ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

ΤΕΝΕΡΓ - ΓΕΚ Τέρνα δυναμικά στο προσκήνιο, το σούπερ μέρισμα του ΟΠΑΠ και η ΕΤΕ

Η αγορά «βλέπει» done deal για Τέρνα Ενεργειακή, οι προσδοκίες για ΓΕΚ Τέρνα, η αντίδραση στα εξαιρετικά αποτελέσματα της ΕΤΕ, οι ξένοι οίκοι βαθμολογούν το Αεροδρόμιο, οι προοπτικές του ΟΠΑΠ, η ανοδική αντίδραση Motor Oil και Mytilineos και η κινητικότητα του ΟΤΕ.

Εμφατική και πειστική η επάνοδος πάνω από τη ζώνη των 1.400 – 1.410 μονάδων, που έγινε σε συνθήκες… αγώνα, στη μάχη δηλαδή στο ταμπλό, όπου αντιπαρατέθηκαν πωλητές και αγοραστές με μεγάλη ένταση. Τις πρώτες τρεισήμισι ώρες ο Γενικός Δείκτης παλινδρόμησε αρκετές φορές κάτω από τις 1.400 μονάδες, ενώ μετά τις 14:00 μ.μ. άρχισε να χτίζει καλύτερη εικόνα, κορυφώνοντας στις 1.417,64 μονάδες (+1,27%).

Απόψε θα μάθουμε από τη Moody's αν η Ελλάδα παίρνει και από αυτόν τον οίκο την επενδυτική βαθμίδα. Οι προσδοκίες για αναβάθμιση δεν είναι μεγάλες, πάντως, δεδομένου ότι το outlook της βαθμολογίας είναι σταθερό -χωρίς να αποκλείεται βέβαια και μια ευχάριστη έκπληξη.

Οι διεθνείς αγορές, στο μεταξύ, είχαν πολύ χειρότερη εικόνα από το ΧΑ, με πτώση 0,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 και υποχώρηση γύρω στο 0,3% για τους τρεις βασικούς αμερικανικούς δείκτες. Η ψυχρολουσία ήλθε από τον τιμάριθμο χονδρικής στις ΗΠΑ, που ήταν μισή μονάδα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (στο 1,6% αντί του προσδοκώμενου 1,1%). Τα νεότερα στοιχεία, σε συνδυασμό και με τα προηγούμενα για τις τιμές καταναλωτή, που επίσης ήταν χειρότερα από το αναμενόμενο, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για καθυστέρηση στη μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ.

-- Τέρνα Ενεργειακή: Η αγορά χθες έδειξε ότι το deal πλησιάζει και τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ολοκλήρωση του deal κάτι που πιθανότατα θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Έτσι φαίνεται ότι δικαιώνονται όσοι «πόνταραν» στη μετοχή στα τέλη Φεβρουαρίου (και πολλοί άλλοι πιο πριν). Ξέχωρα από το deal, ένα κομμάτι της αντίδρασης τους προηγούμενους μήνες, ήρθε λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης πτώσης μετά το καλοκαίρι, λόγω της απογοήτευσης της αγοράς και της διάψευσης των προσδοκιών για deal με τους Αυστραλούς. Έτσι, από τα ιστορικά υψηλά των 21,34 ευρώ στις 20 Ιουνίου 2023, έπεσε στα 13,20 ευρώ στις 5 Οκτωβρίου. Από εκείνη την ημέρα όμως, έχει αντίδραση 38,26%.

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή, 25 Μαϊου 2023 - 14 Μαρτίου 2024

-- ΓΕΚ Τέρνα: Νέο υψηλό 24 ετών τα 16,26 ευρώ (+5,72%), με όγκο 551 χιλ. τεμάχια και τζίρο 8,78 εκατ. ευρώ. Πάνω από τα 16 ευρώ είχε να κλείσει από τις 25 Φεβρουαρίου 2000. Στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, έχει μόλις μία πτωτική, ενώ η κεφαλαιοποίησή της ανήλθε στα 1,68 δισ. ευρώ. Στο +23,56% φέτος, ενώ πέρυσι σε όλο το έτος έδωσε +20,73%. Το deal της Τέρνα Ενεργειακή θα είναι game changer για την μητρική ΓΕΚ Τέρνα καθώς θα ενδυναμώσει δραστικά την χρηματοοοικονομική της δομή τερματίζοντας τις ανησυχίες για το πως θα υποστηρίξει όλα τα έργα και τις παραχωρήσεις που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Στα 1,68 δισ. η χρηματιστηριακή αξία και η θέση της εταιρείας τόσο στον τομέα των παραχωρήσεων όσο και της κατασκευής δικαιολογεί πολύ μεγαλύτερες αξίες.

