ΓΔ: 2252.95 1.48% Τζίρος: 35.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:44:37
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας
Ουκρανικά πυραυλικά συστήματα BM-21 Grad εκτοξεύουν ρουκέτες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.

Ουκρανία: Ζητά στρατιωτική βοήθεια 20 δισ. δολαρίων από ΗΠΑ μέσω ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία θα χρειαστεί το 2025 στρατιωτική βοήθεια 12-20 δισ. δολαρίων μέσω πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ για αγορά αμερικανικών όπλων. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως με χρηματοδότηση, μπορούν να κατασκευαστούν 10 εκατ. drones ως το 2026.

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 12 έως 20 δισ. δολαρίων θα χρειαστεί η Ουκρανία το επόμενο έτος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Ντένις Σμιχάλ. Η εκτίμηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ που αφορά την αγορά αμερικανικών όπλων.

Η πρωτοβουλία PURL (Prioritised Ukraine Requirements List), που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, δίνει τη δυνατότητα στο Κίεβο να προμηθεύεται αμερικανικά οπλικά συστήματα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, αξιοποιώντας πόρους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μιλώντας σε υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Σμιχάλ τόνισε ότι η Ουκρανία μπορεί να κατασκευάσει έως και 10 εκατ. μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση από τους συμμάχους. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για περισσότερα βλήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε drone στην Εσθονία, ύποπτο για ουκρανικής προέλευσης

Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την Εσθονία, εν μέσω συχνών παραβιάσεων εναέριου χώρου στην περιοχή. Συναγερμός και στη Λετονία, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις drones κοντά στη Βαλτική και τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία μάχεται όλο το ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν, μιλώντας στην Κόκκινη Πλατεία, τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθετικές δυνάμεις που στηρίζονται και εξοπλίζονται από το ΝΑΤΟ, συνδέοντας τον σημερινό αγώνα με τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ προχωρά στη χρηματοδότηση βοήθειας προς Ουκρανία, λέει ο Ρούτε

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμμαχία θα χρηματοδοτήσει την αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία μέσω του PURL έως το τέλος του έτους, ενώ αναγνώρισε άνιση κατανομή βαρών αλλά σημείωσε θετικές εξελίξεις.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Συνομιλίες με Τραμπ για Αρκτική - Γροιλανδία και Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για την ασφάλεια της Αρκτικής και τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην Ουκρανία. Διεξάγονται συνομιλίες για τον περιορισμό πρόσβασης Κίνας-Ρωσίας στη Γροιλανδία.