bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Η «χρυσή» δωδεκάδα μετοχών που ηγούνται της ανόδου στο χρηματιστήριο

Ποιοι τίτλοι έχουν καλύτερη απόδοση από το FTSE 25 από την αρχή του έτους και φτάνουν ως το 31%. Ενδιαφέρουσα εβδομάδα με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2022 και την ετυμηγορία της Fitch για το χρέος.

Στην τελευταία ολοκληρωμένη εβδομάδα του μήνα μπαίνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο και ενώ απομένουν εφτά συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, υπάρχει μια «μαγιά» 14 συνεδριάσεων που βοηθά στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για τη συνέχεια.

Και η νέα εβδομάδα αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όπως ήταν όλες οι προηγούμενες αυτού του μήνα, καθώς ξεκινούν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (Mytilineos Πέμπτη), ενώ όλο το focus θα εστιαστεί την Παρασκευή όπου ο οίκος Fitch θα προχωρήσει στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (τρέχουσα αξιολόγηση ΒΒ+, δύο βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα).

Ενώ απομένουν εφτά συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 5,30%, ο FTSE 25 είναι στο +5,55%, ο Mid Cap κερδίζει 5,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 13,29%.

Η αγορά παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, καθώς οι μέσες συναλλαγές από τα 55 εκατ. ευρώ του περασμένου Δεκέμβρη έχουν εκτοξευτεί 86,9 εκατ. ευρώ έως τώρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα 111 εκατ. ευρώ, λόγω της έκτακτης αναδιάταξης χαρτοφυλακίων που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Τράπεζες, κατασκευές – υποδομές, καθώς και κάποιες άλλες μετοχές της πραγματικής οικονομίας ξεχωρίζουν με έμφαση το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου, όμως υπάρχουν και κορυφαία blue chips που υστερούν καταφανώς, καθώς, δεδομένου ότι είναι στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων, αν είχαν ελάχιστα διαφορετική εικόνα, ο Γ.Δ. θα είχε ήδη πιάσει τις 1.000 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τρία κορυφαία blue chips της αγοράς βάσει κεφαλαιοποίησης, Coca Cola HBC, OTE και ΟΠΑΠ κινούνται αρνητικά αυτό το διάστημα της ευδαιμονίας του χρηματιστηρίου, επηρεάζοντας εύλογα το Γ.Δ. Η Coca Cola HBC μετά τη μεγάλη πτώση άνω του 27% το 2022, υποχωρεί σε ποσοστό 2,96% και φέτος, ενώ οριακή πτώση 0,30% και 0,41% καταγράφουν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ αντίστοιχα. Και οι τρεις μετοχές, αθροιστικά, επηρεάζουν τη διαμόρφωση του Γ.Δ. σε ποσοστό 18,12%.

Επίσης, εντυπωσιακή είναι η υστέρηση της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) που υποχωρεί σε ποσοστό 4,87% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον Large Cap, ενώ στο -3,08% είναι και η Lamda Development συνεχίζοντας την αδιάφορη και μάλλον προβληματική συμπεριφορά της στο ταμπλό, καθώς πέρυσι έχασε 15,30%.

Πτώση 2,65% σημειώνει και η ΕΥΔΑΠ που προέρχεται από το περυσινό -12,90%, η Autohellas είναι στο -0,77% και η Τέρνα Ενεργειακή στο -0,20%. Η τελευταία προέρχεται από το +50,10% πέρυσι, ενώ έχει υπεραποδώσει όλα τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά υψηλά της.

Ποιοι ξεχωρίζουν

Δώδεκα μετοχές του FTSE 25 που ξεχωρίζουν από την αρχή του έτους με αποδόσεις μεγαλύτερες από το 5,55% που «έγραψε» ο δείκτης (βλ. πίνακα). Υπάρχουν οκτώ μετοχές του Large Cap που έχουν διψήφιο ποσοστό απόδοσης το πρώτο 20ήμερο του Γενάρη, ενώ δώδεκα συνολικά μετοχές έχουν καλύτερη απόδοση από αυτή του Γενικού Δείκτη. Πρώτη σε απόδοση η Ελλάκτωρ που κερδίζει 31,43% μετά και το ξέσπασμα (+12,47%) της Παρασκευής, η Πειραιώς βρίσκεται στο +16,68%, η Σαράντης +16,33%, Alpha Bank +15,60%, Aegean Airlines +11,91%, Eurobank +11,56%, Τιτάν +11,28% και Quest Συμμετοχών +11,25%.

