ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Εκ νέου κάλυψη του ΑΔΜΗΕ από Eurobank Equities με τιμή στόχο τα 2,9 ευρώ

Σύσταση «αγορά» για τη μετοχή, με την ελληνική χρηματιστηριακή να τονίζει ότι οι επενδυτές δεν αποτιμούν με τον ορθό τρόπο τον τίτλο της εταιρείας.

Την εκ νέου κάλυψη για τον ΑΔΜΗΕ ξεκινά η Eurobank Equities, η οποία προτείνει τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 2,90 ευρώ, με σύσταση «αγορά» ενώ τονίζει ότι η εταιρεία είναι υποτιμημένη και όχι τόσο «αγαπητή» όσο της αξίζει. 

Σημαντική είναι η αντίδραση της μετοχής στο Χρηματιστήριο με την μετοχή να επανέρχεται στο επίπεδο των 1,9 ευρώ σημειώνοντας στις 13.52 άνοδο +6%.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank Equities ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ελληνική ενεργειακή μετάβαση. Η ελληνική ρυθμιστική αρχή ΡΑΕ έχει εγκρίνει ένα δεκαετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 5 δισ. ευρώ.
 
Παρόλο που η ελληνική ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕ) καθόρισε ένα κάπως χαμηλότερο από το προσδοκώμενο ονομαστικό μεστοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) προ φόρων για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο (6,1%, χαμηλότερο από τον προηγούμενο ρυθμιστικό κύκλο), εισήγαγε επίσης επίσημα την έννοια του ειδικού Regulated Asset Base (RAB) μαζί με την πρόβλεψη πρόσθετης απόδοσης 1% για έργα μείζονος σημασίας. Η απουσία πρόβλεψης για επανεξέταση του WACC εντός της περιόδου, μαζί με έναν ενσωματωμένο μηχανισμό που προστατεύει αποτελεσματικά τον ΑΔΜΗΕ από τον πληθωρισμό, αυξάνουν την ορατότητα των αποδόσεων έως το 2025. Στην πραγματικότητα, πρόσφατες αναφορές στον Τύπο φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η ΡΑΕ είναι ανοικτή σε πιθανή ανοδική αναθεώρηση του WACC, υποδεικνύοντας ουσιαστικά ανοδικό κίνδυνο για τις αποδόσεις μέχρι το 2025.
 
Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σε 413 εκατ. ευρώ έως το 2025, από 300 εκατ. ευρώ περίπου το 2022, κυρίως λόγω της εισαγωγής του ειδικού  RAB με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης το 2024. Η επακόλουθη αύξηση του RAB το 2024 μαζί με την προσαύξηση του WACC κατά 1% θα αυξήσει τα επιτρεπόμενα έσοδα κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Ως εκ τούτου αναμένεται σημαντική αύξηση της κερδοφορίας μέχρι το 2024, με τα EBITDA να φτάνουν τα 290 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ (51%-57% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2021).

Με βάση τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Eurobank Equities, η μερισματική απόδοση του AΔΜΗΕ θα μπορούσε να φθάσει τα 0,14 ευρώ έως το 2025 (απόδοση περίπου 8%), με τις ανώτερες προοπτικές ανάπτυξης να καθιστούν τις υψηλές αποδόσεις βιώσιμες. 
 
Η διαδικασία διαγωνισμού για την πώληση του 20% της Ariadne Interconnection ξεκίνησε τον Αύγουστο του '22 και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023. Δεδομένων των πρόσφατων προηγούμενων συναλλαγών, θεωρείται ότι είναι φυσικό να αναμένεται ότι οι προσφορές θα διακανονιστούν με premium σε σχέση με το RAB, ξεκλειδώνοντας έτσι σημαντική αξία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την εκτίμησή της Eurobank Equities, η αντιπαροχή για το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνης θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 60 εκατ. δηλαδή περίπου το 7% της κεφαλαιοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
 
Παρά το γεγονός ότι απολαμβάνει την υψηλότερη αύξηση RAB μεταξύ των ομοειδών του, ο ΑΔΜΗΕ τιμολογείται με έκπτωση περίπου 20% σε σχέση με το RAB, σε πλήρη αντίθεση με το premium σε σχέση με το RAB με το οποίο διαπραγματεύονται τα δίκτυα ηλεκτρισμού/αερίου στην Ευρώπη. 

Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equties για τα μεγέθη του ΑΔΜΗΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Manousakis-Manos-ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ΑΔΜΗΕ στηρίζει την ανάπτυξη κοινών τηλεπικοινωνιακών υποδομών

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς για την ανάπτυξη εναλλακτικών περιφερειακών δικτύων τηλεπικοινωνιών και την αξιοποίηση των υποδομών οπτικών ινών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο αίτημα ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ για σημαντική αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου

Την αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) από 6,1% σε 8,51% λόγω των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Οκτώβριο του 2022.