ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων, τι θα γίνει με τη στήριξη από ΕΚΤ

Άνω του 4% η απόδοση τόσο του ελληνικού όσο και του ιταλικού 10ετούς, με τις αγορές να θέτουν ερωτηματικά για την πρόθεση της ΕΚΤ να στηρίξει όλα τα κράτη - μέλη.

Η ξεκάθαρη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η χρήση του νέου έκτακτου εργαλείου της ΕΚΤ, ΤΡΙ, μέσω του οποίου θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει «κατακερματισμό» στην αγορά ομολόγων, θα γίνει «υπό όρους και προϋποθέσεις» ήταν αρκετή για να ωθήσει σε πιο υψηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων της ευρωζώνης. 

Τόσο η απόδοση για το ελληνικό 10ετές όσο και για το αντίστοιχο ιταλικό ξεπερνά το 4%, έχοντας φθάσει έως το 4,332% και 4,081% αντίστοιχα, ενώ σημαντική είναι η αύξηση και για το γερμανικό 10ετές, με την απόδοσή του να αγγίζει το 1,80%. 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η κα Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο «χρήσης» του ΤΡΙ επανέλαβε ότι θα γίνεται βάσει των κανόνων που έχει, ήδη, ανακοινώσει η ΕΚΤ και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο όρος ότι τα κράτη που θα στηριχθούν θα πρέπει να έχουν «υγιή δημοσιονομικά δεδομένα». 

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ επιμένει ότι «όλες οι χώρες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα» η εφαρμογή «συγκεκριμένων κριτηρίων» και κυρίως αυτών που αφορούν τη δημοσιονομική υγεία ενός κράτους μέλους, μοιάζει να στέλνει το μήνυμα στις αγορές ότι χώρες όπως Ελλάδα και Ιταλία, με υπερβολικό χρέος, θα αποκλειστούν. 

Ακόμη και το γεγονός ότι στη χθεσινή συνέντευξη η κα Λαγκάρντ ήταν απρόθυμη να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι «έχουμε πει τα πάντα για το ΤΡΙ και έχουμε ανακοινώσει εγκαίρως τους όρους και τα κριτήρια» αποτελεί μία ένδειξη ότι το πρόγραμμα μπορεί να υπάρχει αλλά το πώς και πότε θα χρησιμοποιηθεί μάλλον δεν έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, όταν ανακοίνωσε το εν λόγω πρόγραμμα τον Ιούλιο, είχε τονίσει ότι θα χρησιμοποιηθεί εάν διαπιστωθεί «κατακερματισμός» στην αγορά ομολόγων, ενώ στο πλαίσιό του μπορεί να αγοράζει αδιευκρίνιστης αξίας ομόλογα και με χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης αρκετών ετών, ακόμη και βραχυχρόνια όπως τα 2ετή. 

Όλα, όμως, τα παραπάνω θα πρέπει να αποδειχθούν στην πράξη και οι αγορές περιμένουν να δουν κινήσεις από την ΕΚΤ πριν πειστούν ότι όντως έχει την πρόθεση να στηρίξει με κάθε κόστος όλα τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και κυρίως τα πιο ευάλωτα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα άνοδος αποδόσεων των ευρωομολόγων, άνω του 5% το ελληνικό 10ετές

Σημαντική άνοδος μετά και την ανακοίνωση από την Τράπεζα της Αγγλίας ότι θα αρχίσει πωλήσεις βρετανικών ομολόγων στις αρχές Νοεμβρίου. Διευρύνεται το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό ισχυρής πίεσης τα ομόλογα, ανησυχίες για την πολιτική της ΕΚΤ

Ο «τοξικός» συνδυασμός μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια χωρίς σαφή πολιτική παρεμβάσεων για τα ομόλογα των υπερχρεωμένων οικονομιών οδήγησε την απόδοση του 10ετούς κοντά στο 4,4%. Εξίσου ισχυρή πίεση στους ιταλικούς τίτλους.