ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Πτώση χρηματιστηρίου μετοχών
Πηγή: Shutterstock

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, επιτόκια και ανάπτυξη στο επίκεντρο

Εν αναμονή και των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης οι επενδυτές, ενώ διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών.

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές με σταθερά το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στις επικείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, ενώ την ίδια ώρα θετικά μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία κατέφθασαν από το ΔΝΤ. 

Πτώση 0,18% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,27%, τον βρετανικό FTSE 100 να έχει απώλειες 0,17%, ενώ στο -0,15% κινείται ο γαλλικός CAC 40. Αντίθετα κέρδη 0,36% εμφανίζει ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ οριακές απώλειες 0,10% εμφανίζει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Οριακές οι μεταβολές, μετά τις χθεσινές πιέσεις, για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,05%, τον S&P 500 να έχει κέρδη μόλις 0,09%, ενώ 0,02% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι αύριο η Fed θα ανακοινώσει αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25%, ενώ ευελπιστούν ότι οι τράπεζα θα δώσει περισσότερο ξεκάθαρες κατευθύνσεις για τη μελλοντική νομισματική της πολιτική. Για την ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη, αναμένεται ότι η αύξηση θα φθάσει στις 50 μονάδες βάσης, με ταυτόχρονη περαιτέρω ενημέρωση για τον τρόπο μείωσης του ισολογισμού της, μέσω πωλήσεων ομολόγων που έχει στην κατοχή της. 

Αρκετά αισιόδοξο, δεδομένων των συνθηκών, εμφανίστηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παγκόσμια οικονομία, προχωρώντας σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του. Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,9% το 2023, κατά τη νεότερη έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα. Πρόκειται για ρυθμό ανώτερο κατά 0,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, που δημοσιοποιήθηκε από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο.

Πιέσεις για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,60% στα 83,98 δολάρια, ενώ απώλειες 0,73% εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 77,34 δολάρια. Αντίθετα ανοδική πορεία ακολουθεί το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου να ενισχύεται άνω του 8% στα 60 ευρώ. 

Πτωτική πορεία για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει πτώση 0,87% στα 1.906,10 δολάρια, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για τον άργυρο με απώλειες που ξεπερνούν το 2% στα 23,23 δολάρια. 

Στο κόκκινο οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,39%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 0,815, ενώ στο -0,4% κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.
Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω προσδοκιών αποκλιμάκωσης

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι προσδοκίες για διπλωματική λύση στη σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο. Δεν λειτουργεί σήμερα το ΧΑ λόγω 25ης Μαρτίου.
Τεχνητή νοημοσύνη χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Ευρώπης

Με άνοδο ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Παρίσι +1,32%, Φρανκφούρτη +1,68%, Λονδίνο +0,83%, Μιλάνο +1,34% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.