ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη μετά τις συνεχείς πιέσεις

Να αφήσουν πίσω τους την ιδιαίτερα δύσκολη προηγούμενη εβδομάδα προσπαθούν οι αγορές, έχοντας «χωνέψει» την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών για διατήρηση μίας αρκετά επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

Σε πορεία ανάκαμψης μετά από δύο διαδοχικές εβδομάδες απωλειών κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο που προκάλεσαν ΕΚΤ και Fed για εφαρμογή μίας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής αλλά και υπό τον φόβο διολίσθησης οικονομίας σε ύφεση, γεγονός που θα πλήξει και την εταιρική κερδοφορία. 

Κέρδη 0,49% για τον Stοxx 600, με τον DAX στο +0,50%, τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,33% και τον CAC 40 να έχει άνοδο 0,58%. Κέρδη 0,62% για τον FTSE MIB και 0,10% για τον ΙΒΕΧ 35. 

Ανοδική πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,35%, τον S&P 500 στο +0,41% και τον Nasdaq να έχει άνοδο 0,46%. 

Η αισιοδοξία που ενισχύθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ήταν ηπιότερα του αναμενόμενου έχει εξασθενήσει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έστειλαν το μήνυμα ότι δεν έχουν καμία διάθεση να τερματίσουν τους κύκλους σύσφιξης της πολιτικής τους. 

«Πολλοί παράγοντες υποδεικνύουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, γεγονός που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως η Fed, θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά επιθετικές, πιθανώς περισσότερο από ό,τι τι τιμολογούν οι αγορές», εκτιμούν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Saxo Bank.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποίησαν ότι η επερχόμενη ύφεση των κερδών θα μπορούσε να αποδειχθεί παρόμοια με την ύφεση του 2008/2009, ενώ το 2023, «οι μειώσεις των τιμών των μετοχών θα είναι πολύ χειρότερες από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι επενδυτές».

Ήπια θετικά κινείται η αγορά πετρελαίου, μετά από μία σειρά συνεδριάσεων όπου δέχθηκε πιέσεις, με το brent να ενισχύεται 0,29% στα 79,27 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει κέρδη 0,21% στα 74,62 δολάρια. Μεγάλες πιέσεις για το φυσικό αέριο, με πτώση άνω του 5% στα 109 ευρώ και εν αναμονή των αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ για το ακριβές ύψος τιμής στο οποίο θα επιβληθεί πλαφόν. 

Ανοδικές τάσεις και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,35% στα 1.806,65 δολάρια, ενώ κέρδη 0,99% σημειώνει ο άργυρος στα 23,5 δολάρια. 

Πιέσεις δέχθηκαν οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον Nikkei στο -1,05%, τον Hang Seng να υποχωρεί 0,60% και τον Shanghai Composite να έχει απώλειες 1,92%. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ταμπλό χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο ΧΑ, κάτω από τις 2.600 μονάδες ο ΓΔ - Απώλειες και στην Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1,30% κάτω από τις 2.600 μονάδες, ενώ πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Στατιστικά μετοχών σε κόκκινο
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο ΧΑ με πιέσεις στις τράπεζες – Αρνητικό και στις ευρωαγορές το κλίμα

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,50%. Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πετρελαίου και ομολόγων.
Χρηματιστηριακή αγορά γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος με οδηγό τις τράπεζες – Κέρδη και στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 2,98%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.680,90 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ήπια άνοδος μετά τις ισχυρές απώλειες – Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,55%, ενώ μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων σε Ισπανία και Γαλλία.