ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η «χρυσή» χρονιά στις αγορές: Όλοι βγήκαν κερδισμένοι

Κέρδη έως 34% με ταυτόχρονη άνοδο όλων των επενδυτικών κατηγοριών καταγράφονται φέτος στις αγορές. Η αλλαγή της πολιτικής της Fed «ξεκλείδωσε» αποδόσεις που ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες.

Φθάνοντας στη λήξη του 2019, οι επενδυτές «κάνουν ταμείο» και διαπιστώνουν ότι τα κέρδη που αποκόμισαν από όλες τις κατηγορίες επενδύσεων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. «Μια φορά στα δέκα χρόνια καταγράφονται τέτοιες αποδόσεις», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Το αμερικανικό αργό (WTI Crude) δίνει απόδοση 34%, ο S&P 500 27,5%, o παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI 22,9%, ο χρυσός 15%, οι μετοχές αναδυόμενων αγορών 14,1%, τα ομόλογα δολαρίου αναδυόμενων αγορών 12,3%, η παγκόσμια αγορά χρήματος απέδωσε 10,4%, τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα 6,9%, τα εμπορεύματα 4,6%, τα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου 2,3% και τα βιομηχανικά μέταλλα 1,5%.

Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις στις αγορές, όπου οι επενδύσεις με ρίσκο, όπως οι μετοχές, αλλά και οι θεωρούμενες ασφαλείς επενδύσεις, όπως τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα, έδωσαν ταυτόχρονα θετικές και μάλιστα υψηλές αποδόσεις. Χαμένος, αντίθετα, βγήκε όποιος ποντάρισε στην αγορά συναλλάγματος, περιμένοντας ότι θα ενισχυόταν το δολάριο, όπως σημειώνει το Bloomberg. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού επενδυτικού ομίλου KBC Asset Management NV, Ντερκ Θιλς, δηλώνει στο πρακτορείο ότι «ήταν μια πολύ καλή σοδειά».

Πίσω από αυτά τα μεγάλα κέρδη, βρίσκεται η πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 ήταν πολύ κακό για τις αγορές, καθώς η Fed είχε ανοίξει κύκλο αύξησης των επιτοκίων της. Όμως, προς έκπληξη των επενδυτών, η αμερικανική κεντρική τράπεζα έδωσε τέλος, από τον Ιανουάριο του 2019, στο «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής. Ύστερα από τέσσερις αυξήσεις του βασικού επιτοκίου μέσα στο 2018, το 2019 η Fed προχώρησε σε τρεις μειώσεις, δίνοντας ώθηση στις αγορές, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αυξήσεις το 2020.

Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι μεγάλες αποδόσεις που καταγράφονται φέτος είναι αποτέλεσμα της «βουτιάς» που είχε καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο του 2018. «Πολλά από όσα είδαμε στις αρχές του 2019 ήταν ουσιαστικά η ανάκτηση των απωλειών από τη διόρθωση που είχε σημειωθεί στα τέλη του 2018», όπως σχολιάζει ο Θιλς.

 

Έτσι, αν ξεχάσει κανείς για μια στιγμή ότι συνήθως μετράμε τις αποδόσεις μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος και μετρήσει τις αποδόσεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 ως τώρα, οι αποδόσεις φαίνονται πολύ μικρότερες. Για παράδειγμα, τα κέρδη του S&P 500 είναι περίπου 10% και του παγκόσμιου χρηματιστηριακού δείκτη λιγότερο από 7%. Στην ίδια περίοδο, πολύ μεγαλύτερη είναι η απόδοση των «ασφαλών καταφυγίων», όπως τα αμερικανικά ομόλογα και ο χρυσός.

Τι μπορεί να σημαίνουν για το 2020 οι εντυπωσιακές αποδόσεις του 2019. Όπως σημειώνει το Bloomberg, όσοι ασχολούνται στην Wall Street με προβλέψεις για την πορεία των μετοχών δίνουν τις λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις τους για την αναμενόμενη κίνηση του S&P 500 το επόμενο έτος, εδώ και δέκα χρόνια. Ο δείκτης βρίσκεται σε επίπεδα που ξεπερνούν όλες τις προσδοκίες, η αγορά έχει τιμολογήσει πολλά καλά νέα και πλέον φαίνεται ότι εξαντλούνται τα περιθώρια ανόδου, καθώς οι μετοχές είναι αρκετά ακριβές.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα ομόλογα, που δεν φαίνεται να έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου, εκτός αν υπάρξουν πολύ σοβαρές μακροοικονομικές ανατροπές. Είτε πρόκειται για τίτλους υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, ή και για τίτλους αναδυόμενων οικονομιών, η άνοδος των τιμών ως τώρα είναι τόσο μεγάλη, που είναι δύσκολο να συνεχισθεί το ράλι με τους ίδιους ρυθμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το κυνήγι των αποδόσεων στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων

Με τα επιτόκια να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επενδυτές και αποταμιευτές είναι υποχρεωμένοι να στραφούν σε επενδύσεις με ρίσκο για να βρουν καλή απόδοση. Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ράλι του δολαρίου φέρνει ανησυχία για την πορεία των διεθνών αγορών

Ο δείκτης δολαρίου έχει κερδίσει σχεδόν 4% από τα χαμηλά που είχαν καταγραφεί τον Φεβρουάριο, καθώς οι επενδυτές βλέπουν συνέχιση της αύξησης επιτοκίων της Fed. Πώς επηρεάζει την πορεία των αγορών.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Προεξοφλούν αναβάθμιση της Ελλάδας τα CDS των κρατικών ομολόγων

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει στις 92 μ.β., περίπου όσο και το αντίστοιχο για τα ιταλικά ομόλογα (90 μ.β.), καθώς η αγορά προεξοφλεί την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.