ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Αλλαγή πρωταγωνιστών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips στήριξαν την αγορά

Ξεχώρισαν οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε και κάλυψαν την υστέρηση των τραπεζικών. Σημαντική άνοδος για Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Mytilineos, ΔΕΗ.

Με τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως τις μετοχές που ανήκουν στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα να βγαίνουν στο προσκήνιο και να υπεραποδίδουν έναντι της υπόλοιπης αγοράς, καλύπτοντας τα «κενά» που άφησε η κάμψη των τραπεζικών μετοχών, το Χ.Α. συνέχισε ανοδικά για ακόμη μια εβδομάδα, καταφέρνοντας να κρατάει όλα τα κεκτημένα του, παραμένοντας μόλις 7 μονάδες κάτω από το υψηλό 8μήνου των 922 μονάδων.

Σε μια εβδομάδα ήπιας διόρθωσης διεθνώς, το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα της περιοχής των 900 – 910 μονάδων, κλείνοντας για 14η συνεδρίαση πάνω από το όριο των 900 μονάδων για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω εξαιρετικά θετικών εκθέσεων και αναλύσεων για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες αλλά και το χρηματιστήριο.

Στις τράπεζες, η υπόθεση της διαμάχη με την κυβέρνηση για τη στήριξη των δανειοληπτών, τα επιτόκια και τις προμήθειες έφερε κάποιο αναβρασμό αλλά και πιέσεις στις μετοχές, οι οποίες στις τελευταίες συνεδριάσεις εξομαλύνθηκαν, ιδιαίτερα μετά τις δημοσιεύσεις αναλύσεων (από Axia και Morgan Stanley), που έδειξαν ότι, σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών δεν θα είναι μεγάλες. Πάντως, ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 3,73% κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 1,85%.

Την ίδια ώρα, στην αγορά βγαίνουν στο προσκήνιο μετοχές της πραγματικής οικονομίας στηρίζοντας το Γ.Δ. που σε επίπεδο Δεκεμβρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,40%, ενώ το περασμένο πενθήμερο κέρδισε 1,33%.

Έτσι, και ενώ απομένουν μόλις 14 συνεδριάσεις για τη λήξη του τρέχοντος έτους, το Χ.Α. είναι από τις ελάχιστες αγορές παγκόσμια που κρατούν θετικό πρόσημο, σε μια χρονιά εξαιρετικά μεγάλων κλυδωνισμών, με έναν πόλεμο σε εξέλιξη, ενεργειακή κρίση που συντάραξε τα θεμέλια οικονομιών, χωρών και επιχειρήσεων, πανδημία αλλά και τεράστια διαταραχή στις παγκόσμιες τιμές των πρώτων υλών. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται φέτος κατά 2,54%, ο FTSE 25 κερδίζει 3,31%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 6,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 9,36%.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, αρκετές μη τραπεζικές μετοχές έδωσαν σημαντικές αποδόσεις. Η Τέρνα Ενεργειακή, που από την 1η Δεκεμβρίου εισήχθη στο δείκτη MSCI Standard Greece, ενισχύθηκε το πενθήμερο σε ποσοστό 8,22%, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, το ΑΔΜΗΕ που είχε μείνει πολύ πίσω κέρδισε 7,14% με αύξηση συναλλαγών ενώ χθες που έκλεισε χωρίς μεταβολή, διακίνησε όγκο 1,28 εκατ. τεμαχίων.

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 6,57%, η Helleniq Energy κέρδισε 5,73%, η Μυτιληναίος είχε άνοδο 4,78% με νέα ιστορικά υψηλά, η ΔΕΗ +4,17%, EllvalHalcor +3,50%, Aegean Airlines +2,58%, Ελλάκτωρ +2,37%, Σαράντης +2,61%, Motor Oil +1,50%, ΟΠΑΠ +1,45%, Intracom Holdings +5,49%, ΕΧΑΕ +3,96%, Πλαίσιο +3,85%, Cenergy Holdings +1,28% κ.λπ.

Μετά τις αναδιαρθρώσεις του δείκτη MSCI, ο τζίρος κρατήθηκε για αρκετές συνεδριάσεις ψηλά, ξεπερνώντας σε κάποιες εξ αυτών και τα 80 ή 85 εκατ. ευρώ, όμως το τελευταίο διήμερο, μετριάστηκε ξανά το τέμπο στις συναλλαγές. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο τζίρος κατήλθε στα 55,76 εκατ. ευρώ ενώ την Παρασκευή υποχώρησε ακόμη περισσότερο στα 46,78 εκατ. ευρώ, επίδοση που ήταν η μικρότερη από τις 28 Νοεμβρίου.

Όμως, σε επίπεδο πενθημέρου, οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 65,8 εκατ. ευρώ, επίδοση όχι αμελητέα που μαρτυρά τη δραστηριοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων, που εστιάστηκαν πρωτίστως σε μετοχές πραγματικής οικονομίας και ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, αφενός σοβαρές πωλήσεις στην περιοχή των 900 – 910 μονάδων δεν βγαίνουν, από την άλλη πλευρά φαίνεται πως για μια κίνηση υπέρβασης των 920 ή 930 μονάδων χρειάζονται «καύσιμα» και ίσως ειδήσεις. Το Χ.Α. βρίσκεται σε στάδιο επαναπροσδιορισμού δεδομένων μετά το δίμηνο ράλι Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI αλλά και του κλεισίματος των βιβλίων των ξένων στη λήξη του 11μήνου.

Η αγορά όμως δείχνει ότι θέλει να κρατήσει τα τωρινά επίπεδα και ίσως να βελτιώσει μερικώς το κλείσιμο έτους, πάντα με φόντο τις επιχειρηματικές εξελίξεις που κυοφορούνται, τα εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά και τις πολύ καλές εκθέσεις – αναλύσεις που συνάπτουν μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι για τις ελληνικές τράπεζες και ευρύτερα την ελληνική οικονομία. Εκθέσεις που προϊδεάζουν για ένα ενδιαφέρον 2023, με πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και αλλαγή δεδομένων για το προφίλ χώρας.

Την Πέμπτη ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs επισήμανε πως η ελληνική οικονομία είναι ικανή να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023, καθώς ένα από τα θετικά της είναι ότι ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, λόγω της χαμηλότερης ενεργειακής έντασης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Από την πλευρά της, η HSBC προχώρησε σε αναβάθμιση του εγχώριου τραπεζικού τομέα, βλέποντας σημαντική ώθηση στα έσοδα τόκων από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Βλέπει δύο διαδοχικά τρίμηνα εκρηκτικής αύξησης των εσόδων από τόκους, εκτιμώντας ότι θα συνεχίσουν το 2023 να βελτιώνουν τα μεγέθη τους. Επίσης είναι θετικό ότι φαίνεται να εξομαλύνεται η «κόντρα» για τις χρεώσεις και τις προμήθειες, κάτι που αναμένεται να δώσει ανάσες και στις μετοχές που εξαιτίας αυτού πιέστηκαν στις αρχές της εβδομάδας.

Αυτές οι εκθέσεις ήρθαν να προστεθούν σε αντίστοιχες οίκων σε οίκους όπως Morgan Stanley, JP Morgan, Bank of America, Deutsche Bank και Jefferies που το τελευταίο διάστημα επιδίδονται σε κρεσέντο αναβαθμίσεων και θετικών εκθέσεων για το 2023.

Η επόμενη εβδομάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις δύο συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, όπου οποιαδήποτε απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις, θα «ζυγιστεί» αναλόγως από τις αγορές.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, πριν από τις κεντρικές τράπεζες προηγείται την Τρίτη η ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η αγορά αναμένει υποχώρηση του δείκτη στο 7,3% από 7,7% και παράλληλη μείωση του δομικού πυρήνα (τρόφιμα, ενέργεια) στο 6,1% από 6,3% τον Οκτώβριο.

Την επόμενη ημέρα η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης φθάνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο στο 4,25-4,50% ενώ παράλληλα αναμένεται να δώσει κάποιες πρώτες ενδείξεις για το τι σκοπεύει να κάνει στην συνέχεια έχοντας στα χέρια της την επικαιροποιημένη μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Μια ανακοίνωση μετριοπαθούς αύξησης επιτοκίων για την συνέχεια θα δημιουργήσει θετικό κλίμα στις αγορές και θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ένα Χριστουγεννιάτικο ράλι. Εννοείται ότι σε αντίθετη περίπτωση η μεταβλητότητα και η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψουν δεδομένης της ανόδου και των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί μετά την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στην τελευταία μέτρηση του ΔΤΚ Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να πάρει την σκυτάλη στην αύξηση των επιτοκίων ανεβαίνοντας 50 μονάδες βάσης στο 2,5%. Η βασική εστίαση εδώ θα αφορά τις προθέσεις πιστωτικής συρρίκνωσης μέσω της αγοράς ομολόγων οι οποίες ενδεχομένως να τεθούν υπό αναθεώρηση.

Επίσης, την επόμενη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου από τις εισηγμένες, οπότε λογικά θα έχουμε μπαράζ δημοσιεύσεων. Επίσης, σημείο αναφοράς είναι η παρουσίαση της νέας οργανωτικής δομής του ομίλου Mytilineos την προσεχή Τετάρτη, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα επί μετοχών και δεικτών του Δεκεμβρίου.

Επίσης, στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE με κυριότερες αλλαγές την αντικατάσταση του ΑΔΜΗΕ από την Autohellas στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ενέργεια και κατασκευές πήραν το 2022 τη θέση οδηγού στο Χρηματιστήριο

Αποδόσεις έως 57% έχουν φέτος οι μετοχές του ευρύτερου τομέα ενέργειας και κατασκευών, ενώ έχουν ξεπεράσει τον τραπεζικό κλάδο σε επίδραση στον Γενικό Δείκτη. Κλειδί η κερδοφορία και τα deals.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι του 11μήνου στον δείκτη των «βαριών χαρτιών»

Μεικτή είναι η εικόνα στον FTSE-25 στο ελληνικό χρηματιστήριο με τη συμπλήρωση του 11μήνου. Σχεδόν οι μισοί τίτλοι έχουν ακολουθήσει την ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη, ενώ πολλοί εξακολουθώντας να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και ενεργειακές στο επίκεντρο του συνεδρίου EXAE - JPMorgan

Άκρως επιτυχημένο ήταν το επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η JPMorgan με την ΕΧΑΕ χθες στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία 17 εισηγμένων και κάποιων μη εισηγμένων εταιρειών, εν μέσω εξαιρετικού κλίματος στις αγορές.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ετοιμάζει τη νέα υπέρβαση το Χρηματιστήριο, ξαφνικό ρεκόρ από τον S&P 500

Εικόνα αγοράς που αναζητά αφορμές για νέες ανοδικές υπερβάσεις δείχνει το XA. Κρατά κέρδη 3,63% παρά την πτώση του περασμένου πενθημέρου κατά 0,93%. Ώθηση στις διεθνείς αγορές από το χθεσινοβραδινό ράλι στη Wall Street.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ενεργειακά deals αλλάζουν το χάρτη και «φορτίζουν» το χρηματιστήριο

Οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις στον τομέα ενέργειας και υποδομών δίνουν ισχυρή ώθηση στις μετοχές του κλάδου και στη χρηματιστηριακή αγορά. Ποιες μετοχές έχουν γίνει πρωταγωνιστές.