ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο, δεν αναμένεται αλλαγή στην πολιτική του ΟΠΕΚ+

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει ο ΟΠΕΚ+, με το πετρέλαιο να ενισχύεται λόγω υποχώρησης των αμερικανικών αποθεμάτων αλλά και εκτίμησης για περαιτέρω μείωση της ρωσικής παραγωγής.

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% εμφανίζει το πετρέλαιο, καθώς καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση στα αμερικανικά αποθέματα, ενώ οι ελπίδες για χαλάρωση της πολιτικής «μηδενικού COVID» από την Κίνα ενισχύει τις πιθανότητες μεγαλύτερης αύξησης της ζήτησης. Το brent ενισχύεται 3,47% στα 87,17 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό ακολουθεί ανάλογη πορεία με κέρδη 3,76% στα 81,16 δολάρια. 

Την ίδια ώρα η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη στις 4 Δεκεμβρίου και όχι δια ζώσης συνάντηση «δείχνει» διάθεση από τα μέρη του διεθνούς οργανισμού να μην προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή της υφιστάμενης πολιτικής παραγωγής και αυτό σε μία περίοδο που αναμένεται απόφαση της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. 

«Το πιθανότερο είναι ο ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, περιμένοντας και τις εξελίξεις στην ΕΕ», εκτιμά πηγή του οργανισμού που μίλησε στο Reuters. 

Υπενθυμίζεται ότι το καρτέλ τον Οκτώβριο αποφάσισε να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά δύο εκατ. βαρέλια, που αντιστοιχεί στο 2% των προμηθειών σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό θα ισχύσει έως και τον Δεκέμβριο του 2023. 

Την ίδια ώρα τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 7,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute την Τρίτη. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια την Τετάρτη.

Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ρωσική παραγωγή αργού θα περιοριστεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο επικεφαλής του Φατίχ Μπιρόλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να επιβραδύνουν τη ζήτηση πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας «χαμήλωσε» την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα αναφέροντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να ανακοπεί η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου που είναι σε εξέλιξη.