ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
Φωτο: Shutterstock

ΟΠΕΚ+: Πρόταση για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά δύο εκατ. βαρέλια

Η πρόταση αναμένεται ότι θα συζητηθεί σήμερα από τους υπ. Πετρελαίου του καρτέλ, ενώ η διαρροή της οδήγησε σε σημαντική αύξηση την τιμή τόσο του brent όσο και του αμερικανικού αργού.

Μια ομάδα υπουργών του ΟΠΕΚ+ συνέστησε μείωση της παραγωγής κατά δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς προσπαθούν να σταματήσουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου που προκαλείται από την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η σύσταση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης του καρτέλ θα συζητηθεί από τους υπουργούς αργότερα την Τετάρτη πριν λάβουν την τελική πολιτική απόφαση, δήλωσαν οι εκπρόσωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές, όπως αναφέρει το Bloomberg. 

Η διαρροή αυτής της είδησης οδήγησε σε άνοδο κατά 0,76% στα 92,53 εκατ. την τιμή του brent, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 0,75% στα 87,08 δολάρια.

Εάν η σύνοδος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του επικυρώσει την πρόταση, θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά από ό,τι υποδηλώνει το ύψος της μείωσης, επειδή αρκετές χώρες αντλούν ήδη πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμορφώνονται ήδη με τα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή. 

Μια μείωση κατά δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως θα απαιτούσε από μόλις οκτώ χώρες να μειώσουν την πραγματική παραγωγή και θα επέφερε μια πραγματική μείωση μόλις 880.000 βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία παραγωγής του Σεπτεμβρίου.

Θα εξακολουθούσε να είναι η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ από το 2020, μια κίνηση που κινδυνεύει να προσθέσει άλλο ένα σοκ σε μια παγκόσμια οικονομία που ήδη παλεύει με τον πληθωρισμό λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας. 

Η κίνηση αυτή θα ενοχλούσε επίσης τις ΗΠΑ - και ενδεχομένως θα προκαλούσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία νωρίτερα φέτος σε αναζήτηση υψηλότερης παραγωγής και χαμηλότερων τιμών αντλίας για τους Αμερικανούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν τηλεφωνήματα σε ομολόγους τους στον Κόλπο προσπαθώντας να αντιδράσουν στην κίνηση για μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Brent, WTI
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο, δεν αναμένεται αλλαγή στην πολιτική του ΟΠΕΚ+

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει ο ΟΠΕΚ+, με το πετρέλαιο να ενισχύεται λόγω υποχώρησης των αμερικανικών αποθεμάτων αλλά και εκτίμησης για περαιτέρω μείωση της ρωσικής παραγωγής.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να επιβραδύνουν τη ζήτηση πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας «χαμήλωσε» την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα αναφέροντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να ανακοπεί η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου που είναι σε εξέλιξη.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 14 μηνών οι τιμές του πετρελαίου μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Αναλυτές επανεξετάζουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, ώστε να λάβουν υπόψη τον συνεχιζόμενο περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ καθώς και των Αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου.