ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Εβδομάδα κερδών στη Wall Street εν όψει Fed με οδηγό την τεχνολογία

Ο Dow και ο S&P 500 οδεύουν για άνοδο άνω του 1,5% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά 3,2% και πρόκειται να σημειώσει την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο.

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street οδεύοντας σε μια νέα εβδομάδα κερδών, με τον τεχνολογικό Nasdaq να ξεχωρίζει, με το επενδυτικό κλίμα να δείχνει ενισχυμένο, καθώς τα στοιχεία έδειξαν χαλάρωση του πληθωρισμού, και την αγορά να αναμένει τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα οι επενδυτές παρακολουθούν τις εταιρικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου και αξιολογούν τα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας, ώστε να διαπιστώσουν αν απομακρύνεται η περίπτωση μιας ύφεσης. Αυτή την εβδομάδα, η Wall Street βοηθήθηκε από την ανανεωμένη όρεξη για μετοχές ανάπτυξης και τις ανοδικές προοπτικές της Tesla, παρά την αβεβαιότητα που οφείλεται στις εταιρείες που επισημαίνουν ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Στις 20:55 ο Dow Jones κερδίζει 0,19% στις 34.013 μονάδες και ο S&P 500 κερδίζει 0,38% στις 4.075 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύεται κατά 1,15% στις 11.592 μονάδες..

Ο Dow και ο S&P 500 οδεύουν για άνοδο 1,5% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά 3,2% και πρόκειται να σημειώσει την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο. Περισσότερες από το ένα τέταρτο των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη μέχρι στιγμής, εκ των οποίων το 67,8% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε και ο δείκτης προσωπικών δαπανών, το μέτρο που θεωρεί πιο κατατοπιστικό για την πορεία των τιμών και παρακολουθεί στενά η Fed που παρουσίασε αύξηση 0,1% τον περασμένο μήνα μετά από παρόμοια αύξηση τον Νοέμβριο, ωστόσο τον Δεκέμβριο με ρυθμό 5% ετησίως, επιβραδύνοντας σημαντικά από το 5,5% του Νοεμβρίου.

Οι αμερικανικές καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν επίσης τον Δεκέμβριο, θέτοντας την οικονομία σε χαμηλότερη πορεία ανάπτυξης το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed με τους επενδυτές να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Οι αγορές αναμένουν ότι το τελικό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 4,9% τον Ιούνιο, εξακολουθώντας να βρίσκεται κάτω από τις προσδοκίες πολλών φορέων χάραξης πολιτικής για επίπεδα πέραν του 5%.

Επίσης, έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα έδειξε ότι τα υγιή εισοδήματα και η χαλάρωση του πληθωρισμού ανύψωσαν τη διάθεση των Αμερικανών καταναλωτών τον Ιανουάριο.

Στην Ευρώπη, κυριάρχησε η επιφυλακτικότητα με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να σημειώνει άνοδο 0,26% στις 455,18 μονάδες, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς η αμερικανική Fed συνεδριάζει Τρίτη και Τετάρτη και ακολουθούν την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας. Οι αναλυτές περιμένουν οι δύο ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια τους κατά 50 μονάδες βάσης.

Στις επί μέρους αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,12% στις 15.150 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,2% στις 7.097 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα καθώς ενισχύθηκε επίσης κατά 0,2% στις 7.762 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 26.435 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο κατά 0,29% στις 9.060 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Έντονες μεταβολές στη Wall Street στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed

Οι ανησυχίες των επενδυτών συνεχίζουν να υφίστανται καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η επιθετική τακτική της κεντρικής τράπεζας κατά του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρεί η Wall Street υπό τον φόβο μιας νέας τραπεζικής κρίσης

Η κατάρρευση των SVB και Signature Bank σε συνδυασμό με την κρίση σε First Republic Bank και Credit Suisse έχουν πυροδοτήσει φόβους για μια ευρύτερη τραπεζική κρίση. Κερδισμένες οι μετοχές τεχνολογίας από την πτώση των ομολόγων.