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, 25 Μαϊου 2023 - 14 Μαρτίου 2024

-- ΟΠΑΠ: Μετά το ισχυρότερο τρίμηνο όλων των εποχών, όπως ήταν το 4ο του 2023 και το τρέχον έτος έχει μπει με άριστες προοπτικές, ενώ η συνολική ανταμοιβή των μετόχων, μαζί με την επιστροφή κεφαλαίου που ανακοινώθηκε, φτάνει τα 1,85 ευρώ. Το Eurojackpot ξεκίνησε, ενώ το προσεχές καλοκαίρι θα είναι πλούσιο, καθώς έχουμε Euro 2024 και Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Επιστροφή στην (πλήρη) κανονικότητα. Άνοδος 0,30% χθες, στα 16,85 ευρώ.

-- Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή αντίδραση της μετοχής μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη που ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες των επενδυτών. Στο +2,09% χθες η μετοχή της, κόντρα στην πίεση που δέχονται οι μετοχές των άλλων συστημικών, καθώς πολλοί επενδυτές ρευστοποιούν κέρδη. Στο +13,61% από την αρχή του έτους. 

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 25 Μαϊου 2023 - 14 Μαρτίου 2024

-- Mytilineos: Βγήκε με εμφατικό τρόπο από τις συνεδριάσεις της... ταλαιπωρίας, κερδίζοντας χθες 3,40% και κλείνοντας στα 36,46 ευρώ. Μάλιστα, ο τζίρος ήταν πολύ μεγάλος, ξεπερνώντας τα 10,8 εκατ. ευρώ. Οι προσδοκίες για τη μετοχή είναι μεγάλες, όπως έδειξε και η χθεσινή ανάλυση της Pantelakis, που ανέβασε τον πήχη της τιμής στόχου στα 46 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 25 Μαϊου 2023 - 14 Μαρτίου 2024

-- Αεροδρόμιο: Μπαίνει σταδιακά στο ραντάρ των διεθνών οίκων, καθώς ξεκίνησαν κάλυψη οι Morgan Stanley και Deutsche Bank. Η Morgan Stanley δίνει σύσταση «equalweight» με τιμή-στόχο στα 8,7 ευρώ, δηλαδή σχεδόν στα επίπεδα που βρίσκεται τώρα η μετοχή, ενώ η Deutsche Bank δίνει σύσταση «hold» με τον στόχο να προσδιορίζεται στα 8,8 ευρώ.

-- Motor Oil: Είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά στις προηγούμενες συνεδριάσεις, σε βαθμό που να τίθεται το ερώτημα αν θα δοκίμαζε και τιμές κάτω από τα 26 ευρώ. Χθες, με μια εντυπωσιακή άνοδο 5,82% «χτύπησε» τα 27,62 ευρώ και απέδειξε ότι δεν έχει χάσει τη λάμψη της. Πρόσφατη ανάλυση της Optima δίνει τιμή στόχο στα 36,7 ευρώ, ενώ για το μέρισμα του 2023 η πρόβλεψη της χρηματιστηριακής είναι ότι θα φτάσει τα 1,3 ευρώ.

-- ΟΤΕ: Η χθεσινή άνοδος κατά 1,77% με κλείσιμο στα 13,8 ευρώ αναπτερώνει τις προσδοκίες μιας καλύτερης συμπεριφοράς από τη μετοχή, που έχει να δει τιμή κλεισίματος πάνω από τα 14 ευρώ από τις 20 Φεβρουαρίου. Στη σημερινή συνεδρίαση θα φανεί αν αυτό το πρώτο όριο, των 14 ευρώ, μπορεί να ξεπεραστεί άμεσα. Γεγονός είναι, πάντως, ότι το σχέδιο απόσχισης των υποδομών κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε νέα θυγατρική έχει τροφοδοτήσει αρκετές προσδοκίες για ανάδειξη κρυφών υπεραξιών του οργανισμού.

