ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:50:27
Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Νέα προσπάθεια κατάκτησης των 1.100 μονάδων

Τόσο το Χ.Α. όσο και οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να διαψεύδουν τους αναλυτές που προβλέπουν «σοβαρή διόρθωση», καθώς τα μηνύματα από την οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικά παρά τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική.

Με θετικό βηματισμό κινούνται οι διεθνείς αγορές, με τον βρετανικό FTSE 100 κοντά σε ιστορικό υψηλό, με τους επενδυτές να εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι για τη νομισματική πολιτική και να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην εταιρική κερδοφορία αλλά και την πορεία της οικονομίας. 

Η εγχώρια αγορά μέχρι σήμερα αρνείται μία ουσιαστική διόρθωση, τουλάχιστον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ αντίθετα υπάρχει διόρθωση σε επιμέρους τίτλους, αλλά την ίδια ώρα «βγαίνουν» αγοραστές σε αρκετούς τίτλους και ως εκ τούτου ο Δείκτης παραμένει κοντά στο επίπεδο των 1.100 μονάδων. 

Σημαντικά κέρδη για τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να ενισχύεται 0,39%, ενώ κέρδη 0,42% εμφανίζει ο FTSE 100, παρά το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΚΤ για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. 

Οριακές είναι οι διακυμάνσεις για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται μόλις 0,07%. Στη χθεσινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες παρά το αρνητικό ξεκίνημα κατόρθωσαν να κλείσουν με κέρδη. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones είχε άνοδο  0,11%  στις 34.128 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,3% κλείνοντας στις 4.147 μονάδες, ενώ Nasdaq  ολοκλήρωσε στις 12.070 μονάδες με +0,9%.

Οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην εγχώρια αγορά με την εντυπωσιακή πορεία για τον Γ.Δ. από την αρχή του έτους, με παράλληλη ισχυρή άνοδο της αξίας των συναλλαγών, διαψεύδουν τους αναλυτές που έχουν εκτιμήσει ότι θα υπάρξει σημαντική διόρθωση. Τα μηνύματα από την εταιρική κερδοφορία είναι θετικά, ενώ η διεθνής οικονομία εκτιμάται, πλέον, ότι θα ακολουθήσει πορεία καλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. 

Στην εγχώρια αγορά η προεξόφληση ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν πρόκειται να «χαθεί» το 2023, αλλά και η καλύτερη, σε σύγκριση με την ευρωζώνη, εικόνα της οικονομίας, αποτελούν δύο από τους βασικούς παράγοντες που συντηρούν τον ανοδικό κύκλο. 

«Σήμερα αναμένουμε ένα θετικό άνοιγμα, καθώς οι αγορές παίρνουν αφορμή από τα ισχυρά στοιχεία λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να φαίνεται ότι υποβαθμίζουν τις ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων εστιάζοντας περισσότερο στη δύναμη της οικονομίας», εκτιμά στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Από την πλευρά της η Euroxx σημειώνει ότι «περιμένουμε μία ακόμα μικτή συνεδρίαση με το Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις 1.100 μονάδες».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΛΠ
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΛΠ: Τι «φρενάρει» τη μετοχή παρά τα ισχυρά μεγέθη και το γεμάτο ταμείο

Η μετοχή του ΟΛΠ υποαποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη παρά τα αυξημένα κέρδη, τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και την πρόοδο επενδύσεων. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες, η πτώση όγκων και οι προσδοκίες για υψηλότερο μέρισμα στο επίκεντρο.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

«Φωτιές» στο ταμπλό από εκθέσεις, έρχεται αναβάθμιση για ΔΕΗ και η ΕΧΑΕ

Οι εκθέσεις των αναλυτών βάζουν «φωτιά» στο ταμπλό, με τράπεζες και ΕΥΔΑΠ στο επίκεντρο. Η JP Morgan βλέπει τη ΔΕΗ σε αναβαθμισμένο δείκτη MSCI, ενώ η ΕΧΑΕ ενισχύεται ακολουθώντας τα χνάρια της Euronext.
Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Με κέρδη +0,41% το Χρηματιστήριο Αθηνών και επιλεκτικές κινήσεις

Κλείσιμο με θετικό πρόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.355,30 μονάδες (+0,41%) και τζίρο 315,36 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ με ράλι +9,08%, ενώ η Coca Cola HBC έγραψε νέο ιστορικό υψηλό.