ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσπάθεια συντήρησης δυνάμεων αναμένουν οι αναλυτές

Πέριξ των επιπέδων που έχουν κατακτηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις αναμένεται να κινηθεί σήμερα το ΧΑ, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η κατάκτηση και κυρίως η διατήρηση των 1.000 μονάδων είναι ο πρώτος βασικός στόχος για την αγορά.

Κατέκτησε αλλά δεν κράτησε τις 1.000 μονάδες χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σε αυτό το επίπεδο «βγήκαν» πωλητές κατά κύριο λόγο στις τραπεζικές μετοχές αλλά και σε άλλους τίτλους που έχουν καταγράψει ισχυρή άνοδο το προηγούμενο διάστημα. 

Το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει συντηρητικό, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τόσο τα στοιχεία για κορυφαίες οικονομίες και το σύνολο της ευρωζώνης όσο και τις ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών για το 2022, σε μία προσπάθεια να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και να «μετρήσουν» την ένταση της υποχώρησης για την ανάπτυξη. Πτώση 0,12% εμφανίζει ο γερμανικός DAX, ενώ απώλειες καταγράφονται και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,36%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street κινήθηκε με μεικτά πρόσημα, καθώς ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,31% στις 33.733,96 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε οριακά κατά 0,07% στις 4.016,95 μονάδες, με τον Nasdaq να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, έχοντας, όμως, υπεραποδόσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με απώλειες 0,27% στις 11.334,27 μονάδες. 

Η εγχώρια αγορά εμφάνισε... υψοφοβία, μετά την κατάκτηση των 1.000 μονάδων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 993,91 μονάδες, με απώλειες 0,39%, ενώ η αγορά κινήθηκε ως επί το πλείστον με την ψυχολογία και το momentum που έφερναν οι επανατοποθετήσεις των κερδισμένων κωδικών, δημιουργώντας ένα κύμα και μια δυναμική ανόδου που αιφνιδίασε τους περισσότερους συνδαιτυμόνες. Μένει να δούμε αν, μετά το σημερινό γύρισμα για επανεξέταση δεδομένων και επαναφόρτιση, θα υπάρξει μεγαλύτερη και πιο «γερή» διόρθωση ίσως προς τις 970 ή και 950 μονάδες, ή αν θα γίνει άμεσα προσπάθεια κατοχύρωσης των 1.000 μονάδων.

«Για σήμερα τα ευρωπαϊκά παράγωγα δείχνουν αρνητικό άνοιγμα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα κάπως χαμηλότερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Σύμφωνα με τη Euroxx «περιμένουμε η εγχώρια αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα με σημείο αναφοράς για άλλη μία συνεδρίαση το τετραψήφιο νούμερο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