-- Καρέλιας: Απαξιωμένο το χρηματιστηριακό αποτύπωμα μιας εξαιρετικής εταιρείας, ενός επιχειρηματικού case study που – κατά τα λοιπά – κοσμεί την εγχώρια επιχειρηματικότητα, με άριστο εργασιακό περιβάλλον και πολλές παροχές. Χθες δεν άνοιξε καθόλου, προχθές με 9 τεμάχια υποχώρησε κατά 2,34%. Η μετοχή βρίσκεται στα 334 ευρώ, με αποτίμηση 921,8 εκατ. ευρώ, έχοντας ιστορικό υψηλό στα 364 ευρώ που βρέθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. Η Καρέλιας εισήλθε στο Χρηματιστήριο στις 23 Φεβρουαρίου 1976.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pixida, agores
MARKET MAKER

Το ΧΑ προπομπός της πτώσης, Aegean σε ρυθμό... πανδημίας και τα διεθνή ρίσκα

Οι πιέσεις εκδηλώθηκαν πρώτα στο ΧΑ και ακολούθησε η Ευρώπη, ο γεωπολιτικός κίνδυνος σταθερά στο προσκήνιο, η μεγάλη πτώση της Aegean, η Ελλάκτωρ άντεξε με στήριγμα την επιστροφή κεφαλαίου και γιατί πιέστηκε η ΤΕΝΕΡΓ.
stocks, xrimatistiria, agores
MARKET MAKER

Ψυχραιμία στις αγορές, η ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο και το χρήμα ρέει στη ΦΒΜΕΖΖ

Δεν κλονίζει τις αγορές το χτύπημα του Ιράν, η Mytilineos προχωρά την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο, η Phoenix Mezz ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη το 2023 και ΟΠΑΠ - Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα στην πτώση.
MARKET MAKER

Οι στόχοι για την Εθνική, ο ΟΤΕ έγινε στυλοβάτης, τα mezz και ο Mid Cap

Οι μεγάλες προσδοκίες των αναλυτών για την Εθνική, ο ΟΤΕ σε τροχιά ανάκαμψης, η Φουρλής θα δίνει guidance στους αναλυτές, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ σε ρυθμούς deal, οι ανακοινώσεις για mezz και οι μειωμένοι τζίροι στον Mid Cap.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

Τα καύσιμα του ΧΑ, το call της Intralot και η δύναμη της ΓΕΚ Τέρνα

Η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στους υπολογισμούς των επενδυτών, η κακή Πρωταπριλιά για τη Wall Street, η αντίδραση της Intralot και το σημερινό call, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 28,3% το α' τρίμηνο και το ράλι του ΟΛΠ.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
MARKET MAKER

Τα ρεκόρ στις αγορές, η προειδοποίηση JPMorgan, οι τράπεζες και η ΕΧΑΕ

Οι δείκτες στα ύψη, η JPMorgan φοβάται «διόρθωση από το πουθενά», πώς κινήθηκαν οι τράπεζες τον Μάρτιο, η Coca Cola πλησιάζει τα 11 δισ., οι «αδιόρθωτες» δαπάνες της ΕΧΑΕ, ο στόχος 20 ευρώ για ΟΠΑΠ και η Παπουτσάνης.
MARKET MAKER

Στο «συν» τον Μάρτιο ο Δείκτης, το ράλι της ΓΕΚ Τέρνα, ο ΟΤΕ και η Autohellas

Καλύφθηκαν οι απώλειες του Μαρτίου, η ΓΕΚ Τέρνα πρωταγωνιστεί με +17%, ο ΟΤΕ ανεβάζει ρυθμούς, η ΔΕΗ πήρε τα ηνία στον Large Cap, η Autohellas αδικείται στο ταμπλό και το Αεροδρόμιο ετοιμάζεται για τον 25άρη.