ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη στις ευρωαγορές λόγω Πάουελ και θετικών εταιρικών μεγεθών

Ο πρόεδρος της Fed παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, αν και άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο συνδυασμός των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, οι οποιές ήταν λιγότερο «επιθετικές» απ' ότι περίμεναν οι αγορές αλλά και θετικών μεγεθών δ' τριμήνου 2022 οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις ευρωπαϊκές αγορές, αν και αρκετοί αναλυτές συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να είναι υπεραισιόδοξοι. 

Άνοδος 0,55% για τον Stoxx 600 με τον τεχνολογικό κλάδο να πρωταγωνιστεί και να ενισχύεται άνω του 1%, με τον DAX να κινείται 0,44% υψηλότερα, τον FTSE 100 στο +0,47%, ενώ κέρδη 0,38% εμφανίζει ο CAC 40. Άνοδος 0,43% για τον FTSE MIB και 0,41% υψηλότερα κινείται ο ΙΒΕΧ 35. 

Στον αντίποδα πιέσεις, μετά τη χθεσινή πολύ καλή πορεία της αγοράς, καταγράφονται στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,26%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,29%, ενώ 0,28% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Το μήνυμα του κ. Πάουελ προς τις αγορές ήταν διττό, με δεδομένο ότι από τη μία πλευρά παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται αλλά φρόντισε να προσθέσει ότι αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο και ως εκ τούτου υπάρχει το ενδεχόμενο το μέγιστο επίπεδο των επιτοκίων της Fed να φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα από ότι αναμένουν οι αγορές. 

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι το ζενίθ θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 5,50%, ενώ πλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί ακόμη και ένα επίπεδα της τάξης του 6%. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της αγοράς εργασίας, ξεκαθάρισε ο Πάουελ. 

Ισχυρά κέρδη για τις μετοχές των ABN Amro, Akzo Nobel και Equinor μετά την ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων μεγεθών για το 2022, ενώ αντίθετα πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Societe Generale, τα κέρδη της οποίας υποχώρησαν κατά 64% αν και ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. 

Θετική συνεχίζει να είναι η εικόνα για την αγορά πετρελαίου, καθώς εκτιμάται ότι η ζήτηση θα πραμείνει ισχυρή λόγω της Κίνας, με το brent να ενισχύεται 0,39% στα 84 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει άνοδο 0,51% στα 77,55 δολάρια. Οριακά υψηλότερα το φυσικό αέριο με το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου να έχει κέρδη μόλις 0,17% στα 55,5 ευρώ. 

Ανοδική πορεία και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να κινείται 0,58% υψηλότερα στα 1.895,75 δολάρια, ενώ κέρδη 1,37% σημειώνει ο άργυρος και διαμορφώνεται στα 22,48 δολάρια. 

Εκ νέου μεικτές οι τάσεις για τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας, με τον Nikkei να υποχωρεί 0,29%, τον Hang Seng να εμφανίζει έστω και οριακή άνοδο 0,03%, ενώ 0,49% χαμηλότερα κινήθηκε ο Shanghai Composite.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.
Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω προσδοκιών αποκλιμάκωσης

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι προσδοκίες για διπλωματική λύση στη σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο. Δεν λειτουργεί σήμερα το ΧΑ λόγω 25ης Μαρτίου.
Τεχνητή νοημοσύνη χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Ευρώπης

Με άνοδο ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Παρίσι +1,32%, Φρανκφούρτη +1,68%, Λονδίνο +0,83%, Μιλάνο +1,34% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.