ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

ΚΕΠΕ: Σημαντική υποχώρηση της αβεβαιότητας για την αγορά τον Φεβρουάριο

Η τιμή του δείκτη «φόβου» KEPE GRIV μειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 φτάνοντας το 25,82% στις 28/2/2023 από 27,62% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου.

Μείωση της αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής αγοράς αποτυπώνει ο Δείκτης Φόβου που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας. Πιο αναλυτικά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα έχουν ως εξής:

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Πρόκειται για έναν σύνθετο δείκτη που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Νοέμβριο του 2022 ο ΣΔΠ σημείωσε άνοδο, σε συνέχεια της αύξησης της προηγούμενης περιόδου, φτάνοντας σε νέο ανώτατο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης. 

Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της συνολικά ανοδικής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ από τα μέσα του 2020 και έπειτα. Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι αντανακλά την ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση καταδεικνύει ότι δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την απορρέουσα αβεβαιότητα που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Εντούτοις, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν, σε συνδυασμό με την ενδιάμεση μεταβλητότητα του ΣΔΠ, καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμησή του με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Ο δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 φτάνοντας το 25,82% στις 28/2/2023 από 27,62% στις 31/1/2023. 

Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,53%. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη παρέμεινε κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας το 27,18% τον Φεβρουάριο του 2023 από 27,08% τον Ιανουάριο του 2023.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στενό εύρος διακύμανσης για την Ευρώπη, εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

Οι αγορές προεξοφλούν ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα βασικά τους επιτόκια, ενώ σημαντικό μερίδιο της προσοχής στρέφεται και στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Titan: Επιτυχής έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ, οι στόχοι για το 2023

Η έκδοση καλύφθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων για το έτος 2024.