ΓΔ: 1427.53 0.02% Τζίρος: 44.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:56:42 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Το στοίχημα των 900 μονάδων για το ΧΑ και η ανθεκτικότητα των αγορών

Παρά την αναστάτωση από το επεισόδιο με τον ρωσικό πύραυλο στην Πολωνία, έκλεισαν με θετικό πρόσημο οι αμερικανικοί δείκτες. Σημάδια κόπωσης των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, ποιες μετοχές δημιουργούν «αντίβαρο».

Τη νέα επιδείνωση του γεωπολιτικού ρίσκου μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις με την πτώση δύο ρωσικών πυραύλων στα εδάφη της Πολωνίας, που είχαν ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς και τη σήμανση συναγερμού στο NATO καλούνται σήμερα να αποτιμήσουν οι αγορές, που χθες συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, αν και στη Wall Street μεγάλο μέρος των κερδών χάθηκαν όταν έγινε γνωστό το επεισόδιο στην Πολωνία.

Παρότι οι πρώτες δηλώσεις και κινήσεις από την Πολωνία και τον Τζο Μπάιντεν έδειξαν ότι δεν θα υπάρξει από πλευράς NATO κλιμάκωση ενεργειών κατά της Ρωσίας, όπως θα ήταν η ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συμμαχίας, δεδομένο είναι ότι ο πύραυλος που «ξέφυγε» στην Πολωνία δεν ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο, αλλά αποτέλεσμα της απόφασης της Μόσχας να κλιμακώσει τις από αέρος επιθέσεις στην Ουκρανία, με σαρωτικούς βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα, που οδηγούν σε αύξηση της έντασης του πολέμου.

Οι συνέπειες μπορεί να περνούν και στο ενεργειακό πεδίο: όπως μετέδωσε χθες το Reuters, διακόπηκε προσωρινά η παροχή ρωσικού πετρελαίου στην Ουγγαρία μέσω του αγωγού Druzhba λόγω πτώσης της τάσης φέρνοντας νέο ντόμινο ανησυχίας για την Ευρώπη, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Μέσα σε αυτό εύθραυστο περιβάλλον, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν νωρίτερα ανοδικά, για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ θετικά έκλεισαν και οι δείκτες της Wall Street, αν και με μειωμένα κέρδη έναντι των υψηλών ημέρας.

Αρχικά οι διεθνείς δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική επηρεάστηκαν θετικά από τα μακροοικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη και την καλή μέτρηση του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε υψηλότερα 0,2% σε μηνιαία βάση και 8% σε ετήσια, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,4% και 8,3%, αντίστοιχα. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 8,4%.

Η μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης του δείκτη τιμών παραγωγού δημιουργεί προσδοκίες για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ και τερματισμό των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, σημειώνουν αναλυτές.

Πάντως, και οι τρεις δείκτες της Wall Street κράτησαν θετικό πρόσημο στο κλείσιμο μολονότι έχασαν ένα σημαντικό κομμάτι συγκριτικά με τα υψηλά ημέρας, ενώ στο φινάλε έδειξαν να «προσπερνούν» το θέμα με τους πυραύλους στην Πολωνία. Ο Dow Jones έκλεισε με μικρά κέρδη 0,17% στις 33.592,92 μονάδες μολονότι ενδοσυνεδριακά ενισχύονταν άνω του 1% με υψηλό ημέρας στις 33.987,06 μονάδες και ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,87% στις 3.991,73 μονάδες ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης είχε φτάσει έως το υψηλό των 4.018,84 μονάδων μετά από καιρό.

Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,45% στις 11.358,41 μονάδες παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως τις 11.492,62 μονάδες.

Στη δύσκολη «αποστολή» της κατοχύρωσης των 900 μονάδων το Χ.Α.

Μπροστά στο στοίχημα της πειστικής κατοχύρωσης της ζώνης ψυχολογίας των 900 μονάδων βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο, με τη «μάχη» εξελίσσεται αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς είναι ένα κομβικό επίπεδο που εδώ και πολλούς μήνες αποτελεί… ταμπού για την αγορά.

Βεβαίως, το γεγονός είναι ότι ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη κάνει δύο σερί κλεισίματα πάνω από αυτό το όριο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου, όταν όμως η αγορά είχε την αντίστροφη πορεία, καθώς έχανε όλα τα κέρδη της από τα υψηλά διετίας και τις 973,27 μονάδες που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 16 Φεβρουαρίου, ελάχιστα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η έβδομη ανοδική στις οκτώ τελευταίες, άρα υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης, ενώ αυτό που παρατηρείται το τελευταίο τριήμερο είναι ότι υπάρχει κάποια κόπωση – ανάπαυλα στις τράπεζες. Το θέμα είναι κατά πόσο οι τοποθετήσεις σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας μπορούν να κρατήσουν το Γενικό Δείκτη, όσο υπάρχει η εύλογη κόπωση στις τράπεζες.

Πάντως, το χθεσινό κλείσιμο στις 903,87 μονάδες είναι το υψηλότερο των τελευταίων 6,5 μηνών, καθώς σε αυτά τα επίπεδα η αγορά είχε να κλείσει από τα τέλη Απριλίου 2022, που σημαίνει ότι το Χ.Α. κλείνει τον κύκλο πτώσης που ήρθε μετά τον πόλεμο αλλά και μετά την εμφάνιση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών.

Η αγορά έχει κάνει ράλι +14% στις 31 συνεδριάσεις από τις αρχές Οκτωβρίου έως χθες. Οι εναλλαγές πρωταγωνιστών και οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις επιτρέπουν στην αγορά να παίρνει ανώδυνες ανάσες, χωρίς να καταγράφονται υπερβολές σε τεχνικό επίπεδο.

