ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex, wall street
Φωτο: Shutterstock

Πανίσχυρο το δολάριο στις αγορές με μερίδιο 88% στις συναλλαγές

Στο 88% των συναλλαγών στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος μετέχει το αμερικανικό νόμισμα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Κερδίζει έδαφος το κινεζικό νόμισμα, αλλά παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Παρά την αμφισβήτηση που δέχεται και τη δυσφορία που προκαλεί η κυριαρχία του σε αρκετές κυβερνήσεις διεθνώς, από την Κίνα και τη Ρωσία ως την Τουρκία, το δολάριο διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος, καθώς σχεδόν εννέα στις δέκα συναλλαγές έχουν σε ζευγάρια νομισμάτων έχουν στη μία πλευρά το αμερικανικό νόμισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη νέα έρευνα για την αγορά συναλλάγματος, που διενεργεί κάθε τρία χρόνια η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Όπως προκύπτει από την έρευνα της «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών», το μερίδιο του δολαρίου στις συναλλαγές ήταν οριακά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, του 2019, και ανήλθε σε 88,5% από 88,3%. Τα υπόλοιπα νομίσματα έχουν σημειώσει μικρές μεταβολές μεριδίων, με εξαίρεση το κινεζικό νόμισμα (CNY), που έχει αυξήσει το μερίδιό του από 4,3% σε 7%.

Τα μερίδια των ισχυρών νομισμάτων στις συναλλαγές (πηγή: BIS)

dollar

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η BIS στην παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας,

  • Το δολάριο ΗΠΑ ήταν στη μία πλευρά του 88% όλων των συναλλαγών (ποσοστό αμετάβλητο από το 2019). Το μερίδιο για το ευρώ μειώθηκε οριακά στο 31% (από 32% το 2019), ενώ το μερίδιο για το γιεν Ιαπωνίας και τη στερλίνα παρέμεινε αμετάβλητο στο 17% και 13%, αντίστοιχα. Το μερίδιο του κινεζικού ρενμίνμπι αυξήθηκε στο 7% και κατέστη πέμπτο νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές το 2022 (από την όγδοη θέση το 2019 με μερίδιο 4%).
  • Οι συναλλαγές σε γραφεία πωλήσεων σε πέντε δικαιοδοσίες –το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία– ανήλθαν στο 78% όλων των συναλλαγών συναλλάγματος. Η εμπορική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σιγκαπούρη αυξήθηκε περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά, γενικότερα, την πορεία της αγοράς συναλλάγματος (εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές), η έρευνα καταγράφει, μεταξύ άλλων σημαντική αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών. Ειδικότερα,

  • Οι συναλλαγές στις εξωχρηματιστηριακές αγορές συναλλάγματος έφτασαν τα 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα τον Απρίλιο του 2022, αυξημένες κατά 14% από 6,6 τρισ. δολ. τρία χρόνια νωρίτερα.
  • Ο κύκλος εργασιών των συμφωνιών ανταλλαγής συναλλάγματος (swaps) αντιπροσώπευε το 51% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών, από 49% το 2019. Το μερίδιο των συναλλαγών spot μειώθηκε στο 28% από 30% το 2019 και αυτό των προθεσμιακών συμβολαίων παρέμεινε αμετάβλητο στο 15%.
  • Συνολικά, οι συναλλαγές μεταξύ εμπόρων, δηλαδή οι συναλλαγές μεταξύ «αντιπροσώπων αναφοράς», έφτασαν τα 3,5 τρισ. δολ.ή το 46% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τον Απρίλιο του 2022, υψηλότερο μερίδιο από ό, τι σε προηγούμενες έρευνες. Οι συναλλαγές με «άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» μειώθηκαν ως ποσοστό του συνόλου των συναλλαγών και αντιπροσώπευαν το 48% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών (από 55% το 2019).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inflation-πληθωρισμός
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών γιορτάζουν την κινεζική αισιοδοξία

Στην Ευρώπη, μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, με το δομικό πληθωρισμό να σημειώνει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, κάτι που σημαίνει υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στο 2024 μεταφέρονται οι ελπίδες των αγορών για μείωση των επιτοκίων

Τα αναμενόμενα επιτόκια τόσο για την Fed όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσαν νέα υψηλά την περασμένη εβδομάδα, με τις ελπίδες για χαλάρωση να εξασθενούν όσο ο πληθωρισμός σταθεροποιείται στα υψηλά επίπεδα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πληθωρισμός ΗΠΑ και ΑΕΠ Ευρωζώνης στο επίκεντρο των αγορών

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα δεδομένα που αποτελούν τον οδηγό για τις προσδοκίες από την Κεντρική Τράπεζα: την έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, που θα δημοσιευτεί την Τρίτη.