bd-sprite
Πηγή: Shutterstock

Στον δείκτη MSCI η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έρχονται εισροές στο Χρηματιστήριο

Θετική εξέλιξη για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ευρύτερα για την αγορά αποτελεί η είσοδος της μετοχής στο δείκτη MSCI Global Standard Greece, που αυξάνει σε εννέα πλέον τις ελληνικές μετοχές στον δείκτη.

Αυξάνεται περαιτέρω η βαρύτητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στο παγκόσμιο «ζύγι» των αγορών, καθώς χθες το βράδυ ο οίκος Morgan Stanley Capital International ανακοίνωσε την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να εισάγεται πλέον στο δείκτη MSCI Global Standard Greece, που αποτελεί τον δείκτη – βιτρίνα του Χ.Α. διεθνώς, ενώ δεν υπήρξε καμιά διαγραφή.

Πλέον τον MSCI Standard Greece απαρτίζουν εννέα μετοχές, ενώ έως το Μάιο του 2021 είχαν κατέλθει στις τρεις, στοιχείο που μαρτυρά την «επιστροφή» σταδιακά της ελληνικής αγοράς στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα. Πιο αναλυτικά, στον εν λόγω δείκτη, συμμετέχουν ο ΟΤΕ (με στάθμιση 19,8%), ο ΟΠΑΠ (15,7%), η Eurobank (14,7%), η Alpha Bank (11,9%), η Εθνική Τράπεζα (11%), η Μυτιληναίος (9,2%), η Jumbo (12,24%), η ΔΕΗ (7,22%) και η TΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η είσοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο δείκτη MSCI Standard Greece θα γίνει την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022, οπότε στην τελευταία συνεδρίαση του τρέχοντος μήνα, την Τετάρτη 30/11, θα λάβει χώρα το ισχυρό rebalancing με σημαντικές τοποθετήσεις παθητικών χαρτοφυλακίων.

Θυμίζουμε πως η ελληνική αγορά είχε μπει στην… ελίτ των αγορών πριν από είκοσι χρόνια, στις 31 Μαΐου του 2001, άμα της εισόδου της χώρας στη ζώνη του ευρώ, με το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 3.000 μονάδες και «νωπό» ακόμη το… ράλι του 1999, που είχε φέρει και ισχυρό momentum εισαγωγής εκατοντάδων νέων εταιρειών στο ταμπλό.

Τότε η Ελλάδα αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά σε ώριμη από ανεπτυγμένη αγορά, με την MSCI να εισάγει αρχικά 23 ελληνικές μετοχές στους δείκτες της, με τη στάθμιση της χώρας να διαμορφώνεται μάλιστα στο 1%. Έκτοτε, η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία μεγάλωσε και «απλώθηκε» περαιτέρω, ενώ αντίθετη πορεία είχε το ελληνικό χρηματιστήριο, ειδικά μετά την πτώχευση της χώρας το 2010 και την είσοδο στα μνημόνια και στην επιτήρηση.

Έτσι, το μεγάλωμα άλλων διεθνών αγορών – χωρών και η παράλληλη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και αγοράς, μείωσε προοδευτικά τους εκπροσώπους του Χ.Α. και από τις 23 συμμετοχές, η Ελλάδα έπεσε στις οκτώ και κατόπιν στις μόλις τρεις μετοχές λίγο αργότερα.

Η χώρα μας, υποβαθμίστηκε στους συγκεκριμένους δείκτες τη 10ετία της χρεοκοπίας και των μνημονίων, με το ελληνικό χρηματιστήριο να υποβιβάζεται σε αναδυόμενη αγορά (emerging market) από την Morgan Stanely το 2012. Από τις οκτώ μετοχές που απάρτιζαν το δείκτη MSCI Standard Greece, μετά το 2015 με τη διαγραφή των τραπεζών και κατόπιν της Motor Oil η ελληνική αγορά έμεινε μόλις με τρεις παρουσίες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo).

