ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Δυναμικό ριμπάουντ στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες πάλι στο τιμόνι

Έχοντας διορθώσει αρκετά, το Χ.Α. το τελευταίο διήμερο παρουσιάζει εικόνα τεχνικού απεγκλωβισμού και αντιδρά με δυναμική άνοδο με τις τράπεζες να έχουν τεθεί πάλι επικεφαλής. Ζητούμενο να «δέσουν» οι 1.420 μονάδες.

Εξαιρετική είναι η αντίδραση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το πρώτο διήμερο της νέας εβδομάδας του Απριλίου, καθώς κάλυψε το περισσότερο από το πρόσφατα χαμένο έδαφος και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που μαρτυρά και τη δυναμική του momentum, έχοντας στο «τιμόνι» τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος δύναται να αλλάξει επίπεδο – ξανά την αγορά.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ρελάνς που ασφαλώς ξεφεύγει από μια τεχνικής μορφής αντίδραση, ενώ ξεκάθαρη ήταν η απόσυρση των πωλητών και τις δύο αυτές ημέρες. Η αγορά έχοντας διορθώσει 2,73% την περασμένη εβδομάδα και περίπου 5% συνολικά από τα υψηλά των 13 ετών έως τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της περασμένης Παρασκευής και τις 1.364,08 μονάδες, τη Δευτέρα έβγαλε εξαιρετική κίνηση, με στοιχεία ξεσπάσματος σε αρκετούς τίτλους, ενώ χθες συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, έχοντας τις τράπεζες στην αιχμή του δόρατος.

Η εικόνα της αγοράς σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου μαρτυρούσε κορεσμό με συμπτώματα τεχνικού εγκλωβισμού, καθώς δεν υπήρχαν δυνάμεις να ξεπεραστεί το ρεκόρ των 13 ετών και οι 1.437 μονάδες. Έτσι, η «βουτιά» της περασμένης εβδομάδας έως το χαμηλό των 1.364 μονάδων έδωσε την ευκαιρία σημαντικής αποφόρτισης για δείκτες και μετοχές, ανανεώνοντας τη δυναμική, δείχνοντας πόσο απαραίτητες είναι οι διορθώσεις.

Η αποφόρτιση της ιδιαίτερα μεγάλης πίεσης που δέχτηκε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα που είχε φέρει πολύ μεγάλη νευρικότητα και ανασφάλεια στην αγορά, σε συνδυασμό με τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία, την καλή ροή αποτελεσμάτων, τις κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις αλλά και τη νέα θετική έκθεση για τον τραπεζικό κλάδο, αυτή τη φορά από τον οίκο Morgan Stanley, βελτίωσε το κλίμα και την ψυχολογία.

Μόνο σε ένα διήμερο ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 2,48%, ο Large Cap ενισχύεται κατά 3,10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 5,95%. Συνάμα, αν ληφθεί υπόψη και το γύρισμα από τα χαμηλά της Παρασκευής, όταν ο Γ.Δ. έχανε -1,61% όμως στο τέλος έκλεισε μόλις στο -0,21%, τότε η αντίδραση του Γενικού Δείκτη φτάνει στο +3,88%, ενώ για τον τραπεζικό δείκτη που την Παρασκευή έφτασε να υποχωρεί 1,88%, όμως έκλεισε μόλις στο -0,25%, η συνολική αντίδραση είναι περίπου στο +7,50%.

«Κλειδί» λοιπόν είναι η πορεία του τραπεζικού κλάδου, που παραμένει η ναυαρχίδα της αγοράς. Είναι ο κλάδος που δύναται να αλλάξει – εκ νέου – επίπεδο το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και εφόσον οι ξένοι συνεχίσουν να «χτίζουν» θέσεις. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακραία τραπεζοκεντρικό και αυτό φαίνεται σε κάθε τέτοια ευκαιρία. Όταν ο κλάδος «έκατσε» για πολλές ημέρες, περίπου τρεις εβδομάδες, έμεινε στάσιμη και η αγορά.

Μόλις ο κλάδος «ανάβει», όλη η αγορά αποκτά momentum. Η δυναμική αλλά και η φυσιογνωμία του τραπεζικού κλάδου, που ενίοτε έχει πολύ επιθετικά χαρακτηριστικά, γίνεται αντιληπτή από τα διήμερα κέρδη της Eurobank που έχει αντίδραση +7,19%, η Alpha Bank είναι στο +6,50%, η Πειραιώς +5,53% και η Εθνική +4,93%.

Ο τραπεζικός δείκτης που την περασμένη εβδομάδα κατήλθε έως το χαμηλό των 1.145,69 μονάδων ενδοσυνεδριακά, χθες επανήλθε με φόρα πάνω από τις 1.200 μονάδες κλείνοντας στις 1.234 μονάδες με άνοδο 3,18%, όχι μακριά από το υψηλό ημέρας που ήταν στις 1.235,55 μονάδες (+3,31%).

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Δείκτη, το ζητούμενο ασφαλώς από σήμερα και προσεχώς είναι να μην παλινδρομήσει χάνοντας την περιοχή των 1.410 – 1.400 μονάδων, αλλά να προσπαθήσει να «δέσει» την περιοχή των 1.420 μονάδων, βάζοντας τις βάσεις και τα θεμέλια για να είναι πιο ισχυρή η επόμενη κίνηση διάσπασης των προηγούμενων υψηλών. Η επικαιρότητα και οι ειδήσεις, φαίνεται πως θα είναι υποστηρικτικές το επόμενο διάστημα καθώς κυοφορούνται επιχειρηματικές εξελίξεις που θα δώσουν νέο ενδιαφέρον σε όλο το οικοσύστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ήλθε η «αιχμηρή» διόρθωση στο ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου και η διεθνής πτώση έφεραν τη χθεσινή «βουτιά». Αποδίδεται περισσότερο σε απουσία αγοραστών, παρά σε πανικό πωλητών. Τι λένε στο BD Ν. Χρυσοχοΐδης και Λ. Παπακωνσταντίνου.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητούν ευκαιρίες και νέα… stories οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Παρά τις μικρές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, στο ταμπλό επικρατεί έντονη κινητικότητα και οι επενδυτές ψάχνουν στόχους για ποντάρισμα. Ο κλάδος Πληροφορικής δημιουργεί προσδοκίες και συγκεντρώνει «πονταρίσματα».