ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες και ενεργειακές στο επίκεντρο του συνεδρίου EXAE - JPMorgan

Άκρως επιτυχημένο ήταν το επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η JPMorgan με την ΕΧΑΕ χθες στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία 17 εισηγμένων και κάποιων μη εισηγμένων εταιρειών, εν μέσω εξαιρετικού κλίματος στις αγορές.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η κορυφαία τράπεζα στον κόσμο JP Morgan σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ χθες στη Νέα Υόρκη, στο οποίο συνδέθηκε διαδικτυακά και μίλησε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο συνέδριο το παρών έδωσαν ορισμένοι εκ των κορυφαίων fund managers του κόσμου και διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων αρκετών τρισ. δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ένα γενικευμένο κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας στο προσκήνιο όλα όσα έχει πετύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το νοικοκύρεμα των οικονομικών της χώρας και την προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το εν λόγω συνέδριο ήρθε σε μια συγκυρία που παγκοσμίως η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου σε μετοχές είναι ξανά στο ζενίθ, κάτι που αποδεικνύεται από τα διαρκή ιστορικά υψηλά του δείκτη – βαρόμετρο S&P 500, ενώ και η ελληνική αγορά βρίσκεται σε υψηλά 10ετίας, παρά τη μικρή διόρθωση χθες.

Κατά γενική ομολογία το συνέδριο ήταν θετικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, που είναι αυτός που αντανακλά πάντα τις όποιες αλλαγές – θετικές ή αρνητικές – σε μακροοικονομικό ή μικροοικονομικό επίπεδο, ενώ πολλά ραντεβού είχαν και οι ενεργειακές επιχειρήσεις που είχαν ισχυρή παρουσία στο road show.

H παρουσίαση στις ΗΠΑ έλαβε χώρα σε ένα εξαιρετικό timing για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο. Και τούτο διότι η Ελλάδα μόλις προ λίγων μηνών ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια στην κατηγορία junk, οι ελληνικές επιχειρήσεις – εισηγμένες και μη – πέτυχαν το 2023 την καλύτερη χρήση της νεότερης ιστορίας τους, οι τράπεζες έχουν καθαρίσει με τα κόκκινα δάνεια και τα βαρίδια του παρελθόντος, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας άνοδο 39,08% το 2023, βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από τον Nasdaq και τον ρωσικό δείκτη ΜΟΕΧ.

Επίσης τονίστηκε η προοπτική αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αναπτυγμένες αγορές, καθώς εντός του 2024 ενδέχεται να τοποθετηθεί σε «λίστα παρακολούθησης» (watchlist) για τη μετάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ η διαδικασία της τελικής αναβάθμισης αναμένεται έναν χρόνο μετά.

Μεταξύ των διοικήσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank, αλλά και της Attica Bank που έδωσε το παρών και των εκπροσώπων των ξένων επενδυτών έγιναν πάνω από 100 ραντεβού, με τους Έλληνες τραπεζίτες να εκθέτουν όλες τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στον κλάδο και στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Χθες έγιναν δύο σημαντικά πάνελ, το ένα με επίκεντρο τις τράπεζες, όπου μίλησαν οι τέσσερις διοικητικοί ηγέτες των τεσσάρων συστημικών, ενώ έγινε και ένα με focus στον ενεργειακό τομέα, στις υποδομές και τις κατασκευές, με τη συμμετοχή της Mytilineos, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Intrakat.

Στο πάνελ των τραπεζών έγινε αναφορά για το άκρως επιτυχημένο placement του 22% της Εθνικής τον περασμένο Νοέμβριο, την είσοδο με 10% της UniCredit στην Alpha Bank, ενώ εκτενής αναφορά έγινε και για τις μεγάλες προσδοκίες που υπάχουν για την επικείμενη διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς.

Εκτενής αναφορά έγινε επίσης τόσο για τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνου, όσο και για τα χθεσινά αποτελέσματα – ρεκόρ της Mytilineos, αλλά και για την πετυχημένη όπως εξελίσσεται εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου η διαδικασία ξεκίνησε χθες και το διεθνές κομμάτι καλύφθηκε σε μισή ώρα.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη Νέα Υόρκη το παρών έδωσαν κορυφαία στελέχη αρκετών εισηγμένων, αλλά και μη εισηγμένων εταιρειών. Από την πλευρά των εισηγμένων, συμμετείχαν οι Aegean Airlines, Alpha Bank, Attica Bank, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank, HelleniQ Energy, Lamda Development, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς Financial, ΔΕΗ, Τιτάν, ΟΠΑΠ ΟΤΕ και Intrakat.

