ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών, Μετοχές, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

Ήπια μεταβολή για το Χρηματιστήριο, παραμένουν θετικά οι τράπεζες

Στάση αναμονής φαίνεται να διατηρούν οι επενδυτές εν όψει και των ανακοινώσεων της Fed, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν με θετικό πρόσημο και το ΧΑ να «αφομοιώνει» το ράλι του Ιανουαρίου.

Οριακή διακύμανση για την εγχώρια αγορά, η οποία φαίνεται να παίρνει ανάσα μετά τον ιδιαίτερα θετικό Ιανουάριο, με τον Γενικό Δείκτη να έχει επιστρέψει σε υψηλό οκτώ ετών και να εμφανίζει διψήφιο ποσοστό αύξησης. 

Θετικό είναι το κλίμα στην Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,20%, ενώ αντίθετα πιέσεις δέχονται τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,34% και τις αγορές να προεξοφλούν ότι σήμερα η Fed θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:26 βρίσκεται στο -0,13% και τις 1.021,48 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των εκατ. ευρώ. Απώλειες μόλις 0,07% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο -0,26%. 

Διατηρεί το θετικό πρόσημο ο τραπεζικός δείκτης, με άνοδο 0,59%, με την Alpha Bank να ενισχύεται 0,48%, τη Eurobank να έχει άνοδο 0,97%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,18% υψηλότερα και την Τρ. Πειραιώς στο +0,42%. Οι τραπεζικές μετοχές αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές τον προηγούμενο μήνα, με την τάση αυτή, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, να εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί. Παράλληλα η χθεσινή ανακοίνωση των σεναρίων για την οικονομία πάνω στην οποία θα βασιστούν τα stress tests από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) εκτιμάται ότι είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και στο δυσμενές σενάριο για ανάπτυξη, πληθωρισμό και αγορά ακινήτων και μάλιστα μία από τις πιο «εύκολες» των τελευταίων ετών. 

Την ίδια ώρα σε έκθεσή της η Eurobank Equities, στην οποία γνωστοποιεί τις βασικές της επιλογές μετοχών για το 2023, τονίζει ότι το ΧΑ έχει όλα τα εχέγγυα να έχει ένα πολύ καλό 2023, μετά το εντυπωσιακό rebound του 2022, προσθέτοντας, όμως, ότι ο παράγοντας πολιτικό ρίσκο είναι πιθανό να έχει υποτιμηθεί έως ένα βαθμό από την αγορά. 

Επιπρόσθετα οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι για το ΧΑ θα υπάρξει και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις θεωρείται απαραίτητη, μία πορεία διόρθωσης, η οποία κρίνεται ως απόλυτα φυσιολογική. Το θετικό για την αγορά, πάντως, είναι ότι έχει αυξήσει σημαντικά την αξία των συναλλαγών, γεγονός που δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια. 

Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, επικρατούν οι πτωτικές μετοχές, αλλά παραμένει με θετικό πρόσημο και κέρδη 0,72% ο δεικτοβαρής τίτλος της Coca-Cola HBC, ενώ  ανοδικά κινείται στο +0,15% και ο ΟΠΑΠ, με τη ΔΕΗ να παραμένει αμετάβλητη και τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,48%. Πτώση άνω του 1% για Ελλάκτωρ και Mytilineos, ενώ αντίθετα άνω του 1% ενισχύεται η ΕΥΔΑΠ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