ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πτώση 30% στην τιμή του φυσικού αερίου αναμένει η Goldman Sachs

Στα 85 ευρώ θα διολισθήσει η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας το α' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τον αμερικανικό όμιλο, ο οποίος, όμως, «βλέπει» ενίσχυσή του έως τα 250 ευρώ το ερχόμενο καλοκαίρι.

Πτώση 30% στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα, λόγω καλύτερης εικόνας στα αποθέματα που υπάρχουν, αναμένει η Goldman Sachs. 

Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος τονίζει σε έκθεσή του ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά μπορεί να υποχωρήσει στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους, από 123 ευρώ που είναι σήμερα. 

Εάν επαληθευθεί η εν λόγω πορεία θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο. Τότε, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες πιέσεις στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης ώθησαν τις τιμές σε ιστορικά νούμερα - πάνω από 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου προήλθε από διάφορους παράγοντες: Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ουσιαστικά γεμάτες για τη φετινή χειμερινή περίοδο- οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν ηπιότερες από τις αναμενόμενες, καθυστερώντας έτσι την έναρξη μιας περιόδου μεγάλης χρήσης- και υπάρχει υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πρόσφατες αναφορές έκαναν λόγο για περίπου 60 πλοία που περιμένουν να εκφορτώσουν το φορτίο τους σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ορισμένα από αυτά τα φορτία αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και φτάνουν μόλις τώρα, καθώς γεμίζουν οι αποθήκες. Πράγματι, τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα του κλάδου Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη βρίσκονται στο 94%.

Παρά την αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, οι οποίες μπορεί να ανακουφίσουν μέρος της κρίσης του κόστους ζωής, υπάρχει μεγάλη πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό μεσοπρόθεσμα.

«Η ομάδα μας για τα εμπορεύματα προβλέπει περαιτέρω πτώση στα 85 ευρώ το πρώτο τρίμηνο, προτού αυξηθεί απότομα το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης ανακατασκευάζονται», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Οι προβλέψεις τους κάνουν λόγο για εκτίναξη των τιμών λίγο κάτω από τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν μετά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 λόγω διαφόρων παραγόντων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