ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
πίνακας μετοχών αγορών

Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, κέρδη άνω του 30% για Credit Suisse

Ράλι ανακούφισης στην Ευρώπη μετά την παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας για τη στήριξη της Credit Suisse. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η αντίδρασή της στην κρίση στο επίκεντρο της προσοχής.

Ανοδική αντίδραση τόσο για τις ευρωπαϊκές μετοχές όσο και για τα futures της Wall Street, μετά την παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να στηρίξει με ποσό 54 δισ. δολαρίων την Credit Suisse, με τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας να κινείται 31% υψηλότερα μετά τη χθεσινή ελεύθερη πτώση. 

Κέρδη 1,26% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται 1,63%, τον βρετανικό FTSE 100 να έχει άνοδο 1,44% και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 1,76% υψηλότερα. Ανάλογη η εικόνα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει ενίσχυση 1,83%, ενώ 2,41% υψηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35. 

Ανοδική πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,26%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,31% και τον Nasdaq να έχει ενίσχυση 0,43%. 

Ανάκαμψη για το ελβετικό φράγκο μετά το χθεσινό sell off και ενίσχυση για το ευρώ, εν αναμονή και της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ, με  κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση 0,25% και όχι 0,50% που έχει προαναγγείλει, στον απόηχο των τραπεζικών προβλημάτων τόσο της Credit Suisse όσο και των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ. 

«Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο 2008. Δεν πρόκειται για πιστωτική κρίση αλλά για κρίση assets», σημειώνει ο Νίκολας Φέρες, επικεφαλής επενδύσεων στη Vantage Point Asset Management. 

Σε ό,τι αφορά την Credit Suisse η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει το δικαίωμα να αντλήσει ρευστότητα από την SNB έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (54 δισ. δολ.). Ο δανεισμός θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο δανειακής διευκόλυνσης με εξασφαλίσεις, καθώς και μιας βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης για παροχή ρευστότητας, πλήρως εξασφαλισμένης με τίτλους υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, η τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για να αντλήσει έως και 3 δισ. φράγκα.

Παράλληλα ο κορυφαίος ιδιώτης επενδυτής της ελβετικής τράπεζας, η σαουδαραβική Saudi National Bank, η οποία χθες αρνήθηκε κατηγορηματικά να αυξήσει το μερίδιό της στην Credit Suisse, υποστήριξε ότι η επίθεση στην τράπεζα από τις αγορές δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογημένη. Υποστήριξε ότι η ελβετική τράπεζα δεν έχει κανένα πρόβλημα στα κεφάλαιά της, μετά και την παρέμβαση της SNB.

Ανοδικές τάσεις και για την αγορά πετρελαίου με το brent να ενισχύεται 0,66% στα 74,19 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,59% στα 68,03 δολάρια. Ήπια κέρδη για το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου για το φυσικό αέριο το οποίο ενισχύεται 0,3% στα 43,050 ευρώ. 

Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί, μετά τη χθεσινή άνοδο, κατά 0,39% στα 1.923,75 δολάρια, ενώ κέρδη 0,27% εμφανίζει ο άργυρος στα 21,9 δολάρια. 

Πιέσεις δέχθηκαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,80%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει πτώση 1,67%, ενώ 1,12% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ταμπλό χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο ΧΑ, κάτω από τις 2.600 μονάδες ο ΓΔ - Απώλειες και στην Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1,30% κάτω από τις 2.600 μονάδες, ενώ πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Στατιστικά μετοχών σε κόκκινο
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο ΧΑ με πιέσεις στις τράπεζες – Αρνητικό και στις ευρωαγορές το κλίμα

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,50%. Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πετρελαίου και ομολόγων.
Χρηματιστηριακή αγορά γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος με οδηγό τις τράπεζες – Κέρδη και στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 2,98%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.680,90 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ήπια άνοδος μετά τις ισχυρές απώλειες – Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,55%, ενώ μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων σε Ισπανία και Γαλλία.