ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Alpha Finance: Έντονο ενδιαφέρον από ξένους για τράπεζες και ενέργεια

Στο περιθώριο του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο, οι επενδυτές σχολίαζαν θετικά το deal Alpha Bank - UniCredit, το επιτυχημένο placement μετοχών της Εθνικής και τη φετινή βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας.

Θετικό κλίμα, αυξημένη συμμετοχή σε σύγκριση με το 2022 και ενισχυμένη δέσμευση των επενδυτών για τοποθετήσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, χαρακτήρισε το πρόσφατο road show που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, όπως αναφέρει σε report της η Alpha Finance

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 37 εισηγμένες εταιρείες από 27 που ήταν το 2022, ενώ ο αριθμός των θεσμικών επενδυτών ανήλθε στην εκδήλωση, με εκπροσώπους από 114 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές έναντι 71 και 100 πέρυσι. Πραγματοποιήθηκαν 216 συναντήσεις, ομαδικές και 1×1 έναντι 150 το 2022.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή «τα funds που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν κυρίως υφιστάμενοι μέτοχοι, εξοικειωμένοι με την ελληνική αγορά μετοχών, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία νέων συμμετεχόντων. Οι τράπεζες και οι εταιρείες ενέργειας προσέλκυσαν τη μεγαλύτερη προσοχή, όπως ήταν αναμενόμενο». 

Παράλληλα αναφέρει ότι στη διάρκεια των ομαδικών συναντήσεων οι επενδυτές εστίασαν τις ερωτήσεις και τα ενδιαφέροντά τους σε βασικούς τομείς όπως: 

  • το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις προοπτικές, 
  • ο τουρισμός, τα ακίνητα και η πράσινη μετάβαση, 
  • τις επιπτώσεις της απόκτησης από την Ελλάδα του καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας στην οικονομία και την αγορά, 
  • τις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αναμένονται κατά τη δεύτερη θητεία της ελληνικής κυβέρνησης και 
  • την πρόοδο των επενδύσεων και την εκτέλεση του σχεδίου του μηχανισμού RRF.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, οι επενδυτές σχολίαζαν θετικά τη στρατηγική συνεργασία Alpha Bank με την ιταλική τράπεζα UniCredit, την επιτυχή τοποθέτηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και τη φετινή βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς μετοχών (+35% φέτος), ιδιαίτερα των ελληνικών τραπεζών (+65% φέτος) και η αυξημένη δραστηριότητα της αγοράς δεν έμειναν ασχολίαστες.

Οι επενδυτές έδειξαν επίσης ενδιαφέρον για τις επερχόμενες συμφωνίες, τις τοποθετήσεις και τις δημόσιες εγγραφές στην αγορά, με συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς και την ΑΜΚ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2024.

Πέραν των τραπεζών που βρέθηκαν στο επίκεντρο οι εταιρείες που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ήταν: 

  • οι ενεργειακές εταιρείες ΔΕΗ, Mytilineos και Motor Oil, 
  • ο ΟΠΑΠ, 
  • οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή με έμφαση στις υποδομές και τις ΑΠΕ, 
  • η Aegean Airlines και 
  • ο ΟΤΕ.

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συζήτησε με τον Luigi Rizzo, Αντιπρόεδρο Επενδυτικής Τραπεζικής, EMEA, Morgan Stanley, ενώ ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος κ. Πατέλης συζήτησε με την κ. Ellen Zentner, Διευθύνουσα Σύμβουλο, Επικεφαλής Οικονομολόγο ΗΠΑ της επενδυτικής τράπεζας επεσήμανε τα ακόλουθα ζητήματα: 