Πλην του Οκτωβρίου, ανοδικό είναι και το ήμισυ του Νοεμβρίου, καθώς ο Γ.Δ. κερδίζει ήδη 3,39%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +3,45%, ο Mid Cap δείχνοντας σημάδια αφύπνισης είναι στο +5,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 6,66%, παρά τις δύο ήπιες αποφορτίσεις στις συνεδριάσεις Παρασκευής και Τρίτης.

Φυσικά, όσο ο Γ.Δ. δεν απομακρύνεται από τα επίπεδα των 900 μονάδων και όσο δεν κινείται προς τις 920 – 930 μονάδες, η κατάκτηση αυτών των επιπέδων θεωρείται επισφαλής, όπως έχει δείξει η αγορά όλους τους προηγούμενους μήνες, όπου υπήρξαν περιπτώσεις προσωρινής ανάκτησης αλλά και νέας πτωτικής παλινδρόμησης.

Αν και το τωρινό timing της αγοράς είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς υπάρχει η σταθερά βελτιωμένη στήριξη από τις διεθνείς αγορές, ολοκληρώνεται μια εξαιρετική σεζόν για τον τουρισμό, τα αποτελέσματα 9μήνου δείχνουν ρεκόρ για δεκάδες εισηγμένες, οι τράπεζες επιστρέφουν ενώ υπάρχει η βάσιμη προσδοκία για deals στην ενέργεια, τις υποδομές και την πληροφορική, εντούτοις τις δύο προηγούμενες φορές η αγορά δυσκολεύτηκε με τις 900 μονάδες.

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο Γ.Δ. ακούμπησε το όριο των 900 μονάδων όταν στις 19/8 έφτασε ενδοσυνεδριακά στις 902,37 μονάδες αλλά τελικώς έκλεισε στις 899,16 μονάδες και στις 25/8 όταν ο Γ.Δ. είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 900,98 μονάδες αλλά έκλεισε στις 896,41 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία.

Πρωτύτερα, στις αρχές Ιουνίου, η κίνηση της αγοράς ήταν σχεδόν πανομοιότυπη, ενώ επιβεβαιώθηκε η αδυναμία υπέρβασης των 900 μονάδων, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Τέσσερις φορές, στις 30 Μαΐου, στις 1 και 2 Ιουνίου αλλά και στις 6/6 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 900 μονάδες, όμως μόνο σε μία εξ αυτών, στις 6/6 έκλεισε οριακά πάνω από αυτό το όριο.

Έκτοτε ακολούθησε η μεγάλη πτώση που έφερε το Γ.Δ. έως το χαμηλό των 779,20 μονάδων (κλείσιμο 6ης Ιουλίου), με την αγορά να υποφέρει τότε από την έξαρση του πολιτικού ρίσκου και το τοξικό κλίμα που είχε φέρει η ιστορία των υποκλοπών, που συνδυάστηκε με πολύ δυναμικά σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μένει να δούμε λοιπόν πως θα εξελιχτεί η τωρινή αναμέτρηση με τις 900 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο, που πάντως έχει γυρίσει θετικά το 11μηνο του 2022, κάτι που, σε τέτοια χρονιά, είναι εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα και δείχνει πολλά.

Ο Γ.Δ. κερδίζει 1,18% το 2022, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 2,11%, o Mid Cap μείωσε τις απώλειες στο 7,29% ενώ έως τις 3 Οκτωβρίου έχανε άνω του 16%, με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει φέτος σε ποσοστό 12,11%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και ενεργειακές στο επίκεντρο του συνεδρίου EXAE - JPMorgan

Άκρως επιτυχημένο ήταν το επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η JPMorgan με την ΕΧΑΕ χθες στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία 17 εισηγμένων και κάποιων μη εισηγμένων εταιρειών, εν μέσω εξαιρετικού κλίματος στις αγορές.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Νικητές και χαμένοι στο Χρηματιστήριο

Μετά το αρχικό σοκ και την πτώση κατά 6,4%, το ελληνικό χρηματιστήριο κάλυψε τις απώλειες και καταγράφει άνοδο 17,91%, με καλύτερη συμπεριφορά από τις διεθνείς αγορές. Πώς κινήθηκαν οι μετοχές των δεικτών FTSE, ποιες υστερούν.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Έσβησε» τις πολεμικές απώλειες το ΧΑ και... νικάει τις διεθνείς αγορές

Πάνω από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν τη ρωσική εισβολή έκλεισε για πρώτη φορά χθες ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο MSCI World χάνει 13%. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας και οι υψηλές επιδόσεις των εισηγμένων βρίσκονται πίσω από την υπεραπόδοση.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Μάχη» για τα σκήπτρα του Χ.Α. ανάμεσα σε τράπεζες και ενέργεια

Για πρώτη φορά, στην κορυφαία δεκάδα αποτιμήσεων του FTSE 25 βρίσκονται τρεις τράπεζες και τέσσερις ενεργειακές μετοχές: Mytilineos, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy. Οι ενεργειακές επηρεάζουν πλέον περισσότερο τον Γενικό Δείκτη.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οκτώβριος κερδών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips «πλήρωσαν» έως 22,9%

Οι καλύτερες επιδόσεις της αγοράς από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχαν ανακαλυφθεί τα εμβόλια για τον Covid-19. Πρωταγωνιστικός ρόλος σε ενέργεια - τράπεζες. Κέρδη άνω του 20% για ΔΕΗ, Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς.