ΓΔ: 1409.06 -2.04% Τζίρος: 65.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κρατήθηκαν οι 1.435 μονάδες, μεγάλοι τζίροι στις τράπεζες, η Alpha και η Σαράντης

Ήπια διόρθωση χωρίς να «σπάσει» καθοδικά το υψηλό 13 ετών, στα 310 εκατ. οι συναλλαγές στις τράπεζες αυτή την εβδομάδα, η Alpha κράτησε θετικό πρόσημο, ράλι 19,37% για την ΕΚΤΕΡ, η πρωτιά της Σαράντης και οι απώλειες της Intrrakat.

Θεμιτή και εποικοδομητική είναι η (μικρή) διόρθωση της αγοράς μετά το πρόσφατο ράλι, ενώ τελικώς κρατήθηκε και η ευρύτερη περιοχή των 1.435 μονάδων που ήταν τα υψηλά 13 ετών έως πρόσφατα και λειτούργησε σαν τεχνικό «ταβάνι» για καιρό στην αγορά. Η κατοχύρωση κερδών είναι εντός πλαισίου και μένει να δούμε πώς να αντιδράσει από σήμερα και την επόμενη εβδομάδα, αν δηλαδή θα κρατήσει την ευρύτερη περιοχή και θα κινηθεί ξανά προς τις 1.450 μονάδες, βάζοντας πιο ψηλά πλέον τη «βάση» της αγοράς.

Ιδιαίτερα αυξημένος αυτή την εβδομάδα ο τζίρος, κάτι που ασφαλώς οφείλεται στην αναβάθμιση του outlook από την S&P. Στις τέσσερις έως τώρα συνεδριάσεις που έχουν γίνει αυτή την εβδομάδα, έχει γίνει τζίρος 584 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει μέσες συναλλαγές 146 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα.

Στις διεθνείς αγορές, η χθεσινή ημέρα ήταν καθαρά πτωτική (-0,64% ο Stoxx 600 στην Ευρώπη, απώλειες που δεν ξεπέρασαν το 1% για τους τρεις αμερικανικούς δείκτες), όμως η ημέρα τελείωσε καλύτερα από όσο περίμεναν οι επενδυτές στην Αμερική. Μετά το κλείσιμο ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα δύο τεχνολογικοί γίγαντες, η Microsoft και η Alphabet (Google), συντηρώντας τις προσδοκίες για μεγάλα οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη και στέλνοντας σε άνοδο 0,8% και 1,2%, αντίστοιχα, τα futures του S&P 500 και του Nasdaq στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο.

-- Τράπεζες: Από τα 584 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου της εβδομάδας στο Χ.Α., τα 310,5 εκατ. ευρώ έχουν διακινηθεί από τον τραπεζικό κλάδο. Που σημαίνει ότι σε όλη την υπόλοιπη αγορά έχουν γίνει συναλλαγές 273,5 εκατ. ευρώ. Χθες, από τα 130 εκατ. ευρώ που έγιναν στον Large Cap τα 87 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες 21 μετοχές του δείκτη έκαναν 43 εκατ. ευρώ, ήτοι λιγότερο από το μισό των τραπεζών. Αυτό μαρτυρά πολλά για το πόσο τραπεζοκεντρικό είναι το χρηματιστήριο, αλλά και πόσο καταλυτική και δεσπόζουσα είναι η θέση των τραπεζών στην οικονομία, στο επενδυτικό προφίλ της χώρας, αλλά και στο momentum του χρηματιστηρίου.

-- Alpha Bank: Βγήκε αντίδραση σε μια συνεδρίαση ρευστοποιήσεων και έκλεισε στο συν (η μόνη από τις τράπεζες). Με αγοραστές ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση, ενώ με εντολές αγοράς έκλεισαν και οι άλλες τράπεζες.

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 15 Οκτωβρίου 2023 - 25 Απριλίου 2024

-- ΕΚΤΕΡ: Νέο υψηλό 52 εβδομάδων για τη μετοχή χθες στον απόηχο των πολύ θετικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2023. Η μετοχή έκλεισε στα 4,56 ευρώ σημειώνοντας άνοδο +4,47% ενώ σημείωσε μέγιστο ημέρας τα 4,76 ευρώ. Το τελευταίο επταήμερο ενισχύεται κατά 19,37%. Συνολικά τον Απρίλιο είναι στο 14,44%. Χθες έκλεισε στα 4,56 ευρώ που είναι υψηλά περίπου 24 ετών καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον Οκτώβριο του 2000. Νέα έργα οσονούπω, αυξάνεται το ανεκτέλεστο, μαζεμένο και νοικοκυρεμένο «μαγαζί».

Η πορεία της μετοχής της ΕΚΤΕΡ, 15 Οκτωβρίου 2023 - 25 Απριλίου 2024

-- Πλαστικά Θράκης: Conference call με αναλυτές πραγματοποιεί σήμερα η εταιρεία και το οποίο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η αγορά περιμένει αν θα υπάρξει νέα καθοδήγηση για την κερδοφορία, καθώς εκτός των δύσκολων διεθνών συνθηκών πρόσθετη πίεση δημιουργεί η κρίση στην Μέση Ανατολή. Τα μεγέθη του 2023 ήταν καλά δεδομένων των συνθηκών αλλά με τζίρο και κέρδη σε κάμψη. Όλα αυτά δεν δημιουργούν ένα θετικό πλαίσιο για τη μετοχή που βρίσκεται μακριά από τα υψηλά. Στο -4,65% από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Πλαστικά Θράκης, 15 Οκτωβρίου 2023 - 25 Απριλίου 2024

-- Σαράντης: Παρά τη διόρθωση -2,53% χθες, η μετοχή κρατάει κέρδη +38,19% φέτος που τη φέρνει στην πρώτη θέση τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap. Έκλεισε στα 11,58 ευρώ, ενώ προχθές Τετάρτη βρέθηκε στα 11,88 ευρώ που είναι υψηλά περίπου εξαετίας. Πρόσφατα, η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή στόχο από τα 10,60 στα 14,50 ευρώ συστήνοντας αγορά. Αποτιμάται στα 774 εκατ. ευρώ.

