ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Κατάκτηση των 1.000 μονάδων ο πρώτος στόχος

Διατήρηση των θετικών τάσεων στην αγορά, καθώς υπάρχει βελτίωση του κλίματος και σε διεθνές επίπεδο, αναμένουν οι αναλυτές, εν αναμονή του χρησμού του οίκου Fitch την Παρασκευή.

Με πρώτο στόχο τις 1.000 μονάδες, ένα «ψυχολογικό φράγμα» το οποίο εάν ξεπεραστεί θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και θα φέρει την αγορά σε νέα υψηλά αρκετών ετών, η εγχώρια αγορά εκτιμάται ότι θα συνεχίσει και σήμερα την καλή πορεία της, έχοντας, όπως όλα δείχνουν, εισέλθει στο ραντάρ και ξένων χαρτοφυλακίων. 

Ήπια ανοδικό είναι το κλίμα για τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX στο +0,12% και τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,08%, εν αναμονή και των προκαταρκτικών στοιχείων για τον δείκτη ΡΜΙ που καταγράφει την πορεία υπηρεσιών και μεταποίησης, με την ελπίδα ότι θα δείξει σημάδια βελτίωσης των συνθηκών και για τους δύο τομείς. Οριακές οι απώλειες για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,05%. 

Με πρωταγωνιστή τον τομέα της τεχνολογίας η Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση εμφάνισε πολύ καλή πορεία, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,76% στις 33.629,56 μονάδες, ενώ ο S&P 500 είχε άνοδο 1,19% στις 4.019,81 μονάδες, ενώ κέρδη 2,01% εμφάνισε ο Nasdaq κλείνοντας στις 11.364,41 μονάδες. 

Η εγχώρια αγορά ακολούθησε, χθες, εντυπωσιακή πορεία, ευρισκόμενη μία ανάσα από το επίπεδο των 1.000 μονάδων, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 997,81 μονάδες με άνοδο 1,92%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Νοεμβρίου 2022. Το μεγάλο στοίχημα για την αγορά αλλά και την ελληνική οικονομία δεν είναι άλλο από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ένα ενδεχόμενο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα στις 21 Απριλίου όπου αξιολογεί την ελληνική οικονομία ο οίκος Standard & Poor's. 

Προηγείται, βέβαια, την Παρασκευή ο οίκος Fitch, όπου προεξοφλείται θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, σε μια συγκυρία όπου διεθνώς όχι μόνο δεν υπάρχουν αντίστοιχες αναβαθμίσεις, αλλά συζητούνται υποβαθμίσεις λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και του υψηλού πληθωρισμού και θα τη φέρει μόλις ένα βαθμό κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αγορά, με την αναρρίχησή της στην περιοχή των 1.000 μονάδων κλείνει έναν μεγάλο κύκλο απαξίωσης και πρωτοφανών κλυδωνισμών, όπως ήταν τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών και του Χ.Α. για έξι εβδομάδες, το δημοψήφισμα, οι ακροβασίες με το Grexit και όλα όσα διαδραματίστηκαν αυτή την οκταετία.

«Σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης οδεύουν προς ένα ακόμη θετικό άνοιγμα, εν μέσω στοιχημάτων για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και ανατιμολόγηση των risk assets», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities. Από την πλευρά της η Euroxx σημειώνει ότι «Περιμένουμε το Χρηματιστήριο Αθηνών να αγγίξει το ψυχολογικά σημαντικό όριο των 1.000 μονάδων και να προσπαθήσει να βρει ισορροπία σε αυτά τα επίπεδα». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