ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Ebury: Οι φόβοι για ύφεση οδηγούν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια

Σύμφωνα με την Ebury, ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ ένα από τα «κλειδιά» για τις αγορές αυτήν την εβδομάδα καθώς αναμένεται μια ακόμη ισχυρή ανακοίνωση με τους αριθμούς δημιουργίας θέσεων εργασίας να κινούνται ανοδικά.

Η περασμένη εβδομάδα υπήρξε το κατάλληλο τέλος σε ένα βάναυσο πρώτο εξάμηνο του έτους για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, γενικά. Σύμφωνα με τον Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, οι φόβοι για  ύφεση, οδηγούν πλέον τις αγορές συναλλάγματος σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών ή οι διαφορές επιτοκίων, και το δολάριο εμφανίζεται ωφελημένο από αυτό.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι μετοχές υποχώρησαν και τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση ρεκόρ, το δολάριο σημείωσε απότομη άνοδο έναντι όλων των βασικών του ανταγωνιστών, εκτός από το Ελβετικό Φράγκο και το Ιαπωνικό Γεν, καθώς το τελευταίο φαίνεται να προσπαθεί να ανακτήσει την ιδιότητά του ως ασφαλές καταφύγιο. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν έναντι του δολαρίου, αλλά ως επί το πλείστον διατηρήθηκαν έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων, καθώς οι φθηνές αποτιμήσεις και οι τεράστιες διαφορές στα επιτόκια προς όφελός τους φαίνεται να δελεάζουν τουλάχιστον ορισμένους επενδυτές. 

Οι φόβοι για ύφεση έχουν ενταθεί, σε αδικαιολόγητο βαθμό κατά την άποψή της Ebury. Αυτό κάνει την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ ένα από τα «κλειδιά» για τις αγορές αυτήν την εβδομάδα. Αναμένουμε μία ακόμη ισχυρή ανακοίνωση, με τους αριθμούς δημιουργίας θέσεων εργασίας να κινούνται ανοδικά, την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά και υγιείς αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς, οι οποίες θα συμβάλουν κάπως στο να καθησυχαστούν οι φόβοι. Εκτός από αυτό, τα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της ΕΚΤ θα δημοσιευτούν αυτήν την εβδομάδα, και αυτό θα πρέπει να ρίξει φως στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, ανάμεσα στην αναχαίτιση του πληθωρισμού και τον κίνδυνο απότομης οικονομικής επιβράδυνσης. 

Στερλίνα

Τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα βγήκαν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, με μια κραυγαλέα και ανησυχητική εξαίρεση: το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εξέπληξε προς τα κάτω, και είναι πλέον σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό ως ποσοστό του ΑΕΠ. Φυσικά, αυτοί οι αριθμοί επισκιάζονται από την τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εισαγωγέας, κι αυτός είναι ένας βασικός δείκτης που πρέπει να παρακολουθηθεί. Δεν υπάρχουν σημαντικές ειδήσεις αυτήν την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι η στερλίνα πιθανώς θα επηρεαστεί από εξελίξεις αλλού. Ωστόσο, αναμένονται και κάποιες ομιλίες από αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας

Ευρώ

Ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δείχνει κάποια σημάδια κορύφωσης, αυτό δεν συμβαίνει ακόμη στην ευρωζώνη, εν μέρει λόγω του μεγαλύτερου αντίκτυπου από τις τιμές της ενέργειας και εν μέρει λόγω της γενικής υστέρησης των οικονομικών δεδομένων στην περιοχή. Η μέτρια ανακούφιση που σημείωσε ο δομικός δείκτης την περασμένη εβδομάδα οφειλόταν εξ ολοκλήρου σε έκτακτα διοικητικά μέτρα στη Γερμανία, ενώ ο διψήφιος πληθωρισμός στην Ισπανία εξέπληξε δυσάρεστα. Στα πιο θετικά νέα, παρότι δεν έτυχε της πρέπουσας προσοχής, βρέθηκε η πτώση του ποσοστού ανεργίας σε νέο ιστορικό χαμηλό. Με μια άνοδο 25 μονάδων βάσης σχεδόν βέβαιη στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με μια 50 μονάδων βάσης να προβλέπεται για την επόμενη, πιστεύουμε ότι πολλές κακές ειδήσεις τιμολογούνται στο κοινό νόμισμα στα τρέχοντα επίπεδα, και ότι υπάρχει περιθώριο για σημαντική ανάκαμψη, εάν και εφόσον σταθεροποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Δολάριο ΗΠΑ

Υπήρξαν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, αν και ακόμη δεν μειώνεται, έχει τουλάχιστον σταματήσει να αυξάνεται. Το βασικό μέτρο του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ήταν χαμηλότερο από τις προσδοκίες, και φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε ετήσιο επίπεδο περίπου στο 4%, το οποίο παραμένει υψηλότερα του ανεκτού αλλά σημαντικά χαμηλότερο από τον ονομαστικό πληθωρισμό. Τώρα που οι τιμές των τροφίμων και των εμπορευμάτων ενέργειας έχουν σταματήσει να αυξάνονται και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πέφτουν, θα μπορούσαμε να δούμε χαμηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες. Αυτήν τη στιγμή, πιστεύουμε ότι είναι απίθανο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει ξανά κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια, κάτι που εκτιμάται ως μέτρια ανοδικό για το ευρώ και για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου γενικά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inflation-πληθωρισμός
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών γιορτάζουν την κινεζική αισιοδοξία

Στην Ευρώπη, μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, με το δομικό πληθωρισμό να σημειώνει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, κάτι που σημαίνει υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πληθωρισμός και άνοδος επιτοκίων καθορίζουν την κίνηση των αγορών

Οι παγκόσμιοι δείκτες PMI οικονομικής δραστηριότητας θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αν και δεν αναμένεται να αποκλίνουν ιδιαίτερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πληθωρισμός ΗΠΑ και ΑΕΠ Ευρωζώνης στο επίκεντρο των αγορών

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα δεδομένα που αποτελούν τον οδηγό για τις προσδοκίες από την Κεντρική Τράπεζα: την έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, που θα δημοσιευτεί την Τρίτη.