκατ. ευρώ που είναι οι μέσες συναλλαγές του 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής από τα 64,9 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 27 εκατ. ευρώ, ήτοι το 42,45% ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές ήταν μόλις 38 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και έμπειρων παραγόντων της αγοράς, η συρρίκνωση των συναλλαγών και η κατακόρυφη πτώση της διάθεσης ανάληψης οποιουδήποτε νέου ρίσκου, αποδίδεται στα ολοένα και πιο έντονα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Πρόκειται για σενάρια που διακινούνται από πολλούς και ετερόκλητους κύκλους, προξενώντας διαρκή σύγχυση, αποπροσανατολισμό και μεγάλη αβεβαιότητα ευρύτερα, κάτι που δεν λειτουργεί εποικοδομητικά για το χώρο των επενδύσεων.

Οι επόμενες εκλογές ως γνωστόν θα είναι διπλές, και μέσα σε μια συγκυρία μεγάλης αναταραχής με έναν πόλεμο σε εξέλιξη, με μεγάλη κρίση στο χώρο της ενέργειας και με ντόμινο διαρκών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στην οικονομία, η επίσπευσή τους θα προσφέρει έναν ακόμη κρίκο αβεβαιότητας και ακινησίας.

Όλες οι ανωτέρω κρίσεις έχουν καθαρά διεθνή αφετηρία και κάθε άλλο παρά ιδεολογική ή πολιτική εσωτερικής καύσης προέλευση έχουν.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει παράγοντας της αγοράς που θεωρεί ότι κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές δεν βοηθά την αγορά ενώ εμποδίζει οποιαδήποτε δημιουργική διάθεση στο κυβερνητικό έργο, «το γεγονός ότι η χώρα έχει την… πολυτέλεια να πορευτεί με μια σταθερή κυβέρνηση που έχει “αέρα” 158 βουλευτών για έναν χρόνο ακόμη, είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμάται μέσα σ’ ένα διαταραγμένο περιβάλλον και τις σχέσεις με την Τουρκία σε τεταμένο επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω τι μπορούν να προσφέρουν οι πρόωρες εκλογές σε όλα όσα απασχολούν την Ελλάδα σε εσωτερικό επίπεδο αλλά και πως μπορούν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά στη θέση της διεθνώς».

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Σημάδια σταθεροποίησης διεθνώς, μπορεί αντίδραση

Στο γεγονός ότι οι αγορές δείχνουν να σταθεροποιούνται με καλές πιθανότητες να δοκιμάσουν αντίδραση σε τιμές και χρόνο στέκεται στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «πετρέλαιο και μέταλλα δείχνουν μία πρώτη διόρθωση και είναι πολύ κοντά να δώσουν τεχνικές εξόδους. Αν παράλληλα υπάρξει και μία πτώση του δολαρίου, τότε μπορεί να βρούμε μία αφορμή για την αντίδραση που αχνοφαίνεται στις αγορές. Μην ξεχνάμε ακόμα και αν οι αγορές έχουν γυρίσει σε bear market θα είναι ουσιαστικά και η πρώτη και πιο δυνατή προσπάθεια ανάκαμψης όπως συνηθίζεται.

Όλα δείχνουν ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι οριακή σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ χρειάζεται ακόμα χρόνος για να μας δείξει πόσο θα κρατήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων και πόσο θα διαρκέσει ο υψηλός πληθωρισμός. Παράλληλα η πτώση στα ομόλογα έχει προεξοφλήσει πολύ βιαστικά την αύξηση με αποτέλεσμα οι αποδόσεις ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται τουλάχιστον στην παρούσα φάση δελεαστικές, κάτι που μπορεί να τους δώσει μία σοβαρή ανοδική ανάσα.

Αν δούμε τώρα την Ελληνική αγορά, σίγουρα δεν είναι στην ίδια άσχημη κατάσταση. Θυμίζουμε ότι προέρχεται από μία πολυετή ύφεση περιμένοντας σημαντική βοήθεια από τα Ευρωπαϊκά πακέτα, αύξηση στον δανεισμό, ξένες επενδύσεις και τέλος πολύ υψηλότερα αποτελέσματα από τις προβλέψεις για τον τουρισμό για το 2022. Σίγουρα η γρήγορη προεκλογική περίοδος που έχει ανοίξει  - ανεξάρτητα αν θα γίνουν ή όχι εκλογές - επηρεάζει και φοβίζει για το μέλλον, παρόλα αυτά, τα νούμερα για το 2022 φαίνεται να είναι καλά τουλάχιστον μέχρι τα σημερινά δεδομένα.

Τεχνικά συνεχίζουμε να γυρίσουμε γύρω από την μεγάλη στήριξη της ζώνης του 800 με την αντίδραση στην παρούσα να σταματάει στις 843 μονάδες που σε περίπτωση κατοχύρωσης θα ανοίξει αν μη τι άλλο τον δρόμο για τις 868 μονάδες. Τα στοπ σε πολύ κοντινά επίπεδα σε FTSE (2.042 μονάδες) και τραπεζικό (544 μονάδες) κάτι που μας βοηθάει να είμαστε κοντά σε είσοδο χωρίς να πάρουμε βιαστικά αποφάσεις για αγορές.

Εν κατακλείδι όλα δείχνουν ότι από τα τωρινά επίπεδα μπορούμε να δούμε μία αντίδραση θυμίζοντας ότι οι 900 μονάδες είναι πλέον πολύ σημαντικό επίπεδο σε μεγαλύτερη εικόνα. Το τεχνικό κομμάτι θα μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε την κίνηση από την στιγμή που δίνονται αγοραστικά σήματα. Ο τζίρος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το πιο πιθανό είναι όσο είμαστε ανάμεσα στις 800 και τις 900 μονάδες να έχουμε χαμηλές πτήσεις στις συναλλαγές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητούν ευκαιρίες και νέα… stories οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Παρά τις μικρές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, στο ταμπλό επικρατεί έντονη κινητικότητα και οι επενδυτές ψάχνουν στόχους για ποντάρισμα. Ο κλάδος Πληροφορικής δημιουργεί προσδοκίες και συγκεντρώνει «πονταρίσματα».
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.