ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσεκτική ανοδική αντίδραση αλλά και μεταβλητότητα

Λήξη παραγώγων σήμερα, ενώ οι παρεμβάσεις για στήριξη των τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ βοηθούν να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές διεθνώς. Εν αναμονή και της αξιολόγησης της Moody's το Χ.Α.

Η συντονισμένη παρέμβαση των αρμόδιων αρχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ να στηρίξουν τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα φαίνεται ότι βοηθά ώστε να επιστρέψει η ηρεμία στις αγορές, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έκανε πίσω, όπως πίστευαν κάποιοι αναλυτές, και προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%. 

Πάντως και η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμα ότι η τράπεζα διαθέτει πληθώρα εργαλείων για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, ενώ δεν θα διστάσει να δημιουργήσει και νέα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι το 2023 δεν είναι το 2008 και οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι της ευρωζώνης είναι πολύ πιο ισχυρή και υγιείς. 

Θετική πορεία καταγράφουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να ενισχύεται κατά 0,46%, ενώ κέρδη 0,79% εμφανίζει ο FTSE 100 και 0,29% υψηλότερα κινείται ο CAC 40. 

Οριακές οι μεταβολές για τα futures της Wall Street, μετά την ισχυρή ανάκαμψη στη χθεσινή συνεδρίαση με τον S&P 500 να ενισχύεται μόλις 0,12%. Χθες η Wall Street είχε ένα ανοδικό ξέσπασμα, μετά και την ανακοίνωση ότι το αμερικανικό υπ. Οικονομικών σε συνεργασίας με ιδιωτικές επιχειρήσεις θα στηρίξει με το ποσό των 30 δισ. δολαρίων την First Republic, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με εκροή καταθέσεων. Ο Dow Jones κέρδισε  1,17%, στις 32.246,55 μονάδες, με τον S&P 500 να έχει άνοδο 1,76%, στις 3.960,28 μονάδες και τον Nasdaq να εμφανίζει κέρδη 2,48%, στις 11.717,28 μονάδες. 

Η εγχώρια αγορά μετά από μία συνεδρίαση για δυνατά νεύρα κατόρθωσε να κλείσει με κέρδη. Το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω του ευρύτερου σοκ από τα αιφνιδιαστικά τεκταινόμενα του τελευταίου διαστήματος υστέρησε καταφανώς χθες, καθώς σε μια συνεδρίαση παλινδρομήσεων και μεταβολών, έκλεισε στις 1.031,91 μονάδες με άνοδο 0,65%. Όμως, η ελληνική αγορά είχε καλύτερη συγκομιδή συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ και στη συνεδρίαση της Δευτέρας που ευρωπαϊκοί δείκτες «βούτηξαν» έως 4,01%, το Χ.Α. έκλεισε με πτώση 0,64%.

Την ίδια ώρα η διεθνής αναταραχή δεν αφήνει τους επενδυτές να εξετάσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, τα οποία ήταν ιδιαίτερα θετικά στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά «χάθηκαν» υπό τον φόβο που προκάλεσαν κυρίως τα προβλήματα στην Credit Suisse

Σήμερα εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μεταβλητότητα στην αγορά, λόγω του ότι κλείνουν παράγωγα και θα υπάρξει rebalancing για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα υπάρχει και η αξιολόγηση του οίκου Moody's για την ελληνική οικονομία. Το τρέχον δύσκολο διεθνές περιβάλλον δεν φαίνεται να αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ο οίκος ενδέχεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας, με δεδομένο ότι είναι και ο πλέον «αυστηρός» διατηρώντας τη χαμηλότερη «βαθμολογία».

«Αναμένουμε μεταβλητότητα λόγω της λήξης των παραγώγων και του rebalancing στον FTSE», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Euroxx, ενώ η Eurobank Equities αναφέρει ότι «Για σήμερα, οι επενδυτές παίρνουν θάρρος από την αντίδραση των αρχών στις τελευταίες ενδείξεις προβλημάτων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οπότε αναμένουμε ότι οι μετοχές θα ανοίξουν οριακά σταθερότερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο, νέες ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ πιέσεις δέχεται σχεδόν το σύνολο υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζει την πορεία του με τις ευρωπαϊκές αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθορίζει την τάση

Να επιστρέψουν στην κανονικότητα προσπαθούν οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, με την εγχώρια αγορά να βρίσκεται σε ανάλογη διαδικασία. Στο επίκεντρο σήμερα η ΔΕΗ μετά τα θετικά μεγέθη του 2022.