ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Με ώθηση από τράπεζες - blue chips το Χρηματιστήριο ανακτά τον βηματισμό του

Παύση εκλογολογίας, αποτελέσματα τραπεζών και διεθνές κλίμα άλλαξαν την εικόνα της εγχώριας αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης μετά το χθεσινό ράλι απορρόφησε πλήρως τους κραδασμούς που προκάλεσε η υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Το «κάψιμο» από πλευράς πρωθυπουργού των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο που είχαν προκαλέσει τεράστια ανασφάλεια σε όλη την επενδυτική κοινότητα, αλλά και τα πολύ καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα 1ου εξαμήνου των τραπεζών που ήταν τα ποιοτικότερα των τελευταίων πολλών ετών και έδειξαν ότι ο κλάδος γυρίζει σελίδα, είναι οι κύριοι καταλύτες της αλλαγής του σκηνικού στην αγορά από τα μέσα Ιουλίου και εντεύθεν. 

Την ανοδική πορεία της αγοράς ανέκοψε βίαια την περασμένη Παρασκευή η υπόθεση των παρακολουθήσεων η οποία αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, η αγορά γρήγορα ανέκτησε το βηματισμό της.

Την ίδια ώρα, από τα μέσα Ιουλίου ξεκίνησε και η ανάκαμψη των ξένων αγορών που επίσης έχουν εντελώς αλλαγμένη εικόνα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την επαναλειτουργία του αγωγού North Stream, την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου, την αίσθηση ότι ο πληθωρισμός έπιασε «ταβάνι» και την εν γένει ψυχραιμότερη διαχείριση όλης της διεθνούς κρίσης. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Χ.Α. πριν ακυρωθεί κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών, εν μέσω έντονης παραφιλολογίας και αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων, είχε σε έντεκα συνεδριάσεις από τις 22 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου δέκα πτωτικές ημέρες, χάνοντας σε επίπεδο Γ.Δ. -7,31%, με αποτέλεσμα να κυλήσει από τις 840,69 μονάδες (κλείσιμο 21/6) στις 779,20 μονάδες (κλείσιμο 6/7), που είναι και το χαμηλό διετίας σε κλείσιμο. 

Το ίδιο διάστημα, o FTSE 25 είχε υποχωρήσει -8,37%, ο Mid Cap έχασε -4,86%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση -17,78%

Έκτοτε όμως, συνεπικουρίας της βελτίωσης του διεθνούς κλίματος, της ακύρωσης των εκλογικών σεναρίων, αλλά και των ιδιαίτερα καλών αποτελεσμάτων πρωτίστως των τραπεζών αλλά και πολλών άλλων δεικτοβαρών μετοχών, η εικόνα της αγοράς άλλαξε. 

Μολονότι οι όγκοι και οι τζίροι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αλλά και το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου δεν βοηθούν στο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της κίνησης στο Χ.Α., η αλήθεια είναι ότι υπάρχει διάθεση και momentum βελτίωσης αποτιμήσεων, ενώ δε λείπουν οι θετικές ειδήσεις και εξελίξεις, τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικών διεργασιών. 

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 10,17% στις 18 συνεδριάσεις από τις 15 Ιουλίου έως χθες, έχοντας 14 ανοδικές και μόλις 4 πτωτικές, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +11,25%, ο Mid Cap +7,21%, ενώ ηγέτης της ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος με ράλι +25,69% και 15 ανοδικές συνεδριάσεις έναντι μόλις 3 πτωτικών

Σε ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, η αντίδραση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αρκούσε για να σηματοδοτήσει την αλλαγή σκηνικού δίνοντας κέρδη άνω των 80 μονάδων στο Γενικό Δείκτη. Πρόκειται για το δεύτερο ισχυρότερο ράλι αντίδρασης εντός του 2022, ύστερα από το μεγάλο ξέσπασμα που προήλθε από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, όταν ο Γ.Δ. ενισχύθηκε άνω του 20% και οι τράπεζες +33,51%

Διαφορετικό βεβαίως το τωρινό timing της αγοράς, όμως δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσει το Χ.Α., που, σε μια δύσκολη και με πολλές προκλήσεις χρονιά, εξακολουθεί να έχει πολύ καλύτερη εικόνα έναντι του συνόλου σχεδόν των διεθνών αγορών, καθώς οι απώλειες το 2022 έχουν περιοριστεί μόλις στο 2% για το Γ.Δ., με τον FTSE 25 στο -1,83% και τις τράπεζες στο -1,80%. Και όλα αυτά, σε μια χρονιά που ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως -12,72% (έως τις 5 Ιουλίου), o FTSE 25 έχασε έως -13,71%, ενώ ο τραπεζικός υποχωρούσε έως -22,92%

Κορυφαία σε απόδοση τραπεζική μετοχή το εξεταζόμενο διάστημα είναι η Πειραιώς η οποία καλύπτει μέρος του χαμένου εδάφους έχοντας ράλι +40,19% από τις 15 Ιουλίου, με την Eurobank στο +29,03%, την Alpha Bank +25,67% και την Εθνική +16,85%. Θυμίζουμε πως η Πειραιώς έφτασε φέτος να υποχωρεί έως και -38% πέφτοντας σε ιστορικά χαμηλά (0,71 ευρώ στις 14 Ιουλίου), οπότε είχε λόγους ανάκαμψης, με την αφορμή να δίνεται από τα καλά αποτελέσματα 2ου τριμήνου αλλά και το γενικότερο ανασκούμπωμα που βρίσκεται σύσσωμος ο όμιλος μαζί με τις θυγατρικές σε επενδύσεις, real estate κ.λπ. 

Τα τέσσερα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα της χώρας δείχνουν ότι γυρίζουν σελίδα καθώς τα βασικά λειτουργικά τους κέρδη ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ με ισχυρή συμβολή των εσόδων από τόκους και προμήθειες, ενώ υπήρξε και μεγάλη πιστωτική επέκταση, καθώς αυξήθηκαν κατά 7,1 δισ. ευρώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια.
Θυμίζουμε πως η Eurobank κατέγραψε κέρδη 380 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 72% σε ετήσια βάση, η Εθνική Τράπεζα 280 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 40%, η Τράπεζα Πειραιώς 226 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 117% και η Alpha Bank 197 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά -33,5% σε σύγκριση με το 2021. Για την Alpha Bank, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση, στα βασικά λειτουργικά της κέρδη 1ου εξαμήνου δεν περιλαμβάνονται πλέον τα καθαρά έσοδα από τόκους από τα χαρτοφυλάκια Galaxy, Cosmos και Orbit τα οποία τιτλοποιήθηκαν.

Επιχειρηματική κινητικότητα 

Πέρα από τις τράπεζες που συνεχίζουν να αποτελούν την ατμομηχανή του Χ.Α., κορυφαίες εταιρείες της πραγματικής οικονομίας και κυρίως μεγάλες βιομηχανίες δείχνουν ανθεκτικά μεγέθη παρά την κρίση, ενώ στην ευρύτερη αγορά υπάρχει πολύ έντονη επιχειρηματική κινητικότητα και ανακοινώσεις συμφωνιών σχεδόν σε ημερήσια διάταξη. 

Μολονότι λοιπόν η αγορά παραμένει ρηχή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η ρηχότητα ήταν και η αιτία της πολύ «εύκολης» πτώσης πρόσφατα, άρα τα ίδια χαρακτηριστικά είναι αυτά που της επιτρέπουν να πετύχει μερική αποκατάσταση σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη θετική εξέλιξη, είτε στην οικονομία, είτε στις επιχειρήσεις. 

Υπάρχουν εξελίξεις λοιπόν που δύνανται να λειτουργήσουν θετικά προς την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο χρηματιστήριο, δεδομένου ότι πληθώρα κλάδων της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε γενικευμένο ανασκούμπωμα. 

Προϋπόθεση βεβαίως για την όποια περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι να μην χαλάσει εκ νέου δραματικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και να μην υπάρξει κάποια περαιτέρω και εκτός… προγράμματος κλιμάκωση της κρίσης στην κυβέρνηση και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή, είτε με αφορμή τις σοβαρές αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων, είτε με κάτι άλλο. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση το Χ.Α. διεύρυνε τα κέρδη του μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την υποχώρηση της ανεργίας εκ νέου τον Ιούνιο, ενώ συνάμα ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή. Ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Κομισιόν για την τυπική έξοδο της Ελλάδας από την Ενισχυμένη Εποπτεία στις 20 Αυγούστου, ενώ η έγκριση για την τελευταία δόση θα ληφθεί τον Νοέμβριο

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε χαμηλότερα των εκτιμήσεων επίπεδα δημιουργεί αρκετές ελπίδες ότι η Fed θα συγκρατηθεί αναφορικά με τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν θετικά με τον DAX να κερδίζει 1,23% και να κλείνει στις 13.700 μονάδες ενώ ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,89% με κλείσιμο στις 439,88 μονάδες

Παράλληλα, οι δείκτες της Wall Street μετά την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού από την αρχικά πτωτική τους πορεία γύρισαν έντονα ανοδικά, με τον Dow Jones κλείνοντας με σημαντικότατο ράλι που στην περίπτωση των S&P 500 και Nasdaq ξεπέρασε το +2%. Οι αγορές διεθνώς δείχνουν – για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια – διάθεση… επιστροφής, παρουσιάζοντας τρομερή ανθεκτικότητα, αν και ακόμη απέχουν σημαντικά από τα υψηλά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση στο Χ.Α., κατοχύρωση κερδών με φόντο και την πτώση διεθνώς

Το ΧΑ είχε συμπληρώσει έξι ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη 6,73% και σήμερα υποχώρησε στις 1.435,19 μονάδες με απώλειες 0,93%. Στον Large Cap διασώθηκαν μόνο Jumbo και Alpha Bank. Στα 143,1 εκατ. η αξία των συναλλαγών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο φινάλε έκοψαν την ανοδική ορμή του Γενικού Δείκτη

Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη είχαν ξεπεράσει και το 1%, αλλά οι ρευστοποιήσεις πριν το κλείσιμο περιόρισαν την άνοδο στο 0,06%. Στα ύψη των 175 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με 107 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.