Οι μετοχές με υψηλότερη απόδοση από τον FTSE 25

ΜετοχήΑπόδοση από την αρχή του έτους
Ελλάκτωρ31,43%
Πειραιώς16,68%
Σαράντης16,33%
Alpha Bank15,60%
Aegean Airlines11,91%
Eurobank11,56%
Τιτάν11,28%
Quest Συμμετοχών11,25%
Εθνική Τράπεζα9,69%
Mytilineos9,36%
ΟΛΠ7,22%
ΓΕΚ Τέρνα7,16%
FTSE 255,55%

Στον Mid Cap οι μετοχές των κατασκευών, ενέργεια και υποδομών ξεχωρίζουν, όπως ξεχωρίζει και ο τίτλος της ΕΧΑΕ που έχει υστερήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά ευνοείται από την αύξηση συναλλαγών στο Χ.Α. και τα κέρδη που θα έχει στη δευτερογενή από τις αυξήσεις κεφαλαίου. Η AVAX κερδίζει 17,24%, η Cenergy Holdings είναι στο +13%, η Ολυμπιακή Τεχνική +12%, ΕΧΑΕ +11,61%, Intrakat +10,27%, Fourlis +9,85%, ΕΥΑΘ +6%, Αλουμύλ +5,08% κ.ο.κ. Αίσθηση κάνει το -6% της Dimand που διαπραγματεύεται μόνιμα κάτω από την τιμή εισαγωγής των 15 ευρώ.

Μεγάλες προσδοκίες

Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες 14 συνεδριάσεις του έτους αφήνουν μεγάλες υποσχέσεις για τη συνέχεια. Σχεδόν καθημερινά υπάρχουν σημαντικές κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων και μεγάλα πακέτα σε κορυφαίες μετοχές, όπως είναι οι κινήσεις αξίας πάνω από 110 εκατ. ευρώ που έγιναν την περασμένη Τετάρτη σε εφτά κορυφαία blue chips της αγοράς που διακίνησαν τζίρους από 14 έως 25,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, μόνο δύο μετοχές, οι ΟΤΕ και Alpha Bank διακίνησαν πάνω από το ¼ του συνολικού τζίρου με 48,7 εκατ. ευρώ, τέσσερις μετοχές ξεπέρασαν τα 18 εκατ. ευρώ έκαστη και συνολικά εφτά μετοχές ξεπέρασαν τα 14 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν αρκετές εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου (Intrakat, Attica Bank κ.α.), ενώ ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη αφετηρία συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια των ανακεφαλαιοποιήσεων και των πολλαπλών reverse split.

Η αγορά κυριαρχείται από γόνιμες διεργασίες τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο, καθώς κυοφορούνται deals και συμφωνίες, επίκειται η ετυμηγορία του οίκου Fitch την προσεχή Παρασκευή, ενώ μεγάλες είναι οι προσδοκίες και από τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού και των υπουργών με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της υφηλίου στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός.

Ηλ. Ζαχαράκης: Έρχεται καταιγισμός κατασκευαστικών έργων

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνει πως «είμαστε και η μόνη αγορά που ουσιαστικά βρισκόμαστε σε νέα πολυετή υψηλά και αυτό και μόνο δείχνει ότι προεξοφλούμε την επενδυτική βαθμίδα, όποτε αυτή και αν έρθει. Η οικονομία μας και παράλληλα η αγορά μας έχει κάτι πολύ θετικό να περιμένει στο μέλλον.

Ο μισός τραπεζικός κλάδος αμέσως και μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων, αναμένεται μετά από 1 ½ δεκαετία να δώσει μέρισμα. Χωρίς τα βαρίδια των κόκκινων αλλά και με διάθεση να ανοίξουν την κάνουλα του δανεισμού μπορεί να κάνει την διαφορά. Η έξοδος της χώρας στις αγορές παράλληλα με τραπεζικές εκδόσεις δείχνει ότι όλα βαδίζουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η χώρα κατάφερε να σηκώσει 3,5 δισ. ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο από το αναμενόμενο.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε μία πραγματική καταιγίδα νέων προκηρύξεων για νέα κατασκευαστικά έργα. Τα ενεργειακά projects έχουν πάρει φωτιά ενώ οι επιδοτήσεις μέσω του ταμείου ανάκαμψης με νέες προκηρύξεις σε ψηφιακά έργα και όχι μόνο ακολουθούν. Σίγουρα έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει επένδυση όλα τα προηγούμενα χρόνια και ουσιαστικά το νέο πακέτο είναι δυσανάλογα μεγάλο με την οικονομία».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο χρηματιστής σημειώνει πως «είχαμε την πρώτη σοβαρή διόρθωση», σημειώνοντας πως «οι πλέον βραχυπρόθεσμοι θα πρέπει να προσέξουν αν χαθεί το χαμηλό της Πέμπτης χωρίς αυτό να αλλάζει την ημερήσια εικόνα της αγοράς. Όσο αυτό συντηρείται, ο στόχος των 1.038 μονάδων για το Γ.Δ. είναι σε ισχύ, ενώ μια οπισθοχώρηση (κάτω από το χαμηλό της Πέμπτης) θα καθυστερήσει την τεχνική εικόνα.

Αν χαθεί το χαμηλό της Πέμπτης, τότε η αγορά θα μπορούσε να δώσει μια καλύτερη διόρθωση προς την ζώνη των 930 – 940 μονάδων, ενώ η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 996 μονάδες πριν το μεγάλο στόχο των 1.038 μονάδων.

Το 2023 φαίνεται να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες χρηματιστηριακές και όχι μόνο χρονιές. Η ανοδική κίνηση δεν μπορεί να είναι μονοτασική και θα πρέπει να δώσει και διορθώσεις για να μπορέσει να προσελκύσει και νέους επενδυτές. Τα ξαφνικά πακέτα μετά το κλείσιμο της προηγούμενης Τετάρτης - ανεξάρτητα για τον λόγο τον οποίο έγιναν - δείχνουν ότι μπροστά μας έχουμε να δούμε καταστάσεις που έχουμε ξεχάσει πολλά χρόνια.

Η τάση αλλά και ο τρόπος που ανεβαίνει η αγορά θυμίζει το 2014, που ήταν και το έτος εκείνο που προσέλκυσε νέα κεφάλαια και επενδυτές με εξαίρεση τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών τα επόμενα χρόνια. Να θυμίσουμε ότι η αγορά κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο που την προβληματίζει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αν τα καταφέρει θα ανοίξει ο δρόμος για πολύ υψηλότερα επίπεδα».

Η αλήθεια είναι ότι πλέον η οικονομία αποδεικνύει ότι έχει μπει σε μεσοπρόθεσμη ανοδική ρότα έχοντας πετάξει από πάνω της τα τραπεζικά κόκκινα βαρίδια και παράλληλα αποδείξει ότι μπορεί να κινηθεί με σημαντικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα σε ένα παγκόσμιο δύσκολο περιβάλλον».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες πάλι στο τιμόνι

Έχοντας διορθώσει αρκετά, το Χ.Α. το τελευταίο διήμερο παρουσιάζει εικόνα τεχνικού απεγκλωβισμού και αντιδρά με δυναμική άνοδο με τις τράπεζες να έχουν τεθεί πάλι επικεφαλής. Ζητούμενο να «δέσουν» οι 1.420 μονάδες.
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ήλθε η «αιχμηρή» διόρθωση στο ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου και η διεθνής πτώση έφεραν τη χθεσινή «βουτιά». Αποδίδεται περισσότερο σε απουσία αγοραστών, παρά σε πανικό πωλητών. Τι λένε στο BD Ν. Χρυσοχοΐδης και Λ. Παπακωνσταντίνου.