ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Οι διεθνείς τάσεις θα καθορίσουν την πορεία

Ενδείξεις επιστροφής της ηρεμίας στις αγορές μετά την παρέμβαση της SNB για παροχή ρευστότητας στην Credit Suisse. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις Λαγκάρντ στρέφεται η προσοχή.

Η ανακοίνωση της παροχής ρευστότητας 54 δισ. δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) στην Credit Suisse μοιάζει να καθησυχάζει, προς το παρόν, τις αγορές για την «υγεία» τόσο της συγκεκριμένης τράπεζας όσο και εν γένει του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, μετά την πραγματική πανικόβλητη στάση των επενδυτών στις χθεσινές συνεδριάσεις με τεράστιες απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές. 

Ισχυρή ανάκαμψη δείχνουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον Euro Stoxx 50 να ενισχύεται άνω του 2%, ενώ κέρδη 1,36% εμφανίζει ο DAX και ο FTSE 100 κινείται 0,98% υψηλότερα. Αντίθετα οριακές είναι οι μεταβολές για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη μόλις 0,03%. 

Η Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως συνέβη στο σύνολο των αγορών, δέχθηκε πολύ μεγάλες πιέσεις με επιθετικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές. Η ανακοίνωση για την ενίσχυση της Credit Suise από την SNB βοήθησε ώστε το κλείσιμο να περιοριστούν οι απώλειες. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,87% στις 31.874,57 μονάδες ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,70% στις 3.891,93 μονάδες. Αντίθετα ο Nasdaq είχε έστω και οριακή άνοδο 0,05% στις 11.434,05 μονάδες.

Η εγχώρια αγορά βρέθηκε αντιμέτωπη με κύμα ρευστοποιήσεων, με μεγάλο πλήγμα για τις τραπεζικές μετοχές αλλά και εν γένει σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης κατήλθε στις 1.025,22 μονάδες με απώλειες 4,55% πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 1.023,69 μονάδες (-4,69%), ο FTSE 25 έχασε 4,81% πέφτοντας στις 2.490,08 μονάδες με πτώση 4,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έπαθε πανωλεθρία με απώλειες 8,44% και κλείσιμο στις 763,59 μονάδες!

Σήμερα η προσοχή, πέραν της αντίδρασης που θα υπάρξει στην παρέμβαση της SNB στρέφεται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι η τράπεζα δεν θα υπαναχωρήσει από την προαναγγελία για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, αλλά η γενικότερη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο Ευρώπης και ΗΠΑ πιθανώς να την «αναγκάσει» να προχωρήσει σε πιο ήπιες αυξήσεις, κατά 0,25%, το επόμενο διάστημα. 

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον στρέφεται και στις μετοχές των ΟΠΑΠ και Aegean Airlines μετά την ανακοίνωση των μεγεθών τους για το 2022. Ιδιαίτερα θετικές είναι οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να καταβάλει υψηλό μέρισμα στους μετόχους του. ενώ στην περίπτωση της Aegean Airlines το 2022 υπήρξε πραγματική απογείωση των μεγεθών της, λόγω και της εξαιρετικής πορείας του ελληνικού τουρισμού. 

«Για σήμερα, οι αγορές οδεύουν προς ανάκαμψη, καθώς οι επενδυτές παίρνουν θάρρος από το στήριγμα ρευστότητας που παρείχε στην CS η ελβετική κεντρική τράπεζα», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equties. Σύμφωνα με τη Euroxx «Αναμένουμε ότι η ελληνική αγορά θα κινηθεί σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις μετά το χθεσινό sell off».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Με οριακές απώλειες ξεπέρασε το ΧΑ την εβδομάδα του γεωπολιτικού ρίσκου

Ανοδική η συνεδρίαση της Παρασκευής, παρά την αρχική αναταραχή. Συντριπτική επικράτηση των αγοραστών στο ταμπλό, κυνήγι μετοχών που είχαν πέσει και εστίαση στα οικονομικά αποτελέσματα.