ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, Plithorismos, Agores, markets
Φωτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» για πληθωρισμό στις ΗΠΑ και νέες αυξήσεις επιτοκίων της Fed

Οι τιμές παραγωγού που επηρεάζουν με καθυστέρηση τον πληθωρισμό ανέβηκαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και υποστηρίζουν την περαιτέρω αύξηση επιτοκίων από τη Fed το 2023.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Νοέμβριο περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, με ώθηση από τις υπηρεσίες και υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα των πληθωριστικών πιέσεων που στηρίζουν τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έως το 2023.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση σκαρφάλωσε 0,3% για τρίτο μήνα και αυξήθηκε κατά 7,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή. Τα μηνιαία κέρδη για τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα.

Ταυτόχρονα, η ετήσια αύξηση ήταν η μικρότερη των τελευταίων 18 μηνών, παρατείνοντας μια πολύμηνη χαλάρωση και υποδηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη περιθώριο να παύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο έτος, όπως αναμένεται. Η ψυχρότερη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έχει αφαιρέσει κάποια πίεση από τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι μέσες εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων προέβλεπαν αύξηση του δείκτη κατά 0,2% τον Νοέμβριο και 7,2% από το 2021.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,4% τον Νοέμβριο και αυξήθηκε 6,2% σε ετήσια βάση.

Με τον βασικό πληθωρισμό αγαθών να χαλαρώνει, η προσοχή μετατοπίζεται στην αύξηση των τιμών στην πλευρά των υπηρεσιών της οικονομίας. Οι συνιστώσες της στέγασης, οι οποίες αποτελούν επί του παρόντος βασικό μοχλό του πληθωρισμού των καταναλωτών, αναμένεται τελικά να στραφούν, αλλά οι μισθοί ενδέχεται να αποδειχθούν κλειδί για την τελική πορεία του πληθωρισμού.

Ο S&P 500 άνοιξε χαμηλότερα, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν άλμα και το δολάριο παρουσίασε διακυμάνσεις.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία του ότι οι βασικές υπηρεσίες εκτός κατοικίας, όπως μετρώνται από έναν δείκτη που συνδέεται με την προσωπική κατανάλωση, «μπορεί να είναι η πιο σημαντική κατηγορία για την κατανόηση της μελλοντικής εξέλιξης του βασικού πληθωρισμού». Και ότι «η αγορά εργασίας κατέχει το κλειδί για την κατανόηση του πληθωρισμού σε αυτή την κατηγορία».

Αγαθά, υπηρεσίες

Η έκθεση της Παρασκευής έδειξε ότι οι τιμές των αγαθών συρρικνώθηκαν κατά 0,1%, λόγω του υψηλότερου κόστους των τροφίμων. Οι τιμές των υπηρεσιών κατέγραψαν την ισχυρότερη πρόοδο των τελευταίων τριών μηνών, με αύξηση 0,4%. Η αύξηση αντανακλούσε το υψηλότερο κόστος για τις συμβουλές χρηματιστηριακών υπηρεσιών για κινητές αξίες, το χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων και οχημάτων και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου.

Οι τιμές παραγωγού εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των υπηρεσιών εμπορίου -που αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες συνιστώσες του δείκτη- αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 4,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ετήσια αύξηση ήταν η μικρότερη από τον Απρίλιο του 2021.

Το κόστος των μεταποιημένων αγαθών για την ενδιάμεση ζήτηση, το οποίο αντανακλά τις τιμές νωρίτερα στον αγωγό παραγωγής, μειώθηκε για πέμπτο μήνα, καθοδηγούμενο από την πτώση των ενεργειακών αγαθών. Περισσότερο από το ένα τρίτο της μείωσης αποδόθηκε στο φθηνότερο καύσιμο ντίζελ.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επίσης μια διαρκή άμβλυνση των πιέσεων στο κόστος. Ο δείκτης του Institute for Supply Management για τις τιμές που πληρώνουν οι κατασκευαστές για πρώτες ύλες μειώθηκε τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. Και ένας σύνθετος δείκτης της S&P Global για τις τιμές των εισροών υποχώρησε για έκτο συνεχόμενο μήνα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BlackRock
ΑΓΟΡΕΣ

BlackRock: Λάθος η εκτίμηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων

Ο κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως τονίζει σε έκθεσή του ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο πληθωρισμός είναι ο βασικός τους στόχος και θα συνεχίσουν τις αυξήσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα αύξηση επιτοκίου 0,25% από τη Fed, τι λέει για τις τράπεζες

H Fed στην ανακοίνωσή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει μελλοντικά και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων σημειώνοντας πως μπορεί να χρειαστεί κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά την κατάρρευση της SVB

Η κατάρρευση της SVB αναμένεται να οδηγήσει την Fed σε μια πολύ λιγότερο δυναμική προσέγγιση στις επόμενες συνεδριάσεις με την αγορά να εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιοριστεί στις 25 μονάδες βάσης.