ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διορθωτικές κινήσεις στην αγορά ομολόγων τον Νοέμβριο

Η μικρή διορθωτική κίνηση στην εγχώρια αγορά ομολόγων παρά τις θετικές εξελίξεις τον Νοέμβριο, επισημαίνεται στην έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς, Οικονομική Ανάλυση και Επενδυτική Στρατηγική.

Διορθωτικές κινήσεις σημειώθηκαν στην εγχώρια αγορά ομολόγων βάζοντας προσωρινό φρένο στην ανοδική τάση που επικράτησε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα το 2019. Όπως καταγράφεται στην έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς, Οικονομική Ανάλυση και Επενδυτική Στρατηγική, από το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου εκδηλώθηκαν πιέσεις στον Δείκτη Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από αντίστοιχη επιδείνωση στα εγχώρια μακροοικονομικά θεμελιώδη και τους δείκτες οικονομικού κλίματος.

Όπως σημειώνεται στην Επενδυτική Στρατηγική στο διάστημα αυτό είχαμε θετικές εξελίξεις καθώς εγκρίθηκε η αποπληρωμή μέρους δανείων (€2,7 δις) του ΔΝΤ όπως επίσης αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της 2ης δόσης (€ 767 εκ.) από τα κέρδη των ANFA’s και SMP’s από το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου.

Παρόλα αυτά, ως αποτέλεσμα αυτής της διόρθωσης στα κρατικά ομόλογα, ο δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,17% φτάνοντας τις 632 μονάδες στα τέλη του μήνα με την καθοδική τροχιά να συνεχίζεται και την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου.

Αντίστοιχα, το YtM του δείκτη το οποίο αντικατοπτρίζει το κόστος δανεισμού της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσε αύξηση κατά 24 μβ στο 1,36% στα τέλη Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τα επιμέρους ομόλογα του Δείκτη, η μεγαλύτερη μεταβολή στο YtM καταγράφηκε στο ομόλογο με λήξη το 2042 (22ετία) το οποίο βρέθηκε να είναι 31 μβ υψηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο στο 2,4%. Παρομοίως κινήθηκαν και το 10ετές (λήξη 2029) και 5ετές ομόλογο (λήξη 2025) τα οποία κατέγραψαν απώλειες της τάξης των 28 και 24 μβ αντίστοιχα. Συνέπεια των

ανωτέρω, είναι η καμπύλη επιτοκίων να παρουσιάσει μια παράλληλη μετατόπιση προς τα πάνω κατά περίπου 25-30 μβ για τις λήξεις 5-10 ετών ενώ για τις πιο μακροπρόθεσμες λήξεις η αύξηση στα επιτόκια ξεπέρασε τις 35 μβ.

Αντίστοιχα, το εύρος επιτοκίων (spread) της ελληνικής 10ετίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κατέγραψε αύξηση τον Νοέμβριο κατά 24 μβ στις 181 μβ με τις αποτιμήσεις που βασίζονται σε θεμελιώδεις παράγοντες τις ελληνικής οικονομίας ωστόσο να δείχνουν προς χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, δεδομένων των συγκριτικά βελτιωμένων μεγεθών

της ελληνικής οικονομίας το μοντέλο αποτιμήσεων του εύρους των 10ετών ομολογιακών αποδόσεων εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο είναι υποτιμημένο κατά περίπου 23 μβ στις 157 μβ.

Διορθωτικές τάσεις και στην αγορά εταιρικών ομολόγων

Μικρές απώλειες κατέγραψε και ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς τον Νοέμβριο εμφανίζοντας ήπια καθοδική τάση από τις αρχές του μήνα. Συγκεκριμένα, το μεσοσταθμικό YtM του δείκτη έφτασε το 3,36% στα τέλη Νοεμβρίου αυξημένο από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο 3,03% που σημειώθηκε στις αρχές του ίδιου μήνα.

Η πτώση του δείκτη έγινε εμφανής σε όλο το εύρος των ομολόγων που τον αποτελούν με τις σημαντικότερες πιέσεις να εμφανίζονται στα 2 ομόλογα της MLS με απώλειες 22% μβ για το ομόλογο λήξης το 2022 και 8,7% για το ομόλογο με λήξη το 2024 όπως επίσης και στο ομόλογο της Intralot (-5,56%) με λήξη το 2024.

Σε αντίθεση με την αγορά ομολόγων ο δείκτης οικονομικού κλίματος ESI παρουσίασε οριακή ανάκαμψη φτάνοντας τις 107 μονάδες, αυξημένος κατά 0,3% καθιστώντας παροδική την επιβράδυνση που κατέγραψε ο δείκτης τον προηγούμενο μήνα. Σχετικά με τους επιμέρους τομείς του συνολικού δείκτη, βελτίωση κατέγραψαν η καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία. Αντίστοιχη βελτίωση σημείωσε και ο δείκτης PMI για την ελληνική μεταποίηση ο οποίος διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες τον Νοέμβριο, αυξημένος κατά 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα τέλη του μήνα προχωρήσαμε στην ενσωμάτωση στον δείκτη του 5ετούς ομολόγου της Μυτιληναίος αξίας €500 εκ. του οποίου το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 2,5% , δηλαδή 25 μβ χαμηλότερα από το αρχικό επιτόκιο πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Επιπλέον, η έκδοση έτυχε ευρείας αποδοχής από τους επενδυτές των οποίων οι προσφορές έφθασαν τα €1,91 εκ

υπερκαλύπτοντας την έκδοση 3,8 φορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης Fitch και S&P αξιολογούν το ομόλογο σε BB και BBαντίστοιχα με τις προοπτικές να αξιολογούνται ως σταθερές.

Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο θα ενσωματωθεί στον δείκτη το ομόλογο της Ελλάκτωρ αξίας €600 εκ. και λήξη τον Δεκέμβριο του 2024 του οποίου το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 6,375% με τις προσφορές να δημιουργούν υπερκάλυψη του ομολόγου κατά 2 φορές. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συμμετοχή χαρτοφυλακίων από το εξωτερικό ήταν σημαντική αποτελώντας περίπου τα ¾ του συνόλου των επενδυτών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχώρησαν τα ομόλογα τον Σεπτέμβριο, διατηρείται χαμηλά το spread

Το spread παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές τιμολογούν συνέχεια στη στήριξη από την ΕΚΤ, όπως τονίζει η Τρ. Πειραιώς.
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.