Πλην των τραπεζών που πάντα δεσπόζουν για ξεχωριστούς λόγους και κυρίως για το ότι από αυτές «περνούν» όλες οι… γραμμές της οικονομίας, από τις 17 εισηγμένες, οι έξι προέρχονται από τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, καθιστώντας τον κυρίαρχο κλάδο και σε αυτό το road show. Πρόκειται για τις ΔΕΗ, Mytilineos, Helleniq Energy, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Intrakat, ενώ στον ευρύτερο τομέα, ανήκει και ο όμιλος Τιτάν, που αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη βιομηχανία της χώρας μας.

Επίσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι συμμετείχαν και μη εισηγμένες εταιρείες, όπως η Olympia Group συμφερόντων Πάνου Γερμανού (Sunlight, Public, SoftOne, Westnet κ.α.), η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Grivallia Properties, η εταιρεία πιστοποιήσεων PeopleCert του Βύρωνα Νικολαΐδη, το CVC Greece και η Τράπεζα Κύπρου.

Συνάμα, στις ΗΠΑ ταξίδεψαν και οι διοικήσεις των ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας κλείσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλαπλά επενδυτικά ραντεβού. Είναι η πρώτη φορά που στην πόλη της Ν. Υόρκης παρουσιάζεται τέτοιο πολυσχιδές σχήμα ελληνικών assets, σε μια συγκυρία μάλιστα τόσο ευνοϊκή επενδυτικά. 

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χ.Α.

Χθες στο Χ.Α. έλαβε χώρα ελεγχόμενης μορφής διόρθωση, καθώς αρκετοί επενδυτές αναζήτησαν ρευστότητα για να μπουν στην εμβληματική εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, καθώς οι διαδικασίες ξεκίνησαν χθες. Η αγορά έφτασε να υποχωρεί έως και 1,26% πέφτοντας κάτω από τις 1.350 μονάδες, όμως στο τέλος έκλεισε υψηλότερα από αυτό το κομβικό για την ψυχολογία της αγοράς όριο.

Το Χ.Α. είχε – και εξακολουθεί να έχει – μεγάλα περιθώρια διόρθωσης, όμως η εικόνα που βγάζει είναι ότι το… άγχος των αγοραστών και των νέων «παικτών» που εισέρχονται στο σύστημα μήπως «χάσουν» την αγορά, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ισχυρότερης αποφόρτισης.

Ο Γενικός Δείκτης κατήλθε έως τις 1.344,94 μονάδες (-1,26%), όμως τελικώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.352,86 μονάδες με απώλειες 0,67%. Παρόμοια κίνηση είχαν τόσο ο FTSE 25 όσο και ο τραπεζικός δείκτης, ενώ καλύτερη εικόνα είχε ο Mid Cap που στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης κινήθηκε σε θετική τροχιά, ενώ έκλεισε με άνοδο 0,78% στις 2.332,46 μονάδες που είναι νέα υψηλά 14 και πλέον ετών.

Η αξία συναλλαγών για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση διαμορφώθηκε πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 104 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κλιμακώθηκε θεαματικά ο τζίρος, στο κομμάτι της συνεδρίασης που ξεκίνησε το «σκούπισμα» στα χαμηλά. Αυτό δείχνει πως διάθεση ισχυρών πωλήσεων δεν υπάρχει, με την αγορά στα διορθωτικά στάδια να… στομώνει από τζίρο, αντιθέτως με τις ανοδικές που ξεμπλοκάρει. Στοιχείο που αν μη τι άλλο μαρτυρά ότι η αγορά παραμένει σε τροχιά bull…

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Έσβησε» τις πολεμικές απώλειες το ΧΑ και... νικάει τις διεθνείς αγορές

Πάνω από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν τη ρωσική εισβολή έκλεισε για πρώτη φορά χθες ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο MSCI World χάνει 13%. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας και οι υψηλές επιδόσεις των εισηγμένων βρίσκονται πίσω από την υπεραπόδοση.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Μάχη» για τα σκήπτρα του Χ.Α. ανάμεσα σε τράπεζες και ενέργεια

Για πρώτη φορά, στην κορυφαία δεκάδα αποτιμήσεων του FTSE 25 βρίσκονται τρεις τράπεζες και τέσσερις ενεργειακές μετοχές: Mytilineos, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy. Οι ενεργειακές επηρεάζουν πλέον περισσότερο τον Γενικό Δείκτη.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το στοίχημα των 900 μονάδων για το ΧΑ και η ανθεκτικότητα των αγορών

Παρά την αναστάτωση από το επεισόδιο με τον ρωσικό πύραυλο στην Πολωνία, έκλεισαν με θετικό πρόσημο οι αμερικανικοί δείκτες. Σημάδια κόπωσης των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, ποιες μετοχές δημιουργούν «αντίβαρο».
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οκτώβριος κερδών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips «πλήρωσαν» έως 22,9%

Οι καλύτερες επιδόσεις της αγοράς από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχαν ανακαλυφθεί τα εμβόλια για τον Covid-19. Πρωταγωνιστικός ρόλος σε ενέργεια - τράπεζες. Κέρδη άνω του 20% για ΔΕΗ, Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.