Την τελευταία διετία σταδιακά η κατάσταση τείνει να αλλάξει εκ νέου, με την ελληνική αγορά να επιστρέφει αργά αλλά σταθερά, αυξάνοντας το εκτόπισμά της και από τους μόλις τρεις εκπροσώπους στον MSCI Global Standard έχει φτάσει τους εννέα, με την προοπτική σε επόμενες αναθεωρήσεις να γίνουν δέκα ή περισσότερες με την προσθήκη ίσως της Motor Oil και της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ).

Η ελληνική αγορά από τότε που υποβαθμίστηκε από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές, έχασε σταδιακά αρκετές θέσεις μετοχών σε κυρίαρχους διεθνείς δείκτες, που λειτουργούν ως μπούσουλας για πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Έτσι, η τωρινή αλλαγή ρότας, ασφαλώς είναι θετική εξέλιξη και δείχνει ότι η Ελλάδα «επιστρέφει» σταδιακά στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα.

Έως την άνοιξη του 2021, ο MSCI Standard Greece αποτελούνταν από τρεις μετοχές. Τον Μάιο του 2021 εισήλθε η Eurobank, ενώ η Alpha Bank αναβαθμίστηκε εκτάκτως στον δείκτη στις 14 Ιουλίου 2021, μετά το πέρας της επιτυχούς αύξησης κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ εισήλθε στο δείκτη το Νοέμβριο του 2021 μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο εισήλθαν οι Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίος. Πλέον, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή γίνεται η 9η μετοχή που εισάγεται στο δείκτη, αλλά και η 3η ενεργειακή με τον κλάδο να έχει ισάριθμους εκπροσώπους με τις τράπεζες.

Χθες η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισε στα 18,64 ευρώ (+0,70%) με την κεφαλαιοποίησή να διαμορφώνεται στα 2,15 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του 2022 ενισχύεται σε ποσοστό 37,26%, αποτελώντας την κορυφαία σε απόδοση μετοχή σε όλο το Χ.Α., αν εξαιρεθούν τίτλοι ακραίας περιφέρειας μηδενικών συναλλαγών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Αλλαγή πρωταγωνιστών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips στήριξαν την αγορά

Ξεχώρισαν οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε και κάλυψαν την υστέρηση των τραπεζικών. Σημαντική άνοδος για Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Mytilineos, ΔΕΗ.
ΑΓΟΡΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι του 11μήνου στον δείκτη των «βαριών χαρτιών»

Μεικτή είναι η εικόνα στον FTSE-25 στο ελληνικό χρηματιστήριο με τη συμπλήρωση του 11μήνου. Σχεδόν οι μισοί τίτλοι έχουν ακολουθήσει την ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη, ενώ πολλοί εξακολουθώντας να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι καταλύτες που επανέφεραν το Χρηματιστήριο στις 900 μονάδες

Ώθηση από τα αποτελέσματα 9μήνου, τις αυξημένες εισροές στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω εισόδου στον MSCI, το momentum που διαμορφώνει το επικείμενο road show της ΕΧΑΕ, αλλά και τη διεθνή άνοδο σε υψηλά τριών μηνών.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι ξένοι βλέπουν... πάμφθηνο το ΧΑ και φέρνουν συνεχώς κεφάλαια

Ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ο τζίρος των τεσσάρων πρώτων συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν συγκρίσεις και βρίσκουν χαμηλές τις αποτιμήσεις στο ΧΑ. Τι δείχνει η πορεία του MSCI.
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και ενεργειακές στο επίκεντρο του συνεδρίου EXAE - JPMorgan

Άκρως επιτυχημένο ήταν το επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η JPMorgan με την ΕΧΑΕ χθες στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία 17 εισηγμένων και κάποιων μη εισηγμένων εταιρειών, εν μέσω εξαιρετικού κλίματος στις αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ενεργειακά deals αλλάζουν το χάρτη και «φορτίζουν» το χρηματιστήριο

Οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις στον τομέα ενέργειας και υποδομών δίνουν ισχυρή ώθηση στις μετοχές του κλάδου και στη χρηματιστηριακή αγορά. Ποιες μετοχές έχουν γίνει πρωταγωνιστές.