  1. Την αναβάθμιση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, την  ισχυρή ανάπτυξη, την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η κυβέρνηση δεν εστιάζει μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στους βασικούς παράγοντες, την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
  2. Οι μακροοικονομικές τάσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να υπερτερούν της περιοχής της ΕΕ με παράγοντες όπως: το Ταμείο Ανάκαμψης, τη χαμηλότερη ευαισθησία στα επιτόκια κα το μη μοχλευμένο ιδιωτικό τομέα, τον αντίκτυπος της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα που χρειάζεται χρόνο για να αποτυπωθεί.
  3. Ο πληθωρισμός αποτελεί βασικό πρόβλημα, αλλά μειώνεται ταχύτερα από ότι αλλού.
  4. Το καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς για το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί βασικό στόχο για το προσεχές μέλλον, με την πρόσφατη και αναμενόμενη δράση της αγοράς να είναι υποστηρικτική (δημόσιες εγγραφές, placements).
  5. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το ΣΔΙΤ στο σύστημα υγείας και θα εκμεταλλευτεί τη μεγάλη δεξαμενή ακινήτων που κατέχει.
  6. Το ελληνικό χρέος είναι ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο, δεδομένων των χαρακτηριστικών του με μακρά διάρκεια και σταθερά επιτόκια.
  7. Ο εφησυχασμός αποτελεί βασικό κίνδυνο για την έναρξη της δεύτερης θητείας, ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να τον ανεχθεί από την ομάδα του, με το focus να είναι στην επίτευξη αποτελεσμάτων και τη όχι σκέψη για τις επόμενες εκλογές.
  8. Δέσμευση να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως το δικαστικό σύστημα, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση του εργατικού δυναμικού (με την ένταξη περισσότερων γυναικών, ηλικιωμένων πολιτών και νόμιμων μεταναστών), την περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας.
  9. Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των αλληλεπιδράσεων με τους πολίτες, μεγάλη ανάπτυξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα.
  10. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση για να προσελκύσει ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένων των θετικών προοπτικών της χώρας.
  11. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και βασικός συντελεστής των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ.

Οι επαφές των τραπεζών

Ο κ. Β. Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, ο κ. Φ. Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Π. Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και ο κ. Χρ. Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς συζήτησαν με την κα Nida Iqbal Siddiqi, Επικεφαλής του EEMEA Banks Equity Research της επενδυτικής τράπεζας. Επικέντρωσαν στα ακόλουθα: 

  1. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, το κτηματολόγιο, τα δίκτυα, τη φοροδιαφυγή, κλιματική αλλαγή.
  2. Η οικονομία προσανατολίζεται στις εξαγωγές αγαθών, οι οποίες είναι υψηλότερες από τις εξαγωγές στις υπηρεσίες.
  3. Η αύξηση δανείων φέτος ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη λόγω αποπληρωμών λόγω υψηλών επιτοκίων. Οι θετικές προοπτικές για το 2024 με ρυθμό πιστωτικής επέκτασης που αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 5% και θα οφείλεται κυρίως σε δανεισμό επιχειρήσεων.
  4. Καμία αύξηση στα ενυπόθηκα δάνεια παρά τον μεγάλο αριθμό συναλλαγών, η πλειονότητα των οποίων χρηματοδοτείται με ίδια κεφάλαια. Οι εκταμιεύσεις ενυπόθηκων δανείων στο 10% του παρελθόντος, ενδεικτικό των δυνατοτήτων της αγοράς, ελαφρώς καλύτερη εικόνα στους καταναλωτές αν και από χαμηλή βάση.
  5. Τα ρυθμισμένα δάνεια αποτελούν μεγάλη ευκαιρία, αλλά όχι άµεση. Οι τράπεζες είναι πιθανότερο να παρέµβουν σε µεταγενέστερο στάδιο.
  6. Η δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους είναι πολύ ευνοϊκή και καλύτερη από την αναμενόμενη, ιδίως στις καταθέσεις, τα επιτόκια αναμένεται να μειωθούν από το β’ εξάμηνο του 2024, οπότε γίνεται προσπάθεια να γίνουν οι ισολογισμοί λιγότερο ευαίσθητοι στα επιτόκια με προσεκτικά βήματα. Οι εγχώριες τράπεζες είναι σε καλή θέση να διατηρήσουν βιώσιμα ένα NIM περίπου 2,5%.
  7. Θετικές προοπτικές για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την τραπεζική ασφαλιστική ως αποτέλεσμα της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και των πιο υποστηρικτικών κυβερνητικών πολιτικών.
  8. Παρότι έχουν γίνει πολλά στον εξορθολογισμό του κόστους, θα γίνουν περαιτέρω πρωτοβουλίες αλλά τα περιθώρια είναι πλέον περιορισμένα, ψηφιοποίηση και κάποια πίεση στο κόστος προσωπικού λόγω μεταβλητών αποδοχών, πληρωμές ανώτερων στελεχών κυρίως μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών.
  9. Δεν υπάρχει νέο κύμα νέων NPEs, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία παραμένουν υποστηρικτικά, οικονομία με χαμηλή μόχλευση, ισχυρά εταιρικά κέρδη, ενυπόθηκα δάνεια σε ώριμο στάδιο και κρατικά μέτρα στήριξης σε ισχύ.
  10. Για τα πλεονάζοντα κεφάλαια, στόχος είναι η επιβράβευση των μετόχων, η χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας και η αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό.
  11. Έκτακτοι φόροι εξαιρετικά απίθανοι δεδομένης της κυβέρνησης που είναι υπέρ της αγοράς, παραδείγματα άλλων χωρών που δεν ενθαρρύνουν, επικείμενες τοποθετήσεις του ΤΧΣ και οι τράπεζες που έχουν επιδείξει κοινωνική υπευθυνότητα.
  12. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός από private equities ή άλλα ιδρύματα στον άμεσο δανεισμό, καθώς η αγορά παραμένει μικρή, θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον.

