ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρίμηνο υψηλών κερδών για τις εισηγμένες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το 60% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Όμως, το 2023 θα είναι δύσκολο και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η bear market δεν έχει τελειώσει.

Η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των μεγεθών εννεάμηνου για τις ευρωπαϊκές εταιρείες σκορπά αισιοδοξία στις αγορές, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η πορεία αυτή θα αντιστραφεί το 2023 λόγω της ύφεσης και καλό θα είναι οι επενδυτές να μην προετοιμάζονται για σύντομη λήξη της bear market.

Πάνω από το ένα τρίτο των 600 εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600 έχουν ανακοινώσει κέρδη μέχρι στιγμής και, από αυτές, το 60% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv I/B/E/S, η οποία σημειώνει ότι σε ένα τυπικό τρίμηνο, το 53% συνήθως ξεπερνά τις προβλέψεις.

Τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν επίσης ότι οι αναλυτές αναμένουν από τις εισηγμένες στον STOXX 600 τριμηνιαία αύξηση των κερδών κατά 32,2% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με μόλις 4,3% για τον δείκτη S&P 500 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά την αύξηση της κερδοφορίας, «βαρίδι» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποτελεί η εκτίμηση ότι το 2023 η Ευρώπη θα περάσει σε ύφεση, με αποτέλεσμα ο STOXX να οδεύει ήδη προς τις υψηλότερες ετήσιες απώλειές του από το 2008 με πτώση 14% από την αρχή του έτους.

«Ιστορικά είναι λίγο πολύ πρωτοφανές η αγορά να βυθίζεται πριν καν δούμε την έναρξη του καθοδικού κύκλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί και το αντίθετο», σημείωσε ο Γκράχαμ Σέκερ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών στη Morgan Stanley και προσέθεσε «το θέμα είναι πόσο μεγάλο μέρος της αναμενόμενης μείωσης των κερδών έχει ήδη ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις».

Τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι η ετήσια αύξηση των κερδών αναμένεται, με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών, να συρρικνωθεί στο 20,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και σε μόλις 4,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, προτού γίνει αρνητική αργότερα μέσα στο έτος.

Η άνθηση του ενεργειακού τομέα στην Ευρώπη είναι ένας παράγοντας που στηρίζει τα κέρδη μαζί με το ασθενέστερο ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι σημειώνουν επίσης πώς τα έσοδα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί, αλλά μέχρι στιγμής οι εταιρείες δείχνουν ότι έχουν καταφέρει να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος.

Από τις 243 που έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα, το 80,7% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε ό,τι αφορά τα έσοδα, σε σύγκριση με το 58% σε ένα μέσο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Ο STOXX 600 εισήλθε τεχνικά σε bear market στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν συσσώρευσε απώλειες άνω του 20% σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο που είχε κατακτήσει τον Ιανουάριο. Ο Σέκερ της Morgan Stanley επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι η bear market έχει τελειώσει. Αλλά, όπως είδαμε και την περίοδο 2008-2009, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ακόμη εξάμηνο έντονης αστάθειας, με περιόδους υποχώρησης».

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της UBS, οι ευρωπαϊκές και βρετανικές μετοχές ήδη τιμολογούν 80% και 68% πιθανότητα ύφεσης, αντίστοιχα, σε σύγκριση με μόλις 41% για τις αμερικανικές μετοχές, ενώ εκτιμούν ότι το ναδίρ για τις ευρωπαϊκές μετοχές θα εμφανιστεί στο β’ τρίμηνο του 2023 και κατόπιν θα υπάρξει σταδιακή ανοδική πορεία. 

«Τα κέρδη ήταν αρκετά καλύτερα, αλλά πιστεύω ότι έχουν, ήδη, τιμολογηθεί», εκτιμά η Σούζαν Κιν, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Amundi, τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων της Ευρώπης. «Πρέπει να παρακολουθούμε τι συμβαίνει σε μακροοικονομικό επίπεδο και αν οι αντίθετοι άνεμοι από τον πληθωρισμό, για παράδειγμα, θα γίνουν πιο έντονα αισθητοί σε ορισμένους τομείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η εξέταση των στοιχείων ανά χώρα για τις ευρωπαϊκές μετοχές «είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Δύσκολο το 2023 για τις αγορές, τι εκτιμούν 22 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι

Ύφεση σε ΗΠΑ, ευρωζώνη και Βρετανία, διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και δυσκολίες για την οικονομία της Κίνας οι βασικοί «πονοκέφαλοι» για τις αγορές φέτος.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα «βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για ενέργεια - επιτόκια

Το σαμποτάζ στον Nord Stream, η ολοκλήρωση των «δημοψηφισμάτων» στην Ουκρανία και η βεβαιότητα για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων οδηγούν σε νέα σημαντική πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων.