ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων στην Ελλάδα λόγω «Ηρακλή»

Αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας «βλέπουν» Citi και JP Morgan. Το σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλάζει τις εκτιμήσεις των οίκων.

Στο μονοπάτι που χάραξαν οι ιταλικές τράπεζες ετοιμάζονται να βαδίσουν και οι ελληνικές μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή», σύμφωνα με την ανάλυση του διεθνούς οίκου JP Morgan. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Citi εκτιμά ότι η κίνηση αυτή είναι βασικό στοιχείο για νέες αναβαθμίσεις.

Ενθαρρυντική η πρώτη αντίδραση, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για τιτλοποιήσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, τα οποία ο οίκος εκτιμά ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες και εντέλει θα καλύψουν σχεδόν το 50% των σημερινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αποτίμηση των εγγυήσεων (collateral) δείχνει δυνητική τιμή μεταφοράς στη ζώνη των 34%-35% κατά μέσο όρο, άνετα υψηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην Ιταλία (28%) και σε επίπεδα περισσότερο διαχειρίσιμα για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως υποστηρίζει, η τιμή θα είναι περίπου 34% για πακέτα εταιρικών δανείων με εξασφαλίσεις και στο 45% για στεγαστικά.

Σημειώνει δε ότι θα επωφεληθούν πιο πολύ οι τράπεζες στις οποίες οι τιτλοποιήσεις είχαν περισσότερο κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς τους και σε αυτές περιλαμβάνει τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, με την τελευταία να προηγείται με το σχέδιο τιτλοποίησης 12 δισ. ευρώ Galaxy. Η ελκυστικότητα του «Ηρακλή» προέρχεται από την κρατική εγγύηση που επιτρέπει κεφαλαιακή ανακούφιση με αντάλλαγμα περιοδικές καταβολές τέλους από τις τράπεζες. Η JP Morgan περιμένει ότι εντέλει θα διευκολύνει την απόρριψη NPEs ύψους 30-36 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση στα κεφάλαια, ο οίκος επισημαίνει ότι η ακριβής ελάφρυνση μένει να διευκρινιστεί, αλλά το μηδενικό ρίσκο που αναμένεται να αποδοθεί στους senior τίτλους συνεπάγεται περίπου 40 μονάδες βάσης θετικό αντίκτυπο στα κεφάλαια CET1 από τον «Ηρακλή» στην τιτλοποίηση 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank, ένα «καλοδεχούμενο όφελος».

Το σχήμα εκτιμάται ότι θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερο για την τιτλοποίηση Cairo των 7,5 δισ. ευρώ της Eurobank, αλλά αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στην έγκριση της σημαντικής μεταφοράς ρίσκου.

Ο τραπεζικός κλάδος κερδίζει 97% φέτος και 15% αφότου εγκρίθηκε το σχέδιο «Ηρακλής» από την Κομισιόν, στις αρχές Οκτωβρίου.
Όπως ξεκαθαρίζει η JP Morgan, παραμένει αισιόδοξη για το 2020, αν και πιστεύει ότι έχουν ξεκάθαρα τιμολογηθεί πολλοί από τους καταλύτες και η πορεία στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο 1,3 ευρώ για την Eurobank, 1,68 ευρώ για την Αlpha Βank, 2,4 ευρώ για την Πειραιώς και 2,59 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το «σχέδιο Ηρακλής»

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το «σχέδιο Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαπιστώνοντας πως δεν περιέχουν κρατική ενισχύση και το Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» στο σχέδιο Ηρακλής από κυβέρνηση και τραπεζίτες

Το απόγευμα η τελική σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών για να οριστικοποιηθεί το προσχέδιο νόμου για τις τιτλοποιήσεις δανείων με εγγυήσεων του Δημοσίου. Θα σταλεί σε Κομισιόν και ΕΚΤ, πριν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
xristostaikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Οικονομικών: Το «σχέδιο Ηρακλής» δίνει τη λύση για τα κόκκινα δάνεια

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του αναφέρει πως η έγκριση του «σχεδίου Ηρακλής» αποτελεί επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης και προσφέρει ένα καινοτόμο μηχανισμό που δίνει λύση στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αφύπνιση αγοραστών με στοιχήματα για άνοδο του ΧΑ στις 1.000 μονάδες

Εν μέσω θετικών προβλέψεων από διεθνείς οίκους για το Χρηματιστήριο και το ΑΕΠ εκδηλώθηκε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που οδήγησε το Δείκτη με πειστικό τρόπο πάνω από τις 900 μονάδες, με τις συναλλαγές να πλησιάζουν στα 100 εκατ. ευρώ.