Ενεργειακές εταιρείες και μετάβαση

Ο κ. Ευ. Μυτιληναίος, Πρόεδρος της MYTILINEOS, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean., ο κ. Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, ο κ. Κούβαρης, Πρόεδρος του Ομίλου Ήρων, ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrakat και ο κ. Ιωάννης Καράμπελας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΕ συνομίλησαν με τον κ. Frank Hermelink, Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής στον τομέα Power & Utilities, EMEA, της επενδυτικής τράπεζα MS. Τόνισαν τα ακόλουθα: 

  1. Η Ελλάδα βασιζόταν για τη ενέργεια της στο λιγνίτη εδώ και δεκαετίες, η μετάβαση υλοποιήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες μέσω ενός μείγματος φυσικού αερίου, αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών.
  2. Η ενεργειακή ασφάλεια και η προσιτή τιμή είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες.
  3. Η Ελλάδα διαχειρίζεται καλά τη μετάβαση, αν και οι τιμές παραμένουν αυξημένες.
  4. Ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου φαίνεται να είναι το καταλληλότερο.
  5. Σε επίπεδο εταιρείας ένα ολοκληρωμένο μοντέλο στο οποίο η παραγωγή και η προμήθεια συνδυάζονται φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό.
  6. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν υπήρχαν ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό, παρόλα αυτά, η επάρκεια του εφοδιασμού δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, η διαφοροποίηση είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ασφάλειας.
  7. Η αγορά ενέργειας παραμένει πολύ εύθραυστη, αντανακλώντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια, χρειάζονται όλες οι πηγές για να εξασφαλιστεί μια ισορροπημένη προσέγγιση, είναι επίσης απαραίτητες οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας.
  8. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά την προμήθεια και την τιμολόγηση δεδομένων των συνθηκών ανέμου και ήλιου, η κυβερνητική βούληση θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τη δυναμική, η χώρα θα μπορούσε να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας στο μέλλον.
  9. Η κοινότητα των επενδυτών και οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τις δαπάνες για τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της τιμολόγησης, καθώς απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για τη διατήρηση των σημερινών επιπέδων κατανάλωσης.
  10. Οι πολιτικοί της ΕΕ συχνά δεν είναι υποστηρικτικοί καθώς επικρατούν διαφορετικά συμφέροντα. Οι φορείς χάραξης πολιτικής και τα θεσμικά όργανα πρέπει να κινούνται πιο γρήγορα για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οκτώβριος κερδών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips «πλήρωσαν» έως 22,9%

Οι καλύτερες επιδόσεις της αγοράς από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχαν ανακαλυφθεί τα εμβόλια για τον Covid-19. Πρωταγωνιστικός ρόλος σε ενέργεια - τράπεζες. Κέρδη άνω του 20% για ΔΕΗ, Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Rebound για τον Δείκτη στις 1.417 μονάδες με ώθηση από τις τράπεζες

Με τις τράπεζες στο προσκήνιο και τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς (+4,23%) σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η αγορά ξεπέρασε τη χθεσινή πτωτική κίνηση. ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ξεχώρισαν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Τα βλέμματα στη Fed.