-- Τιτάν: Μετά το εντυπωσιακό ράλι που έφερε τον τίτλο στα ιστορικά υψηλά των 28,35 ευρώ την περασμένη Τρίτη, το τελευταίο διήμερο διόρθωσε μόνο κατά 0,53% και 0,35% αντίστοιχα. Πολύ συμπαγής και ανθεκτική εικόνα. Κρατάει κέρδη 31% το 2024 και είναι στη δεύτερη θέση μετά τη Σαράντης.

-- ΟΤΕ: Αρκετά αμυντική και ανθεκτική συμπεριφορά τελευταία, κρατάει άνοδο 4,02% τον Απρίλιο. Η Fast Finance σημειώνει πως «αν ένας τίτλος μπορεί να κάνει την διαφορά και να βοηθήσει τον Γενικό Δείκτη να συνεχίσει είναι αυτός του ΟΤΕ. Του λείπει μία κατοχύρωση του επιπέδου των 14,50 ευρώ, αν θέλει να δοκιμάσει ανοδική έξαρση. Η περιοχή των 13,76 ευρώ είναι κύρια στήριξη ενώ το ημερήσιο ‘stop long’ στα 13,30 ευρώ σε κλείσιμο μέρας».

-- Intrakat: Με απώλειες 7,71% τον Απρίλιο, τον μήνα που θα κρίνει τις αναδιαρθρώσεις στον FTSE 25. Άλλωστε, με 797 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, παραμένει κάτω από τις πρώτες είκοσι του Large Cap, ενώ η προϋπόθεση για να μπει είναι να πλασαριστεί μέσα στην 20άδα. Έμειναν τρεις συνεδριάσεις για τον Απρίλιο και όπως φαίνεται η μοναδική είσοδος στον Large Cap θα είναι αυτή του Αεροδρομίου με αυτόματη υποβάθμιση μάλλον της Quest Συμμετοχών. Επίσης, η είσοδος της Optima Bank στον Mid Cap θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Η Fast Finance σημειώνει «προσπάθεια βάσης κάτω από το 5 για τον τίτλο της Intrakat με τους πωλητές να είναι πρόθυμοι σε κάθε αντίδραση. Είναι λογικό με την κίνηση που έχει κάνει να χρειάζεται χρόνο. Τα 5,15 ευρώ είναι κοντινή αντίσταση και ‘stop’ στο ‘short’, σε Intraday κλείσιμο, με τα 4,92 ευρώ κύρια στήριξη».


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η συσσώρευση της Τρ. Πειραιώς, οι νέες σταθμίσεις της ΜΥΤΙΛ και οι 1.500 μον.

Οι προσδοκίες από την αναθεώρηση της Fitch, πόσο ανεβαίνει η στάθμιση της Mytilineos στον FTSE All World, οι εντολές αγοράς στην Alpha, η σταθεροποίηση της ΤΕΝΕΡΓ, η πορεία της Τιτάν προς τον MSCI και η Intracom εκτός φόρμας.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Οι ξένοι πωλητές ήταν... Έλληνες, προσγείωση προσδοκιών και το στοίχημα Μακρόν

Οι τριγμοί στην Ευρώπη, οι ρευστοποιήσεις στην Αθήνα, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα στοιχεία του ΧΑ, ο καλπασμός Cenergy - Optima, τα μετρητά της Ελλάκτωρ, η δύναμη της Eurobank και η αδυναμία της Dimand.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Άνοδος - ευχάριστη έκπληξη, ανορθολογισμός στην ΕΚΤΕΡ και οι εκτιμήσεις Μεγάλου

Η κίνηση του ΧΑ κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές, το γύρισμα των τραπεζών, το ρεκόρ Eurobank, οι εκτιμήσεις του Χρ. Μεγάλου για τη μετοχή της Πειραιώς, οι χωρίς πολλή λογική κινήσεις της ΕΚΤΕΡ και η πίεση στην Intralot.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Το σοκ του 28%, τα συν και πλην για το ΧΑ και κάτι ψήνεται στην Εθνική

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις αγορές, οι προσδοκίες για Εθνική - Eurobank, ο Γ. Κοντόπουλος αγοράζει ΕΧΑΕ, η αντίδραση της ΜΠΕΛΑ και το άλμα της ΕΚΤΕΡ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η Πειραιώς επιστρέφει, το «στοίχημα» της Mytilineos και η εξόρμηση της ΕΧΑΕ

Το +2,49% της Πειραιώς δημιουργεί προσδοκίες, η Mytilineos θέλει να γίνει European Large Cap, η Alpha ανακτά χαμένο έδαφος, η ΕΧΑΕ σε νέα διεθνή εξόρμηση για τις μετοχές Mid Cap και ο ισχυρός ισολογισμός της ΓΕΚ Τέρνα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Διόρθωση με μεγάλο τζίρο, προσγείωση τραπεζών, το deal της Intracom και ο FTSE-25

Στο χαμηλό ημέρας οι δείκτες, οι τράπεζες διέψευσαν τους αγοραστές, το deal δεν έφερε άνοδο για Intracom, ο κακός Μάιος για την Intrakat, στον Mid Cap μπαίνουν Optima και Quest, μόνη αλλαγή στον Large Cap η είσοδος ΔΑΑ.