ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Γιατί οι ξένοι βλέπουν... πάμφθηνο το ΧΑ και φέρνουν συνεχώς κεφάλαια

Ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ο τζίρος των τεσσάρων πρώτων συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν συγκρίσεις και βρίσκουν χαμηλές τις αποτιμήσεις στο ΧΑ. Τι δείχνει η πορεία του MSCI.

Αν το κυρίαρχο στοιχείο που προσδίδει ποιότητα και βάθος σε ένα χρηματιστήριο είναι η αύξηση των συναλλαγών, που εκτός των άλλων «δένει» τις τιμές και γεφυρώνει χάσματα με το παρελθόν, τότε οι τελευταίες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι πλέον πειστικές και ποιοτικές εδώ και καιρό.

Μετά τα 142,8 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Δευτέρας, χθες οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 175,65 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως μόνο αυτό το διήμερο στο Χ.Α. πέρασε τζίρος 317,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. έχει γίνει τζίρος 742,3 εκατ. ευρώ! Δηλαδή οι μέσες συναλλαγές του τελευταίου πενθημέρου, διαμορφώνονται στα 148,46 εκατ. ευρώ.

Και χωρίς να υπάρχει κάποιο placement ή αναδιάρθρωση δεικτών. Αυτό, έχει πολλά χρόνια να γίνει και αν μη τι άλλο μαρτυρά το λύσιμο των αναστολών εγχώριων αλλά κυρίως διεθνών χαρτοφυλακίων να επενδύσουν στην ελληνική αγορά. Το 2022 οι μέσες συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στα 74 εκατ. ευρώ, το 2023, όπου καταγράφηκε άνοδος άνω του 39% στον Γενικό Δείκτη, ο μέσος τζίρος ανήλθε στα 111 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος άνω του 40% έναντι του 2022, ενώ το κρεσέντο των συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων ανεβάζει τον φετινό μέσο όρο, που τον Ιανουάριο ήταν στα 100,4 εκατ. ευρώ, 20% υψηλότερος από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Όπως έδειξε και η προηγούμενη εβδομάδα όπου στο 10ετές ομόλογο του Δημοσίου και στη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, «πονταρίστηκαν» από διεθνείς επενδυτές συνολικά 43 δισ. ευρώ, ήτοι το 1/5 περίπου το εγχώριου ΑΕΠ, τα ελληνικά assets είναι πολύ ελκυστικά.

Η χώρα μας έχει βγει από πολυετή επενδυτική καραντίνα όπου όλα τα assets, εισηγμένα και μη, είχαν «παγώσει» στο χρόνο, την ώρα που διεθνώς ελάμβανε χώρα το μεγαλύτερο, πιο οικουμενικό και πιο ανθεκτικό bull market όλων των εποχών. Αυτό που τώρα λαμβάνει χώρα, είναι το κλείσιμο της «ψαλίδας» στις αποτιμήσεις και στις ευρύτερες αξίες των assets της χώρας μας, συγκριτικά με τα αντίστοιχα διεθνή.

Υπάρχει ένα τεράστιο κενό που πρέπει να κλείσει και αυτό αφορά όλα τα επενδυτικά προϊόντα και όλες τις αξίες της χώρας, εισηγμένες και μη, όλες οι επενδυτικές οντότητες, όλες τις επιχειρήσεις, τις μετοχές και τα ομόλογα. Οι ξένοι διαχειριστές βλέπουν μια αγορά που είχε… παγώσει στο χρόνο, ενώ μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι συγκρίσεις είναι άμεσες και εύλογες.

Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο, πλέον γίνονται διακριτές οι διαφορές στις αποτιμήσεις ομοειδών μετοχών, ελληνικών σε σχέση με τις ξένες. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο τραπεζικός κλάδος που παρά το ράλι άνω του 65% το 2023, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε πιο ελκυστικά επίπεδα συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, όπως πιστοποιούν κορυφαίου κύρους επενδυτικοί οίκοι.

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του ομίλου Τιτάν, που μετά το ράλι άνω του 77% πέρυσι, καταγράφει ισχυρή άνοδο άνω του 16% και φέτος, κλείνοντας χθες στα 25 ευρώ. Όμως, παρ’ όλη την άνοδο, η Euroxx Χρηματιστηριακή σε χθεσινή της έκθεση ανέβασε την τιμή – στόχο στα 36 ευρώ, σημειώνοντας πως η μετοχή διαπραγματεύεται με discount πάνω από 60% με ομοειδείς εταιρείες στις ΗΠΑ (χώρα που αντιπροσωπεύει περίπου το 55% του EBITDA του ομίλου), ενώ με ομοειδείς εκτός ΗΠΑ η έκπτωση είναι 20-30%!

Με τη χώρα μας πλέον να έχει φύγει από την κατηγορία junk μετά από 13 χρόνια, την οικονομία να έχει αποκτήσει momentum ισχυρής ανάπτυξης και την εκλογή σταθερής κυβέρνησης μακράς πνοής με φιλοεπενδυτικό προφίλ, η ανάγνωση που γίνεται πλέον στα εγχώρια assets είναι εντελώς άλλη από αυτήν που γίνονταν πριν ένα, δύο ή τρία χρόνια.

Η… απόκλιση στις αποτιμήσεις της Τιτάν με τις ομοειδείς εταιρείες σκυροδέματος στο εξωτερικό ισχύει (λιγότερο ή περισσότερο) και για τις υπόλοιπες μετοχές στο ελληνικό ταμπλό, τόσο τις τράπεζες, όσο και αυτές της πραγματικής οικονομίας. Η Aegean Airlines έχει τεράστια απόκλιση στην αποτίμησή της από ομοειδής εταιρείες αεροπορικής βιομηχανίας στο εξωτερικό, ενώ πολύ υποτιμημένες ήταν – και είναι – μεγάλες βιομηχανίες της χώρας μας, με πολλές πρωτιές παγκόσμια, όπως οι ElvalHalcor, Viohalco, Cenergy Holdings, Motor Oil, Helleniq Energy κ.α., αλλά και εταιρείες άλλων κλάδων όπως Autohellas, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ κ.α.

Τι δείχνει η πορεία του MSCI Emerging Markets

Ανάγλυφη εικόνα ως προς τα ανωτέρω φαίνεται και από την παρατήρηση της πορείας του δείκτη MSCI Greece, του παγκόσμιου MSCI, αλλά και του MSCI των αναδυόμενων αγορών. Μετρώντας από τον Ιανουάριο του 2009, έως και τον Ιανουάριο του 2024 και ξεκινώντας από τις 100 μονάδες για όλους, ο παγκόσμιος MSCI έχει ανέλθει στις 472,59 μονάδες, ο MSCI των αναδυόμενων αγορών έχει φτάσει στις 264,24 μονάδες, ενώ ο ελληνικός MSCI από τις 100 μονάδες, έχει κατέλθει στις 13,02 μονάδες, δηλαδή υποχωρεί κατά 83%!

msciJan24

Και όλα αυτά, παρά το ράλι +49,45% που έκανε πέρυσι και παρά το +43,17% που έκανε το 2019. Πρόκειται για μια ισοπεδωτική πτώση που βεβαίως κατά κύριο λόγο οφείλεται στην εξαΰλωση του τραπεζικού κλάδου που την προηγούμενη δεκαετία χρεοκόπησε (και χρηματιστηριακά), κάνοντας αλλεπάλληλα reverse split για να μη μηδενίσει, τόσο ο κλαδικός δείκτης, όσο και οι επιμέρους μετοχές.

Από εκεί και πέρα όμως, αυτή η τεράστια απόκλιση δείχνει και τη μεγάλη απόσταση που έχουν να καλύψουν οι εγχώριες αποτιμήσεις για να πλησιάσουν τις αντίστοιχες διεθνείς.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έριξε το κάστρο των 1.400 μονάδων, κλείνοντας στις 1.403,76 μονάδες (+0,56%) για πρώτη φορά από τις 3 Μαΐου 2011. Πλέον, ο Γ.Δ. από την αρχή του χρόνου κερδίζει 8,55%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 9,77%, ο Mid Cap είναι στο +4,46%, ενώ ο τραπεζικός κερδίζει 17,28% και είναι πρωταγωνιστής.

Νέα άνοδος διεθνώς, ιστορικά υψηλά για DAX

Ανοδικά έκλεισαν τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές χθες, όσο και οι τρεις δείκτες της Wall Street, μολονότι ενδοσυνεδριακά παλινδρόμησαν αρκετά. Αυτός που κυριάρχησε είναι ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης που για πρώτη φορά στα χρονικά έκλεισε πάνω από τις 17.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 17.033,24 μονάδες (+0,76%) που είναι νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών! Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία που η γερμανική οικονομία μαστίζεται από τρομερά προβλήματα και κάθε άλλο θα ανέμενε κανείς το χρηματιστήριο της χώρας να… διαβάζει θετικά τις εξελίξεις. Ξεχώρισε η μετοχή της Siemens Energy, η οποία κατέγραψε άλμα 3,2%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.681,01 μονάδες με άνοδο 0,90%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,65% στις 7.638,97 μονάδες πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 31.116,75 μονάδες με άνοδο 0,53%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε στις 10.0003 μονάδες με άνοδο 0,62%. Τέλος, ο Stoxx 600 έκλεισε στις 486,76 μονάδες με άνοδο 0,63%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,37% στις 38.521,36 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,23% στις 4.954,23 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,07% στις 15.609 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Χρυσός» Φεβρουάριος στο χρηματιστήριο με «έκρηξη» στις συναλλαγές

Με μέσο ημερήσιο τζίρο 133,6 εκατ. ευρώ, κέρδη 10,41% για τον Δείκτη και +20,25% για τις τράπεζες, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των στοιχημάτων στην αναβάθμιση στο ΧΑ και της δυναμικής επανόδου των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ από το 2012 που έσπασε το ΧΑ και ο τζίρος 1 δισ. σε 8 συνεδριάσεις

Αρνείται να διορθώσει το ΧΑ, συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες για πρώτη φορά από το 2012. Μεγάλες τοποθετήσεις ξένων ανεβάζουν τον τζίρο. Απόδοση 32% για τον Δείκτη από τον Οκτώβριο, 35% για τον FTSE 25, 63% για τον τραπεζικό.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Άνετη υπέρβαση των 1.000 μονάδων στο ΧΑ, ποιες «εφεδρείες» έχει η αγορά

Το πολιτικό ρίσκο δεν φαίνεται να απασχολεί τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν πάρει τον έλεγχο της αγοράς, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη πολλά περιθώρια να δώσουν ώθηση στους δείκτες. Ελκυστικές οι αποτιμήσεις με όρους MSCI.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βλέπει» πάλι τις 900 μονάδες το ΧΑ, άγνωστος «Χ» το πολιτικό ρίσκο

Θετικό «σήμα» η επιστροφή ξένων χαρτοφυλακίων και η άνοδος στις 879 μονάδες με αυξημένο τζίρο, ενόψει αποτελεσμάτων και αναθεώρησης του MSCI. Εστία αβεβαιότητας η υπόθεση παρακολουθήσεων, παραμένει ισχυρό το βασικό σενάριο για εκλογές την άνοιξη.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.