ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό περιμένουν οι επενδυτές

Οι ανακοινώσεις για τα επίπεδα πληθωρισμού σε χώρες των G10 θα βρεθούν στο επίκεντρο των επενδυτών για να εντοπιστούν ενδείξεις πως κορυφώνονται οι πιέσεις, ενώ ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι δυο προγραμματισμένες ομιλίες της Κ. Λαγκάρντ.

Οι ειδήσεις για τις οποίες απεγνωσμένα ήλπιζαν οι αγορές ανακοινώθηκαν τελικά την περασμένη εβδομάδα. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο, τα επιτόκια των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την εποχή της πανδημίας, και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παγκοσμίως εκτινάχθηκαν στα ύψη πανηγυρικά.

Όπως σημειώνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, το δολάριο γνώρισε ένα από τα πιο απότομα πτωτικά διήμερα στην ιστορία, υποχωρώντας από σχεδόν 6% (έναντι του ιαπωνικού γεν) σε κάτι λιγότερο από 2% (έναντι του καναδικού δολαρίου, που κατείχε τη δεύτερη χειρότερη απόδοση της εβδομάδας). Ανοδικά κινήθηκαν και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Η αξιοσημείωτη εξαίρεση ήταν το ρεάλ της Βραζιλίας, όπου οι αγορές είχαν μια σκληρή αντίδραση σε μια ομιλία του Λούλα στην οποία δήλωνε ότι τάσσεται υπέρ των μη χρηματοδοτούμενων δαπανών τύπου Λιζ Τρας

Αυτή την εβδομάδα, η προσοχή θα είναι σε μια σειρά από εκθέσεις για τον πληθωρισμό για τον μήνα Οκτώβριο σε πολλές χώρες της G10, όπως η Σουηδία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. Θα εξεταστούν εξονυχιστικά για ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται, αν και πιστεύουμε ότι η θετική έκπληξη την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ δεν μπορεί να επεκταθεί σε άλλους οικονομικές περιοχές. Θα επικεντρωθούμε και στις δύο προγραμματισμένες ομιλίες της Κριστίν Λαγκάρντ. Προς το παρόν, το αδυσώπητο ράλι του δολαρίου φαίνεται να έχει κορυφωθεί με το δολάριο να αναμένεται βραχυπρόθεσμα να αντιμετωπίσει σημαντικότερες αντιστάσεις. 

Στερλίνα 

Η έκθεση για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου της περασμένης εβδομάδας είχε ανάμικτα νέα. Ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο, αλλά και πάλι αρνητική. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρίσκεται ήδη σε τεχνική ύφεση, αν και μέχρι στιγμής οι αριθμοί καταδεικνύουν μια σύντομη και ρηχή ύφεση. Αυτή η εβδομάδα θα έχουμε πληθώρα ανακοινώσεων στοιχείων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την έκθεση για την απασχόληση που θα εκδοθεί την Τρίτη, θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη. Το πρώτο αναμένεται να αποτυπώσει ισχυρή αύξηση στην απασχόληση για τον Οκτώβριο. Το δεύτερο, αναμένεται να δείξει τον δομικό πληθωρισμό σταθερά αρκετά πάνω από το 6%. Τεχνική ύφεση ή όχι, πάντως δεν πιστεύουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να υποστηρίξει το να διακοπεί σύντομα τη σύσφιξη, δεδομένου αυτού του σκηνικού, και αναμένουμε υψηλότερο τερματικό επιτόκιο από ό,τι οι αγορές. 

Ευρώ 

Καμία σημαντική είδηση δεν ανακοινώθηκε από την ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας το ευρώ να συναλλάσσεται κυρίως ελέω ειδήσεων προερχόμενες από άλλες περιοχές, σημαντικότερη εκ των οποίων ήταν η έκθεση για τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Περαιτέρω ειδήσεις που υποδηλώνουν ότι η Κίνα μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τον COVID, που θα μπορούσαν να ανοίξουν την όρεξη για ευρωπαϊκές εξαγωγές εκεί, ενίσχυσαν επίσης το κοινό νόμισμα που έφτασε σε άνοδο σχεδόν 4% έναντι του δολαρίου.

Εξακολουθούμε να βλέπουμε την αγορά να τιμολογεί το Ευρωπαϊκά τελικά επιτόκια πολύ χαμηλά και εκτός οικονομικής πραγματικότητας, ενώ υπάρχει και η ανελέητη άνοδος του πληθωρισμού. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έχει δύο ευκαιρίες να ωθήσει ανοδικά αυτές τις εκτιμήσεις, μία τη Τετάρτη και μία Παρασκευή. Δεν θα υπάρχουν πολλά γεγονότα αυτήν την εβδομάδα για να κινήσουν τις αγορές στην Ευρωζώνη

Δολάριο 

H έκθεση για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου ήταν καλά νέα, και δικαίως γιορτάστηκε από τις αγορές ως τέτοια. Οι υψηλές τιμές ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο, και μείωσαν τόσο τον δομικό όσο και τον ονομαστικό δείκτη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ονομαστικός μειώνεται εδώ και μερικούς μήνες, και ενώ ο πιο σημαντικός δομικός δείκτης δεν πέφτει ακόμη, αλλά ούτε και αυξάνεται. Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε λιγότερες ειδήσεις από τις ΗΠΑ, αλλά αντ’ αυτών θα έχουμε μια σειρά ομιλίες (τουλάχιστον επτά) αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αγορές θα τις διαβάσουν ανυπόμονα, προκειμένου να βρουν σημάδια από τον αντίκτυπο της έκθεσης για τον πληθωρισμό της περασμένης εβδομάδας, καθώς και ενδείξεις για τις προσδοκίες της Τράπεζας για τις αυξήσεις του Δεκεμβρίου και το τελικό καταθετικό επιτόκιο της FED

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Epitokia, Rates
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Σοφή η κίνηση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Εξαιρετικά χαμηλές είναι πλέον οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, γεγονός που μπορεί να δώσει περιθώρια για κάποια ανοδική πορεία στο ευρώ εφόσον συνεχίσουν να μειώνονται οι ανησυχίες.
inflation-πληθωρισμός
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών γιορτάζουν την κινεζική αισιοδοξία

Στην Ευρώπη, μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, με το δομικό πληθωρισμό να σημειώνει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, κάτι που σημαίνει υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πληθωρισμός και άνοδος επιτοκίων καθορίζουν την κίνηση των αγορών

Οι παγκόσμιοι δείκτες PMI οικονομικής δραστηριότητας θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αν και δεν αναμένεται να αποκλίνουν ιδιαίτερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πληθωρισμός ΗΠΑ και ΑΕΠ Ευρωζώνης στο επίκεντρο των αγορών

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα δεδομένα που αποτελούν τον οδηγό για τις προσδοκίες από την Κεντρική Τράπεζα: την έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, που θα δημοσιευτεί την Τρίτη.