ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρή αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη «βουτιά» της Τρίτης

Μετά το ριμπάουντ της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση, οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για ύφεση της οικονομίας στην ευρωζώνη. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Μάιο αναμένουν οι επενδυτές.

Σε θετικό έδαφος ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνοντας σημάδια αντίδρασης μετά την πτώση της χθεσινής συνεδρίασης λόγω των αυξανόμενων φόβων για ύφεση. Το ριμπάουντ που πραγματοποίησε χθες η Wall Street ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα, με τους επενδυτές να αναμένεται να αναζητήσουν ευκαιρίες αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί.

Στις 10:45 ο δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 2,07% στις 408,98 μονάδες και ο Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 2,14% στις 3.431 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 2,03% στις 12.655 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται υψηλότερα κατά 2,23% στις 5.924 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 2,43% στις 7.197 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτη ΜΙΒ στο Μιλάνο κερδίζει 1,35% στις 20.983 μονάδες ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη σημειώνει κέρδη 0,83% στις 8.027 μονάδες.

Τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης για τον Μάιο, ώστε να προσπαθήσουν να κρίνουν τον αντίκτυπο του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού στους καταναλωτές της περιοχής. Οι κυριότεροι δείκτες μετοχών της περιοχής έκλεισαν με βαριές απώλειες την Τρίτη, μετά τα νέα στοιχεία έρευνας που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης πλησιάζει προς τη συρρίκνωση.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών, PMI, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στην ευρωζώνη σε χαμηλό 16 μηνών, υποδηλώνοντας ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα περιορισθεί σε μόλις 0,2% το β' τρίμηνο. Η αδυναμία στις νέες παραγγελίες και η κάμψη της εμπιστοσύνης υποδηλώνουν ότι θα έρθουν χειρότερα το τρέχον τρίμηνο.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν οι συζητήσεις για δελτίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η πολιτική κρίση στη Βρετανία και η νέα αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 που προκάλεσε νέους περιορισμούς στη Σαγκάη.

Στοιχεία ερευνών την Τρίτη έδειξαν ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα και οι πρόδρομοι δείκτες έδειξαν ότι η περιοχή θα μπορούσε να διολισθήσει σε αρνητική μεταβολή αυτό το τρίμηνο, καθώς η κρίση του κόστους ζωής διατηρεί τους καταναλωτές επιφυλακτικούς. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα ο DAX και ο FTSE 100 να σημειώσουν πτώση 2,9%, ο CAC 40 υποχώρησε 2,7% και το ευρώ κατρακύλησε σε νέο χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες βοήθησαν το επενδυτικό κλίμα, καθώς αυξήθηκαν 0,1% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, μια βελτίωση από την αναθεωρημένη πτώση 1,8% τον Απρίλιο.

Παράλληλα το ενδιαφέρον των επενδυτών κεντρίζει και η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994. Οι επενδυτές περιμένουν επίσης τη δημοσίευση των πρακτικών της ΕΚΤ ενώ την Παρασκευή δημοσιεύονται κρίσιμα στοιχεία στις ΗΠΑ για την απασχόληση.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι τιμές πετρελαίου που ανέκαμψαν από την πτώσητης προηγούμενης συνεδρίασης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη στενότητα της προσφοράς, αλλά και οι ανησυχίες για την σημαντικά πτώση της ζήτησης παραμένουν στο παρασκήνιο.

Αυτή την ώρα η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 2,29% στα 105 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό με κέρδη 1,85% φτάνει στα 101 δολάρια το βαρέλι.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών Μοχάμεντ Μπαρκίντο δήλωσε την Τρίτη ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα λόγω της πολυετούς υποεπένδυσης, προσθέτοντας ότι η στενότητα της προσφοράς θα μπορούσε να αμβλυνθεί εάν επιτραπούν επιπλέον προμήθειες από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Ωστόσο, η πρόσθετη προμήθεια από το Ιράν δεν φαίνεται να συμβαίνει σύντομα, καθώς η Τεχεράνη απέρριψε σχέδιο επιστροφής στη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015, με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα να αποτελούν «χαμένη ευκαιρία», σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μάλεϊ, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Ιράν.

Τα κέρδη αυτά ακολουθούν τη χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης της αγοράς πετρελαίου εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, καθώς οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση κατέλαβαν τις αγορές, με τη Citigroup να αναφέρει ότι το αργό θα μπορούσε να πέσει στα 65 δολάρια φέτος σε περίπτωση ύφεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