ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πτώση χρηματιστηρίου μετοχών
Πηγή: Shutterstock

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, επιτόκια και ανάπτυξη στο επίκεντρο

Εν αναμονή και των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης οι επενδυτές, ενώ διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών.

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές με σταθερά το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στις επικείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, ενώ την ίδια ώρα θετικά μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία κατέφθασαν από το ΔΝΤ. 

Πτώση 0,18% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,27%, τον βρετανικό FTSE 100 να έχει απώλειες 0,17%, ενώ στο -0,15% κινείται ο γαλλικός CAC 40. Αντίθετα κέρδη 0,36% εμφανίζει ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ οριακές απώλειες 0,10% εμφανίζει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35. 

Οριακές οι μεταβολές, μετά τις χθεσινές πιέσεις, για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,05%, τον S&P 500 να έχει κέρδη μόλις 0,09%, ενώ 0,02% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι αύριο η Fed θα ανακοινώσει αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25%, ενώ ευελπιστούν ότι οι τράπεζα θα δώσει περισσότερο ξεκάθαρες κατευθύνσεις για τη μελλοντική νομισματική της πολιτική. Για την ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη, αναμένεται ότι η αύξηση θα φθάσει στις 50 μονάδες βάσης, με ταυτόχρονη περαιτέρω ενημέρωση για τον τρόπο μείωσης του ισολογισμού της, μέσω πωλήσεων ομολόγων που έχει στην κατοχή της. 

Αρκετά αισιόδοξο, δεδομένων των συνθηκών, εμφανίστηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παγκόσμια οικονομία, προχωρώντας σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του. Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,9% το 2023, κατά τη νεότερη έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα. Πρόκειται για ρυθμό ανώτερο κατά 0,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, που δημοσιοποιήθηκε από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο.

Πιέσεις για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,60% στα 83,98 δολάρια, ενώ απώλειες 0,73% εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 77,34 δολάρια. Αντίθετα ανοδική πορεία ακολουθεί το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου να ενισχύεται άνω του 8% στα 60 ευρώ. 

Πτωτική πορεία για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει πτώση 0,87% στα 1.906,10 δολάρια, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για τον άργυρο με απώλειες που ξεπερνούν το 2% στα 23,23 δολάρια. 

Στο κόκκινο οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,39%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 0,815, ενώ στο -0,4% κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ταμπλό χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο ΧΑ, κάτω από τις 2.600 μονάδες ο ΓΔ - Απώλειες και στην Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1,30% κάτω από τις 2.600 μονάδες, ενώ πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Στατιστικά μετοχών σε κόκκινο
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο ΧΑ με πιέσεις στις τράπεζες – Αρνητικό και στις ευρωαγορές το κλίμα

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,50%. Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πετρελαίου και ομολόγων.
Χρηματιστηριακή αγορά γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος με οδηγό τις τράπεζες – Κέρδη και στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 2,98%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.680,90 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ήπια άνοδος μετά τις ισχυρές απώλειες – Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,55%, ενώ μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων σε Ισπανία και Γαλλία.