ΓΔ: 1424.77 1.21% Τζίρος: 176.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ανοδική πορεία για το Χρηματιστήριο, κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές

Ξεπερνούν το 2% τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη, με τον Γεν. Δείκτη να παραμένει υψηλότερα από το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων και την αγορά να εμφανίζει πορεία καλύτερη της Ευρώπης.

Η συνέχιση της αντίδρασης των τραπεζικών μετοχών οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα την αγορά, αν και με αρκετά προσεκτικό τρόπο, αν και όλα δείχνουν ότι η κόντρα του κλάδου με την κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σταματήσει αλλά πιθανώς να έχει και άλλα «επεισόδια». 

Την ίδια ώρα η σταθερή διατήρηση της αγοράς άνω του επιπέδου των 900 μονάδων δείχνει ότι διαθέτει αντοχές στις πιέσεις, συνεχίζοντας να έχει εικόνα καλύτερη αυτής των ευρωπαϊκών αγορών, στηριζόμενη και στην αντίστοιχη πορεία της εγχώριας οικονομίας σε σύγκριση με αυτή της ευρωζώνης. Επιπρόσθετα όλα δείχνουν ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν εντάξει, έως ένα βαθμό, και το ελληνικό χρηματιστήριο στο στόχαστρό τους, κάτι που αποδεικνύει και η διατήρηση της αξίας των συναλλαγών σε καλά επίπεδα. 

Παρά ταύτα η υποχώρηση της ανάπτυξης στο γ' τρίμηνο, βάσει των χθεσινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, δημιουργεί αρκετό προβληματισμό, καθώς καταγράφηκε σημαντική πτώση της κατανάλωσης, σε μία ένδειξη ότι η διεθνής ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά και την Ελλάδα, κάτι απόλυτα φυσικό και σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτο. 

Στις διεθνείς αγορές καταγράφεται αρκετή νευρικότητα, εν αναμονή της επόμενης εβδομάδας όπου συνεδριάζουν ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας και Fed, ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,17%, ενώ άνοδο 0,23% εμφανίζουν τα futures του S&P 500. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:20 εμφανίζει κέρδη 0,73% στις 916,97 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 8,5 εκατ. ευρώ. Άνοδος 0,86% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο +0,77%. 

Κέρδη 2,01% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να έχει άνοδο 2,59%, τη Eurobank να ενισχύεται 1,91%, την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει κέρδη 1,09% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 2,61% υψηλότερα. Ένα από τα βασικά θέματα στην κόντρα κυβέρνησης - τραπεζών είναι τα έσοδά τους από τις προμήθειες, Όμως ένα γίνει μία σύγκριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με αυτό της ευρωζώνης θα διαπιστωθεί ότι οι εγχώριοι όμιλοι κερδίζουν... ψίχουλα από αυτόν τον τομέα.

Με θετικό πρόσημο κινείται το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ να εμφανίζουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπιες απώλειες 0,13% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο +0,8% και τον ΟΠΑΠ να έχει κέρδη 0,18%. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