ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέο ράλι για το φυσικό αέριο, εκτινάσσεται η ζήτηση και λόγω καύσωνα

Έως και τα 234 ευρώ έφθασε ενδοσυνεδριακά η τιμή στην αγορά της Ολλανδίας, με τη ζήτηση να αυξάνεται σημαντικά, ενώ συνεχίζεται η κόντρα Γερμανίς - Ρωσίας για τον Nord Stream 1.

Συνεχίζει την ανοδική της πορεία η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς καταγράφεται υψηλότερη του κανονικού ζήτηση, λόγω και της ζέστης στην Ευρώπη, ενώ η προσφορά παραμένει σε σταθερά επίπεδα. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο στην αγορά της Ολλανδίας ενισχύθηκε έως και 6,5%, φθάνοντας έως και τα 230 ευρώ, καθώς ο ζεστός και ξηρός καιρός προκαλεί ραγδαία πτώση της στάθμης των υδάτων των ποταμών, δυσχεραίνοντας τη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων. Είναι πιθανό να αναγκάσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο ως υποκατάστατο, τη στιγμή που η προσφορά από τη Ρωσία συνεχίζει να περιορίζεται.

«Η ανοδική κίνηση για το φυσικό αέριο δεν στέλνει σημάδια χαλάρωσης», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Deutsche Bank Research και προσθέτουν ότι «οι τιμές ενισχύθηκαν από το τελευταίο ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα, το οποίο είδε τα ποτάμια να στερεύουν και προκάλεσε προβλήματα με τη μεταφορά καυσίμων, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα υφιστάμενα προβλήματα της ηπείρου από την πλευρά της ενέργειας».

Η στάθμη των υδάτων σε ένα σημείο-κλειδί του Ρήνου -του σημαντικότερου ποταμού της Δυτικής Ευρώπης για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών αγαθών- έφτασε σε νέο χαμηλό επίπεδο αυτή την εβδομάδα, καθιστώντας τη διέλευση πολλών φορτηγών ασύμφορη. Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream, πλήττοντας την οικονομία της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream, η οποία έχει κολλήσει στη διέλευση μετά τις εργασίες επισκευής που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά. Η Μόσχα μείωσε τις μεταφορές φυσικού αερίου μέσω του συνδέσμου στο 20% της δυναμικότητας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό ως "δικαιολογία" για να διακόψει τις προμήθειες προς την Ευρώπη. 

«Η τουρμπίνα είναι διαθέσιμη», δήλωσε ο Χάμπεκ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Η τουρμπίνα και η παράδοση της τουρμπίνας ήταν, είναι και θα είναι πάντα, ένα πρόσχημα της Gazprom ή του Πούτιν».
 
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο - το οποίο βοήθησε την Ευρώπη να γεμίσει τις αποθήκες καθώς η ρωσική προσφορά μειώθηκε - μπορεί επίσης να γίνει πιο δύσκολο να το αποκτήσει καθώς ο ανταγωνισμός για τα φορτία αυξάνεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη ζήτηση στην Ασία, ενώ οι εταιρείες στην περιοχή ενισχύουν επίσης τις αγορές για να αποθηκεύσουν αποθέματα για το χειμώνα.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα και ενεργειακός δίαυλος για τα Βαλκάνια

Η χώρα μας από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ενέργειας και ενεργειακός δίαυλος για τις χώρες της Βαλκανικής, στηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
fysiko aerio,
ΑΓΟΡΕΣ

«Πετάει» 30% υψηλότερα το φυσικό αέριο μετά το κλείσιμο του Nord Stream

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επιλογές για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου.