ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Πώς ήλθε η «αιχμηρή» διόρθωση στο ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου και η διεθνής πτώση έφεραν τη χθεσινή «βουτιά». Αποδίδεται περισσότερο σε απουσία αγοραστών, παρά σε πανικό πωλητών. Τι λένε στο BD Ν. Χρυσοχοΐδης και Λ. Παπακωνσταντίνου.

Παρότι ο Απρίλιος έχει εξαιρετική παράδοση, κλείνοντας συνήθως θετικά εδώ και πολλά χρόνια, η χθεσινή πρεμιέρα του μήνα ήταν ιδιαιτέρως αρνητική στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση του 2024 ύστερα από το -2,51% της 13ης Μαρτίου 2024 και μια από τις 5-6 μεγαλύτερες του τελευταίου 8μήνου.

Σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, ένας συνδυασμός πραγμάτων οδήγησε στο χθεσινό -2% του Γενικού Δείκτη αλλά και στο -3,13% του Mid Cap που ήταν η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου εξαμήνου, ενώ αρκετά blue chips της πραγματικής οικονομίας έχουν εκμηδενίσει την πλειονότητα των φετινών κερδών και άλλα έχουν γυρίσει αρνητικά φέτος, ευρισκόμενα σε χαμηλά 4-5 μηνών.

Η αγορά έτσι κι αλλιώς είχε παρουσιάσει σημάδια κορεσμού και κόπωσης καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του Μαρτίου και δεν είναι τυχαίο ότι η χθεσινή ήταν η 4η πτωτική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη στις πέντε τελευταίες, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει συμπληρώσει 5ήμερο σερί απωλειών. Μετά το placement και τα rebalancing στους δείκτες, η αγορά εύλογα ξέμεινε από (θετικούς) καταλύτες, πλην των αποτελεσμάτων που συνεχίζουν να ανακοινώνονται και μάλιστα είναι πολύ καλά.

Χθες λοιπόν, ο συνδυασμός του λίαν αρνητικού ξεκινήματος στον μήνα των διεθνών αγορών, αλλά και η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου σε εγχώριο επίπεδο, μετά τη συζήτηση της ψήφου δυσπιστίας και την απώλεια των δύο κορυφαίων στελεχών του Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, λειτούργησαν σαν πρώτης τάξεως αφορμή για διόρθωση και κατοχύρωση κερδών στο Χ.Α.

Στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, πάντως, ο τζίρος κινήθηκε σε πολύ ηπιότερα επίπεδα συγκριτικά με τα στάνταρ ακόμη και της περασμένης εβδομάδας, που σημαίνει ότι δεν «σηκώθηκαν» μεγάλα κεφάλαια από το σύστημα, ενώ καταγράφηκαν μεγάλες απώλειες πρωτίστως διότι δεν υπήρξαν αγοραστικές παρεμβάσεις στις πωλήσεις.

Το ΧΑ. έχασε πολύ εύκολα τις 1.400 μονάδες και υποχώρησε στις 1.393,84 μονάδες, οπότε μένει να δούμε σήμερα και προσεχώς ποια θα είναι η αντίδραση, αν υπάρχουν δυνάμεις και momentum για άμεση επιστροφή πάνω από το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων, ή αν θα… κριθεί ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βγάλει η αγορά μια πιο σοβαρή διόρθωση, 50 ή και 70 μονάδων.

Άλλωστε, σε μια αγορά με σταθερά ανοδικό momentum όπως είναι η ελληνική εδώ και καιρό, όσο πιο σημαντική είναι μια διόρθωση, τόσο περισσότερο επαναφορτίζει το σύστημα με ρευστότητα, ενώ δίνει την ευκαιρία σε καινούριους κωδικούς, που δεν συμμετείχαν έως τώρα, να μπουν στο παιχνίδι.

Η σημερινή και οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν η χθεσινή διόρθωση εκτόνωσε την κατάσταση και αν θα βγουν αγοραστές, όπως πάγια γίνονταν έως τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις. Αν δεν βγουν αγοραστές και δεν επανέλθει άμεσα ο Γ.Δ. πάνω από τις 1.400 μονάδες, τότε ίσως η αγορά οδηγηθεί σε ταλαιπωρία μεγαλύτερης διάρκειας, με φόντο και το ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικά προσεχές δίμηνο.

Τι λένε οι χρηματιστές

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αγορά, ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής, με δηλώσεις του στο BusinessDaily.gr τονίζει πως «μετά τους προβληματισμούς που έφεραν μερικώς στην αγορά τα σχόλια οίκων όπως Moody’s και JP Morgan, κυρίως για τα δημοσιονομικά και το υψηλό χρέος, ήρθε να προστεθεί το φορτισμένο πολιτικά κλίμα με την πρόταση δυσπιστίας, τις αντεγκλήσεις και την αποπομπή των δύο στελεχών της κυβέρνησης, αποθαρρύνοντας μερικώς τους επενδυτές».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η χθεσινή πτώση της αγοράς οφείλεται στο αρνητικό μείγμα της κακής ψυχολογίας αλλά και της ανησυχίας για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες εβδομάδες, πάντα σε συνδυασμό με όσα υποστήριξαν πρόσφατα οι δύο ανωτέρω οίκοι. Από την άλλη πλευρά, θεωρεί έτσι κι αλλιώς τη διόρθωση φυσιολογική μετά την αξιοσημείωτη άνοδο που έχει προηγηθεί, ενώ σε ερώτηση αν φοβάται ότι το επόμενο δίμηνο (έως τις εκλογές) μπορεί να οδηγηθεί η αγορά σε εσωστρέφεια, τονίζει πως «δεν μπορούμε να προδικάσουμε τίποτα, τα πάντα θα κριθούν από το αν θα συνεχίσουν να απουσιάζουν οι αγοραστές».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου, τονίζει πως η συμπεριφορά της αγοράς κάθε άλλο παρά τον φοβίζει, ενώ παραδέχεται πως υπάρχει μια αναστάτωση με την κυβέρνηση ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις. Όμως τονίζει πως «δεν είδα κανέναν πανικό», ενώ διαπιστώνει, μιλώντας ευρύτερα για το Χ.Α. ότι βλέπει «σημάδια ωριμότητας από την πλευρά των επενδυτών, θεσμικών αλλά και retail, που σε προγενέστερα χρόνια δεν υπήρχε». Κρίνει ότι η αντίδραση των επενδυτών είναι ώριμη εδώ και καιρό, με τις φυσιολογικές εναλλαγές στην ψυχολογία που πάντα έχουν οι αγορές.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι η διόρθωση στην αγορά είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και επιβεβλημένη και ο ίδιος είναι θιασώτης της άποψης πως θα ήταν καλό να υπάρξει καλύτερη διόρθωση, ώστε να επαναφορτιστεί η δυναμική. Σε μεγάλη εικόνα, πιστεύει ότι δύο είναι τα κομβικά σημεία της αγοράς φέτος, οι προσεχείς ευρωεκλογές στην Ελλάδα, αλλά και οι εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Αναφέρεται στους προβλέψιμους καταλύτες, στους καθορισμένους, όχι σε ενδεχόμενες έκτακτες καταστάσεις. Για την κυβέρνηση σημειώνει πως, αν πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% στις ευρωεκλογές, ίσως αυξηθεί η νευρικότητα και η πίεση.

Οι ξένες αγορές

Τα συσσωρευμένα κέρδη των διεθνών αγορών από το Μάρτιο και το πρώτο τρίμηνο, όπου οι δείκτες της Wall Street είχαν το καλύτερο ξεκίνημα έτους της τελευταίας πενταετίας, έφεραν πτωτική εκτόνωση μετά το Πάσχα των Καθολικών στις ξένες αγορές, με αφορμή και τις δηλώσεις του προέδρου της Fed την περασμένη εβδομάδα, ότι μάλλον απομακρύνεται η ώρα που θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων.

Οι δείκτες της Wall Street – η οποία λειτούργησε και τη Δευτέρα που η Ευρώπη είχε αργία, κατέγραψαν μεγάλη πτώση, ενώ χθες Τρίτη πιέστηκαν εκ νέου χαμηλότερα, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά να υποχωρούν και οι τρεις άνω του 1%. O Dow Jones έχανε ενδοσυνεδριακά άνω των 500 μονάδων, ενώ τελικώς υποχώρησε κατά 396,61 μονάδες ή 1% με κλείσιμο στις 39.170,24 μονάδες.

Ο S&P 500 είχε πτώση 37,96 μονάδων ή 0,72% με κλείσιμο στις 5.205,81 μονάδες παρότι ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε περισσότερο, ενώ ο Nasdaq είχε πτώση 0,95% στις 16.240,45 μονάδες.

Πρωτύτερα, στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με μικρές απώλειες 0,22%, ενώ με πτώση 1,13% έκλεισε ο DAX της Φρανκφούρτης και -0,92% ο CAC 40 του Παρισιού. Στον ευρωπαϊκό νότο ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 425,12 μονάδες ή ποσοστό 1,22%, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί κατά 0,89%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 μετά τα ιστορικά υψηλά της περασμένης εβδομάδας, διόρθωσε κατά 0,80% χθες στις 508,57 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες πάλι στο τιμόνι

Έχοντας διορθώσει αρκετά, το Χ.Α. το τελευταίο διήμερο παρουσιάζει εικόνα τεχνικού απεγκλωβισμού και αντιδρά με δυναμική άνοδο με τις τράπεζες να έχουν τεθεί πάλι επικεφαλής. Ζητούμενο να «δέσουν» οι 1.420 μονάδες.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητούν ευκαιρίες και νέα… stories οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Παρά τις μικρές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, στο ταμπλό επικρατεί έντονη κινητικότητα και οι επενδυτές ψάχνουν στόχους για ποντάρισμα. Ο κλάδος Πληροφορικής δημιουργεί προσδοκίες και συγκεντρώνει «πονταρίσματα».